Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moja etykieta
#1
Witam chciałbym się poradzić czy nazwa wina jest właściwa czy może powinna brzmieć ona inaczej np wino ryżowe typu wermut albo coś w tym stylu?


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#2
Całkiem fajna etykieta. Zwyczajowo podaje się rocznik, pojemność i zawartość alkoholu - data butelkowania ma mniejsze znaczenie i zazwyczaj widnieje na kontretykiecie, znaczy tej małej - z tyłu butelki.
Wermut to niby wino gronowe, aromatyzowane ziołami i przyprawami, ale tym bym się nie przejmował, bo zgodnie z restrykcyjną definicją, wino w ogóle może być wyłącznie gronowe.
Odpowiedz
#3
Dzięki Maciej za opinie, kontr etykiety nie planuje używać ponieważ nie miałbym po prostu co tam wpisać. Chociaż z tym rocznikiem po przemyśleniu sprawy to masz racje, bo raczej niemożliwe jest abym miał 2 takie same nastawy( z tego samego produktu) w ciągu jednego roku, a co za tym idzie wystarczy rok. Co do pojemności to jak na razie wszystkie butelki mam 0,75 także uważam za zbędne dodawać tę informacje, choć nie wykluczam, że kiedyś trzeba będzie ją dodać.
Odpowiedz
#4
Zawsze możesz dodać jeszcze info odnośnie słodkości wina (a dla dociekliwych to nawet Blg)
Odpowiedz
#5
Hehe dzięki za rade alskarus, ale aż takich szczegółów nie będę umieszczał, wolę żeby była prosta i przejrzysta.
Odpowiedz
#6
Z tym Blg to był żarcik oczywiście, ale info czy wino jest wytrawne, słodkie, czy gdzieś po środku może się przydać.

Odpowiedz
#7
Ladna!
Odpowiedz
#8
(23-03-2015, 21:38)Maciej napisał(a): Całkiem fajna etykieta. Zwyczajowo podaje się rocznik, pojemność i zawartość alkoholu - data butelkowania ma mniejsze znaczenie i zazwyczaj widnieje na kontretykiecie, znaczy tej małej - z tyłu butelki.
Wermut to niby wino gronowe, aromatyzowane ziołami i przyprawami, ale tym bym się nie przejmował, bo zgodnie z restrykcyjną definicją, wino w ogóle może być wyłącznie gronowe.

Prawie wszystko się zgadza,poza tym, że wyłączne prawo do umieszczenia na etykiecie samego wyrazu wino bez doprecyzowania użytych owowó do produkcji ma wino produkowane z winogron winorośli właściwej.
Natomiast użyta nazwa na tej etykiecie jest jak najbardziej poprawną,ponieważ jest doprecyzowana i określa z czego to wino zostało zrobione.
Tak samo jak inne wina ,np wino jabłkowe,wiśniowe,czy wina z innych owoców.Moga być tak samo zwyczajowo wytrawne, p.wytrawne , półsłodkie i słodkie.Termin wino ryżowe jest z surowca zawierającego skrobię i w sumie bardziej przypomina produkcję piwa niż wina podobnie jak barley winę -wino jęczmienne. Produkcja tkzw.wina ryżowego z ryżu suchego,twardego gdzie skrobia nie jest zamieniona na słód nie wnosi większych właściwości organoleptycznych i znaczącego smaku do tego trunku.Smak jaki i jaki jest przerobionyw trakcie fermentacji pochodzi w wiekszości od dodatków smakowych i przypraw a etanol wyprodukowany wyłącznie z cukru użytego do nastawu.
Trzeba jednak przyznać że trunek ten jest smaczny i ma wieloletnią tradycję w gospodarstwach domowych w Polsce,więc myślę,że nie ma co za mocno się czepiać, czy wino ryżowe,czy nie.
Na pewno nie jest to nihonshu czyli żadna z odmian sake, ani  nie można go określić mianem wina Chińskiego Schaoxing, ponieważ proces produkcji jest całkiem inny,i do jego wytworzenia używa się  kleistego ryżu ,co powoduje duży problem z klarowaniem,jest o :nie: no mentne i podaje się je na ciepło.
To tyle na temat .
Pozdrawiam wszystkich pasjonatów winiarstwa domowego i tworzenia ciekawych domowych trunków ....l



Skocz do: