Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nalewka: Śliwka, malina, wiśnia - pytania
#1
Witajcie,
na forum jestem od kilu lat - ale zawsze robiłem wino (sukces: półwytrawne 10 lat i wyśmienicie smakuje :D

Teraz postanowiłem zrobić nalewki - będę je robić pierwszy raz więc proszę o wskazówki. Nastawiłem 3 nalewki.

1. Wiśniowa:
1 kg wiśni drylowanych, zalałem 200 ml spirytusu (96) i 200 ml wódki. Dodałem jedną łyżkę cukru tak żeby się lepiej sok wytrącił :). Zamknąłem to szczelnie w słoiku i będę czekać 4 tygodnie.
Po tym okresie mam zamiar zlać i dodać jeszcze spirytusu i wódki plus cukier i odstawić do lezakowania.

2. Śliwki węgierki
1 kg śliwek bez pestek, pokrojone i podgrzane. zalane 200 ml spirytusu i 200 ml wódki + jak wyżej jedna łyżka cukru. Postępować będę podobnie, 4 tygodnie, zlanie i dodanie płynów i cukru.

3. Malina
1 kg malin opłukane :/ zalane 200 ml spirytus + 200 ml wódki, jedna łyżka cukru. I teraz tak mam zamiar zlać sok po 1 tygodniu czy prawidło? i dodać alk + cukier i dostawić.

Proszę o Wasze uwagi w sprawie moich nastawów. :)

Pozdrawiam
rating
Odpowiedz
#2
Generalnie owoce powinny być przykryte alkoholem. I to od początku, najlepiej cały alkohol, potem zlewanie nalewu i dopiero wtedy zasypanie owoców odpowiednią ilością cukru.
Przy tej metodzie najłatwiej owoce oddają to co wchłonęły, a uzyskanym syropem łatwiej dosłodzić nalewkę do własnego smaku.
Po co podgrzewałeś śliwki?


Odpowiedz
#3
Owoce są całe zalane więc zgodnie z zasadą. A śliwki podgrzałem żeby łatwiej oddawały sok bo o tej porze nie są jeszcze tak soczyste jak we wrześniu :).

Mam pytanie - jak długo owoce muszą leżakować w tym pierwszym nastawie. czy śłiwka, malina, wiśnia wszystkie tak samo długo? Gdzieś czytałem, że maliny należy zlać po 3 - 4 dniach czy to prawda. Proszę o pomoc w tej sprawie.
Odpowiedz
#4
Proponuję robić do końca w/g wybranego już przepisu. Z czasem dojdziesz do własnych metod.
Tak nawiasem mówiąc moje węgierki czy też wiśnie leżą w % rok, czasem dłużej. Ale jam mam czas..:)
Odpowiedz
#5
tyle że jeśli chodzi o maliny to nie mam przepisu tylko ogólnie zasadę. i gdzieś przeczytałem że te mikropestki w malinach mogą niekorzystnie wpływać na nastaw. Że trzeba zlać szybko - ale nie wiem czy to prawda.
Odpowiedz
#6
Są różne szkoły. Jedni po kilku dniach zlewają nalew, drudzy trzymają miesiąc lub dłużej
Pesteczki mogą dawać goryczkę ale nie muszą. No i niektórzy lubią lekką goryczkę.
Na naszym forum poszukaj w dziale - nalewki- nalewki malinowej i sam zobaczysz.
Odpowiedz
#7
dziekuje zleje po 6 dniach :) ehhh szkoda że mineły te czasy kiedy robiłem wino z wiśni to była poezja jak pracowały drożdze :)



Skocz do: