Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nalewka o niebieskim kolorze
#1
Witam z różnych powodów potrzebuję nalewkę o niebieskim kolorze. Nie chcę używać żadnej chemii czy to możliwe?
Odpowiedz
#2
Bez chemii to nie da rady, bo chociaż C2H5OH to przecież chemia.
Większość barwników do żywności jest naturalna, ale jak człowiek poczyta skąd one dokładnie są, to wolał by jednak pozyskiwaną sztucznie.

No ale wracając do tematu:
Zapytanie googla nie boli (2 wynik):
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=4505
Odpowiedz
#3
A może jako barwnika użyjesz cukierków Lodowych? Ja co roku na odpust robię na nich "Aisówkę" kolorek fajny niebieski w smaku super szczególnie po zmrożeniu ale czy można by to nazwać nalewką?
Odpowiedz
#4
Tak myśle i myśle i nic innego nie przychodzi mi do głowy jak pokombinować z jagodą... hmm... Jagoda z mlekiem kokosowym... Czyms by jagode rozjaśnić i wyjdzie coś pod niebieski.
Odpowiedz
#5
A jeżyny dzikie jaki dają kolorek nigdy nie robiłem z tego wina ale pewnie nie będzie to niebieski ale ciemny coś ciemna czerwień czerń wręcz może. Jagoda dobry pomysł ale sok z niej bardziej jest jak sok z aronii.
Odpowiedz
#6
Niepamietam czy to była aronia,ale prawdopodobnie sok z jagód przy dorabianiu (kiedyś była taką moda)wychodzi bardzo ładny kolor denatury hehe
Ja jej nie piłem ale po dodaniu soku wrażenie jakby się to właśnie pilo.
Odpowiedz
#7
http://joemonster.org/phorum/read.php?f=...4&t=412048

Tylko nie wiem czy są niebieski cukierki :P
Odpowiedz
#8
To może indygo? ;)
Odpowiedz
#9
Indygokarmin jest dopuszczony do barwienia spożywczego, ale to i tak chemia, E132. Prawdziwe indygo nie jest obojętne dla organizmu (niska toksyczność). Jak na razie nikt nie wynalazł naturalnego koloru niebieskiego, który z powodzeniem można użyć w likiernictwie.
Odpowiedz
#10
Pozostają barwniki spożywcze.
Jagoda z mlekiem da kolor koktajlu - taki lekko fioletowy, a z aklo, barwę ciemno czerwoną.
Odpowiedz
#11
(12-11-2013, 11:41)Bogi napisał(a): Indygokarmin jest dopuszczony do barwienia spożywczego, ale to i tak chemia, E132. Prawdziwe indygo nie jest obojętne dla organizmu (niska toksyczność). Jak na razie nikt nie wynalazł naturalnego koloru niebieskiego, który z powodzeniem można użyć w likiernictwie.
Poszukałem i okazało się że już jest :D
Ekstrakt ze spiruliny http://www.shop.ehause.eu/shop/index.php...eski-gb124

Na stanie brak ale pewnie jak bym się uwziął to i bym znalazł.
Skoro nadaje się do spożycia to i do nalewki także.

Ewentualnie pozostanie zakupienie ekstraktu w postaci proszku i eksperyment nalewkarski. :sloik:
A przy okazji może być niezły medykament o znośnym smaku i stosowaniu wewnętrznym :hahaha:
Odpowiedz
#12
Czy są niebieskie cukierki lodowe oczywiście trzeba tylko dobrze poszukać kiedyś dałem lodowe z goplany ale kolor i smak nie był taki zimny orzeźwiający i niebieski a raczej kolorek zielony i smak miętowy, ostatnio aisówkę robiłem pod koniec wakacji dokładnie aisy kupowałem 23 sierpnia w tym samym dniu zrobiłem wódkę i na drugi dzień piliśmy ale to troszkę za krótko aby się dobrze smak przegryzł tak tydzień dla przegryzienia był by okej, Aisy akurat kupowałem na stacji benzynowej bo wszystkie sklepy były już pozamykane a musiałem tą wódkę mieć zrobioną na drugi dzień. Bardzo często studenci robią to wódkę bo kupują najtańsze zero pół i dodają cukierków które tłumią zły smak nawet najgorszej wódki. Ja akurat moja aisówkę w tym roku robiłem na żubrówce białej rok temu na żytniówce 2 lata temu na właśnie czeskim Fryderyku wtedy był lepszy.
Odpowiedz
#13
Jest taki niebieski likier, nie próbuj tylko łapać ważek dla uzyskania koloru. Zresztą i tak nie sezon...
Cytat z WIKI:
"Blue Curaçao – odmiana słodkiego likieru pomarańczowego Curaçao o niebieskiej barwie. W zależności od marki zawiera różne ilości alkoholu. Oznaczenie triple sec oznacza minimalną zawartość 38% alkoholu. Bardzo często używa się tego likieru do zabarwiania drinków. Swój intensywny niebieski kolor zawdzięcza bezsmakowemu niebieskiemu barwnikowi. W przeszłości barwiono go używając skrzydeł niebieskich ważek występujących w Indiach, jednak w latach 70. zostało to zakazane, ponieważ ważki te niemal wyginęły."
A tu możesz się ponapawać kolorem...
https://www.google.pl/search?q=blue+cura...86&bih=931



Skocz do: