Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nalewka sosnowa
(28-07-2016, 12:14)vasteq napisał(a): A co zrobić z uzyskanym syropem? Ktoś tu pisał o dolaniu gorącej wody, inny o kieliszku alkoholu/spirytusu

Możesz zrobić nalewkę sosnową lub syrop używać przy infekcjach górnych dróg oddechowych.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
To wiem ale chodzi mi o to czy w takiej formie cukrowej ona się nie zepsuje?
Odpowiedz
Jeżeli dałeś bardzo dużo cukru i trzymasz w lodówce, to nie powinno się zepsuć.
Odpowiedz
Cześć

Proszę  napiszcie mi co mogłem zrobić źle. Nastawiłem młode pędy sosny na syrop. Zasypałem duża ilością cukru. Po dwóch tygodniach uzyskałem prawie 2 litry syropu. Syrop jest bardzo klarowny, o żółtej barwie. Tylko, że aromatu sosny jest bardzo mało,  w smaku dominuje cukier, a na dodatek ma jeszcze jakiś bardzo lekko wyczuwalny posmak jakby "kiszonki". Nie wiem jak to opisać ale taki właśnie tak mi się to kojarzy.
To jest mój pierwszy raz z sosną, nie mam żadnego doświadczenia.
Odpowiedz
(05-06-2019, 23:39)Aqq napisał(a): ............... a na dodatek ma jeszcze jakiś bardzo lekko wyczuwalny posmak jakby "kiszonki". Nie wiem jak to opisać ale taki właśnie tak mi się to kojarzy.

Prawdopodobnie zaczęło fermentować.

Po zalaniu alkoholem fermentacja zostanie przerwana.

Syrop trzymaj w chłodnym miejscu, w lodówce.
Odpowiedz
Dwa tygodnie  z  samym cukrem musi  spowodować początek fermentacji .

Wiem , może  przepis tak nakazywał , ale  dziwnych przepisów nie brakuje .
Często  np. w przepisie jest 1 kg cukru na 1 L nalewki ,  to jakaś anomalia , szkoda  materiału i włożonej własnej pracy . Można to naprawić , ale po  co sobie utrudniać .

Jeżeli zaczynam nalewkę  od zasypania owoców cukrem , to po 4-5 dniach dolewam szklankę alko 60 %-  65% .
Bez względu na to  w jakim stopniu jest rozpuszczony cukier .
Wtedy taki zlany syrop może  spokojnie stać  w osobnym słoju , przez cały okres  potrzebny do maceracji owoców  .
Alkohol  dodany  do syropu  - ilość i %  zapisuję  w notatkach dotyczących  owego słoja .
 
 Pozdrawiam Marek .
Odpowiedz
Na męskich kwiatach sosny nastawiłem syrop od kaszlu a dopiero na wytłokach nastawię nalewkę .


Załączone pliki Miniatury
   



Skocz do: