Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nalewka typu Becherovka ICE&FIRE
#1
Witam wszystkich ostatnio będąc w Czechach przypadła mi do Gustu Becherovka Ice & Fire czy ktoś może orientuję się jak można uzyskać podobny efekt ?
Po wypiciu w ustach czuję się ostry palący smak ( podejrzewam że można tu zastosować jakieś ostrzejsze zioła ) po spłynięciu do gardła robi się ono lodowate i tutaj brak pomysłu.

Dzięki wielkie za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
Odpowiedz
#2
No mój pomysł jest następujący - masz piękne wejście na forum i jesteś dobrym kandydatem do zbanowania :D

Ps. Do modów, nie zaniedbujcie poziomu forum młodzi jakoś nie czytają regulaminu.
Odpowiedz
#3
A gdzie Malczyk naruszył regulamin?
Odpowiedz
#4
Też się zastanawiam gdzie Franciszek widzi złamanie regulaminu?
Co do Becherovki to lubię wypić od czasy do czasu kieliszeczek ale co do przepisu to inni muszą pomóc.
Odpowiedz
#5
Qrde po zwróceniu uwagi przestudiowałem kolejny raz regulamin i jakoś tez nie znalazłem jego naruszenia ( Co prawda świerzak jestem) Oczywiście nie chodziło mi o tradycyjną becherówvke ale ostatnio odkryłem będąc na sylwka nowość moc około 30% na etykiecie niestety napisane ze skład to: vodka,cukier, karmel i Ice aromaty i Fire aromaty. Pomysł na ostrzejsze aromaty mam typu silne zioła ewentualnie jakaś papryczka, ale aby został w gardle lodowy (mrożący gardło posmak ) to nie wiem mięta , cukierki ICE trza będzie po eksperymentować.
Ale z chęci poznam jakieś podpowiedzi.
Tu link do wyglądu tej Becherówki http://www.mediaguru.cz/aktuality/becher.../ice-fire/

P.S.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów oraz FRANTA.

Odpowiedz
#6
Zdaje się iż Malczyk został opatrznie zrozumiany przez Frantę który/która- w wolnym tłumaczeniu brzmi "jak zrobić wódkę" co faktycznie nie jest zgodne z regulaminem.
Ale przecież każdy wie że Becherówka to likier, nie destylowany idąc za wiki:

" Gotowa mieszanka jest przesypywana do worków wykonanych z naturalnych materiałów i na jeden tydzień zanurzana w alkoholu, żeby dokładnie przesiąkła. Powstały ekstrakt miesza się z wodą i cukrem, a następnie wypełnia się nim dębowe beczki. Aby zapewnić jak największy kontakt między beczką a jej zawartością, stosuje się specjalne, ręcznie wykonywane beczki o charakterystycznym owalnym kształcie. Dąb, z którego wykonane są beczki, jest jednym z warunków sukcesu, gdyż nadaje Becherovce specyficzną barwę. Alkohol spędza w beczkach około dwóch miesięcy, potem ich zawartość zlewa się do jednego naczynia i miesza ze sobą. Dopiero wówczas napełnia się nią butelki."
:)

Kontynujmy, Ktoś coś...?
Odpowiedz
#7
(06-01-2015, 17:49)Thaifu napisał(a): Zdaje się iż Malczyk został opatrznie zrozumiany przez Frantę który/która- w wolnym tłumaczeniu brzmi "jak zrobić wódkę" co faktycznie nie jest zgodne z regulaminem.

Nie zgodne z regulaminem ?
A niby w którym miejscu ?
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#8
Kwestię regulaminu już wyjaśniliśmy a wracając do Becherovki to czy efekt "chłodzący" to nie mentol jak w dropsach "ice" ?
Odpowiedz
#9
Malczyk poszukaj tu o preparatach powodujących efekt chłodzący http://chemical.pl/artykuly/chemical-rev...znych.html
Odpowiedz
#10
Dzięki wielkie za podpowiedzi zamierzam poeksperymentować i zrobić zaprawkę z Cukierków lodowych "ICE" i hallsów i ewentualnie jeszcze mięty.

Teraz własnie jeszcze przypomniałem że biorąc kiedyś kąpiel z olejkami miętowymi (Eukaliptusowy) pomimo że woda była gorąca to odczuwało się chłód.

Dam znać co wyjdzie:)
Odpowiedz
#11
Prościej chyba kupić olejek mentolowy i pobawić się z miętą lub jej krewniaczką mięta syryjską.:chytry:
 Jeżeli twierdzisz że zrobienie czegoś jest niemożliwe, nie przeszkadzaj osobie która to właśnie robi !
    Wszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne lub powoduje tycie.






Skocz do: