Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nalewka: wiśnie / czereśnie (proporcje, miód i kilka innych pytań...)
#1
Cześć.
Nie wiem, czy rozbijać na dwa osobne tematy, no ale spróbuję w jednym... Nastawiłem ze dwa tygodnie temu dwie nalewki: na czerśniówkę i wiśniówkę:

Czereśniówka:
- 2kg dojrzałe czarne czereśnie
- 0.5L spirytusu + 1L wódki
Zostawione do macerowania


Wiśniówka:
- 2kg dojrzałe czarne wiśnie
- 0.5L spirytusu + 1L wódki
Zostawione do macerowania


Teraz pytania, bo jakoś nie mogę znaleźć na forum:
1/ ile soku oddadzą wiśnie a ile czereśnie?
2/ zamierzam dodać miodu, dostałem blisko 2kg miodu malinowego (z maliny leśnej), lekko kwaskowy. Ile dodać? z 0.5kg na nastaw? Może więcej? Zaraz jeszcze będzie o proporcjach...
3/ zamierzam dodać jeszcze do obu nalewek liści wiśni. Plan jest na nastaw około 100 liści: chcę je pogodować niewielkiej ilości wody (200ml?) i potem dolać do zlanego alkoholu (jeszcze przed połączeniem z syropem miodowym, co zaleję wiśnie po zlaniu alkoholu...). Jak zmienią się proporcje? Ile by jeszcze trzeba było dodać spirytusu, żeby dobić do tych chociaż 40-45%? Lubię mocne nalewki.
4/ co sądzicie o płatkach dębowych, ew. wiśniowych do nalewek? Przy miodach bardzo lubię, ale jak to się ma do nalewek? Mam średnio spiekane i mocno spiekane z dębu amerykańskiego, oraz Sherry Olorosso. Co ile i na jak długo byście dodali?
Dominik Siedlak (bachus)
Odpowiedz
#2
Ad.1 - wiśnia z tej ilości od 1 do 1,4l - czereśnia trochę mniej,
Ad.2 - do wiśni może być w sam raz. Jeżeli będzie za mało to potem dodasz jeszcze trochę.
Jeżeli chodzi o czereśnię, to moim zdaniem, każdy miód całkowicie zdominuje te owoce. Ilość miodu może być za duża, bo czereśnie są bardziej słodkie.
Robiłem różne nalewy czereśniowe i moim zdanie szkoda alkoholu na ten owoc. Ale zrobisz jak chcesz.
Ad.3 - wody dodaj tyle, żeby liście trochę pływały. Może to będzie trochę więcej, niż 0,2l.
Ja robię tak, że po ugotowaniu liści zlewam płyn i po wystudzeniu dodaję spirytusu 1:1.
Ad.4 - Najbezpieczniej zrobić sobie małe nalewy dębowe np. 200ml i niech się macerują. Żeby nie zepsuć całej nalewki i dostosować poziom "beczki" do swojego smaku. Takie nalewy mogą stać wiele lat.
Odpowiedz
#3
Z liśćmi wiśni zachowaj ostrożność. Dodałem kiedyś 150 liści do 40 l. wina z aronii i smak liściowy zdominował wino.
Zrób jak radzi drajla i dodawaj nalewu ostrożnie i stopniowo. Żebyś nie "przedobrzył".
Odpowiedz
#4
Cytat:Ad.4 - Najbezpieczniej zrobić sobie małe nalewy dębowe np. 200ml i niech się macerują. Żeby nie zepsuć całej nalewki i dostosować poziom "beczki" do swojego smaku. Takie nalewy mogą stać wiele lat.
O takim czymś właśnie myślałem - mogą stać z dębem długo? Coś w rodzaju esensji do wykorzystania? Albo źle zrozumiałem?
przyjmuję bana bez ostrzeżenia
pozdrawiam Roman
Odpowiedz
#5
Palce lizać.
Zrób eksperyment na małych ilościach i zapisz proporcje ;)
Odpowiedz
#6
(30-07-2019, 21:24)Dziadek2 napisał(a): O takim czymś właśnie myślałem - mogą stać z dębem długo? Coś w rodzaju esensji do wykorzystania? .......

Dokładnie tak.
Takie nalewy mogą stać wiele lat.
Odpowiedz
#7
(30-07-2019, 17:30)bachus_ napisał(a): Cześć.
Nie wiem, czy rozbijać na dwa osobne tematy, no ale spróbuję w jednym... Nastawiłem ze dwa tygodnie temu dwie nalewki: na czerśniówkę i wiśniówkę:

Czereśniówka:
- 2kg dojrzałe czarne czereśnie
- 0.5L spirytusu + 1L wódki
Zostawione do macerowania


Wiśniówka:
- 2kg dojrzałe czarne wiśnie
- 0.5L spirytusu + 1L wódki
Zostawione do macerowania


Ile by jeszcze trzeba było dodać spirytusu, żeby dobić do tych chociaż 40-45%? Lubię mocne nalewki.

Zakładając, że z owoców uzyskasz 1 litr soku i że wystarczy 0,5 kg miodu, to będzie około 2,8l każdej nalewki o mocy, około 31%.

Żeby uzyskać nalewkę o mocy 40% musisz dolać do tych 2,8l - 440ml spirytusu 95%,
żeby uzyskać 45% musisz dolać 800ml spirytusu 95%.



Skocz do: