Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nalewka z derenia jadalnego - dziwna sprawa
#1
Witam wszystkich!
Zacząłem robić nalewkę z derenia jadalnego, owoce bardzo dojrzałe zalałem 70% spirytusem jednak popełniłem błąd i taka substancja przeleżała 10 miesięcy. Otworzyłem roztwór i zapachowo oraz smakowo wygląda ok jednak po włożeniu alkoholomierza ukazała się moc około 10%. Sprawdziłem alkoholomierz i działa w miarę w porządku. Czy to możliwe aby przez mój błąd procenty wyparowały?
Odpowiedz
#2
Witaj.

Żadnego błędu nie widzę.
Sok rozcieńczył %. To normalna sprawa.
Alkoholomierz zmierzy Ci poprawnie tylko czysty alkohol, nalewy już niestety nie, bo zawierają owocowy sok i cukry.
Odpowiedz
#3
To w takim razie jak można zmierzyć jaka jest moc takiego nalewu ?
Odpowiedz
#4
Nie ma takiego przyrządu, którym można mierzyć moc nalewek.

Pozostają tylko szacunkowe obliczenia na podstawie ilości i stężeń użytych surowców ( owoce, zioła, alkohol) do zrobienia nalewki.
Odpowiedz
#5
Czyli jeżeli spirytus zmieszamy z wodą to alkoholomierz też nie pokaże prawidłowego wskazania? To w jakich przypadkach można go używać?
Odpowiedz
#6
Pokaże, bo to dalej będzie roztwór bez soków i cukrów.

Alkoholomierz zmierzy Ci poprawnie tylko czysty alkohol o różnym stężeniu w zależności od tego jaką ma skalę pomiaru, czyli np. od 0 do 95%.

Np. Alkoholomierz do odczytu zawartości % alkoholu w spirytusie lub czystych wódkach nie zawierających cukru. Pomiar wykonujemy w alkoholach o temperaturze 20st.C.
Odpowiedz
#7
Wiesz na jakiej zasadzie działa alkoholomierz? To jest zwykły areometr czyli mierzy gęstość roztworu, jedynie jest wyskalowany do etanolu. To samo co cukromierz tylko z inną skalą.
Jako gęstość wzorcowa jest użyta gęstość wody i jedynie wodne roztwory etanolu dadzą poprawną wartość.
Z cukromierzem jest podobnie, dlatego używamy rożnych poprawek - wszystko co zmienia gęstość roztworu przekłamuje nasz wynik, np alkohol przy pomiarze cukru, albo cukier przy pomiarze alkoholu, albo temperatura w obu przypadkach.

Tomasz
Odpowiedz
#8
ok rozumiem, bo alkoholomierz pokazał 10% a na smak jest na bank dużo więcej, jeszcze pytanie ile średnio procent powinien mieć nalew po odseparowaniu go od owoców jeżeli zostały zalane spirytusem 70% ? Wiem że to zależy od ilości owoców itd... ale chodzi mi tak średnio...
Odpowiedz
#9
To zależy ile soku wyciągnąłeś z owoców. Część tez pozostaje w owocach, a więc dlatego zasypujemy je cukrem. Można też mocno wycisnąć.

Po prostu trzeba policzyć ,ale generalnie i tak będzie to przybliżony wynik.

Tomasz
Odpowiedz
#10
Kilogram dereni zawiera od 400 do 600 ml soku.
Odpowiedz
#11
Dlatego warto prowadzić notatki.

Jeśli znasz iloś początkową alkoholu oraz jego moc, to znając ilość końcową możesz oszacować moc końcową.
Dokładność obliczeń można poprawić uwzględniajác masę początkową i końcową owoców i na tej podstawie oszacować czy i ile wciągnęły alkoholu.

Sprawa się komplikuje jeśli po zlaniu alkoholu owoce traktujemy cukrem i łączymy nalew z tym syropem, ale też matematyka daje radę.
Odpowiedz
#12
Jest oczywiście metoda pomiaru mocy nalewki, wymaga jednak poświęcenia jej nieznacznej części. Jeśli mamy mały zestaw do destylacji (np. kolba 250-500 ml, chłodnica) chociażby prostej (bez kolumny Vigreux ani innych kolumn rektyfikacyjnych), wystarczy przedestylować do samego końca (do sucha) małą porcję np 100-200 ml nalewki i zmierzyć alkoholomierzem moc takiego destylatu. Będzie w nim etanol, woda i trochę związków zapachowych nieznacznie wpływających na jego gęstość. Warto się zaopatrzyć w taki zestaw, bo takie destylaty potraktowane destylacją prostą (nie rektyfikacją) potrafią dawać bardzo ciekawe, zaskakujące wręcz aromaty.
Odpowiedz
#13
Witaj.
Na tym forum omijamy tematy związane z destylacją.
Proszę, to uszanować.
Odpowiedz
#14
Paweł a czemu to pomijamy temat destylacji nalewek? Wszak nalewki robione są tylko na alkoholu z akcyzą :nie_powiem: Osobiście kilkukrotnie destylowałem nalewki z bardzo dobrym skutkiem.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych



Skocz do: