Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nalewka z kwiatu lipy - kwiatowe
#1
Z pewnym wyprzedzeniem, ale jako ze rok temu sie zgapilem ....


Nalewka z lipy

· 2 szklanki płynnego miodu lipowego
· 2 szklanki i 50 ml spirytusu 96-procentowego
· 2 goździki
· 1 1/2 szklanki kwiatów lipy
· 1 limeta (7 dag)
· 1/2 cytryny (5 dag)

Sposób wykonania :

Na 3 tygodnie przed okresem kwitnienia lip przygotowac miodówkę: zagotowac 2 szklanki wody z goździkami, wodę przestudzic, dodac miód, dobrze wymieszac, wlac 2 szklanki spirytusu, ponownie wymieszac, przelac do słoja, szczelnie zamknąc i odstawic na 3 tygodnie (wstrząsac słojem co 3 - 4 dni).
Następnie dodac kwiaty lipy i odstawic nalewkę na 2 tygodonie w ciemne, chłodne miejsce.
Nalewkę zlac przez sito wyłożone gazą i przelac do butelki.
Limetę wyszorowac namydloną szczoteczką i opłukac gorącą wodą.
Z połowy owocu sciąc cienko skórkę (bez albedo) w małym słoiczku zalac 50 ml spirytusu.
Zostawic na 2 dni.
2 łyżeczki otrzymanego w ten sposób ekstraktu wlac do nalewki wraz z przesączonym przez gazę sokiem z całej limety i 1/2 cytryny, dobrze wymieszac i odstawic na 3 tygodnie do sklarowania.
Następnie zlac nalewkę znad osadu, osad przesączyc przez bibułę filtracyjną i połączyc z nalewką.
Nalewka powinna dojrzewac w chłodnym miejscu co najmniej 6 miesięcy.
Odpowiedz
#2
nalewka lipowa moja wersja-:ksiazka:najpierw nalezy zrobic miodówke z 2 szklanek miodu i 0.5 l wody i 0.5 l spirytusu przed kwitnieciem lipy, jak kwiaty lipy zakwitną dodac 2 szklanki do miodówki i odstawic na 2 tygodnie, nastepnie skórke z limonki obrac i zalac spirytusem i połączyc składniki, trzymać 1 miesiąc :sloik:następnie zdegustowac:polewam: i butelkować:spoko:
Odpowiedz
#3
A jaki miodzik?????????????
Odpowiedz
#4
Najlepszy oczywiscie - lipowy.:lol:
Odpowiedz
#5
@ Pigwus co bym zrobila bez ciebie:buziak:, ale ja takiego nie mam tyklo wielokwiatowy i co ty na to?:helo:
Odpowiedz
#6
Wielokwiatowy jest dobry na wszystko. Ujdzie.

PS. A moj Likier Kresowy juz w sloiku.
Odpowiedz
#7
oczywiscie lipowy i to z własnej pasieki:slinka:
Odpowiedz
#8
Podepnę się pod wątek z podobnym pomysłem.
Zamiast miodówki zrobiłem syrop z kwiatów mniszka lekarskiego, zasypałem świeżo zebrane kwiaty cukrem, dodałem 4 goździki i skórkę z cytryny. Po 4 tygodniach z uwagi, że nie cały cukier się rozpuścił dodałem sok z połówki cytryny. Syrop zlałem, dodałem spirytus 70%. Na dzień dzisiejszy mam nalewkę mniszkową 1250ml 37% (docelowo 1.5l 45%). Nalewkę zamierzam podzielić na 3 części i do jednej dodać zaprawę ze spyrytusu 70% i różnych ziół, do drugiej robie zaprawę ze spirytusu 95% i papryczki suszonej (pasilla chile pepper)(inspired by Nemiroff Miód i Papryka), a trzecią zaprawę zrobię podobnie jak drugą tylko zamiast papryczki użyje pieprzu. Zapraw na 0,5l nalewki dodam około 60-70ml.

Jako, że nalewka lipowa Slava77 i moja mniszkowa są naszą wesołą tworczością sądze, że odpowiedniejszym działem zamiast Staropolskie będzie dział Ziołowe bądź ewentualnie Stare, rodzinne przepisy żyjąc w nadziei, że receptura przyjmie się w przyszłych pokoleniach i zestażeje (czy rodzinne przepisy powinny być trzymane w tajemnicy i przekazywane tylko potomkom?? :nie_powiem: ).

Wprawdzie już po wiosennym kwitnieniu mniszka ale nic straconego bo kwitnie on kilka razy w roku. :P
Odpowiedz
#9
Witam poszukuję przepisu na nalewkę z jaśminu.
pozdrawiam
Odpowiedz
#10
NALEWKA JASMINOWA MOJEGO DZIADKA

1 l. spirytusu 70%,
pol sloja platkow z kwiatow jasminu,
2 lyzki soku z cytryny,
0,5 l. wody,
200g. miodu koniczynowego.

Wypelnic sloj platkami jasminu do polowy i zalac spirytusem na 3 tygodnie. Odcedzic i dodac sok z cytryny oraz syrop z miodu i wody na 48 godzin. Przefiltrowc do butelek. Pic po 2-3 miesiacach ( najlepiej z lodem).
Odpowiedz
#11
Cytat:Wysłane przez cześnik
Witam poszukuję przepisu na nalewkę z jaśminu...

Jak mniemam chodzi o krzew często sadzony w parkach - czyli
Jaśminowiec wonny (Philadelphus coronarius) popularnie zwany jaśminem ? Ten należy do rodziny skalnicowatych
Jest także Jaśmin (Jasminum) ale to zupełnie inna rodzina - oliwkowate - do której należą m.in. jesiony, lilaki oraz ligustr. Jaśmin występuje w Polsce bardzo rzadko poza szklarniami.
Odpowiedz
#12
Witaj,Cześnik.
Bliższe informacje: Forum > wina kwiatowe > wino z kwiatu jaśminu. O Jaśminowcu. Zapraszam.
Pozdrawiam serdecznie.
Odpowiedz
#13
Na płatkach jaśminu

50 dag płatków jaśminu
1 litr spirytusu (40 proc.)
0,5 kg cukru
1 litr wody
sok z jednej cytryny

Płatki jaśminu zbierać w czerwcu wcześnie rano przy suchej i słonecznej pogodzie. Wrzucić do gąsiora, zalać alkoholem i wystawić na słońce na 2 miesiące. Następnie zlać, wycisnąć płatki, dodać syrop z przegotowanej wody i cukru oraz sok z cytryny. Zostawić na 3 dni, aby się przegryzło, przefiltrować i wstawić do piwnicy na co najmniej 2 lata.

[Karol Majewski z Łomianek]

Przepis pochodzi z książeczki: "Najlepsze sprawdzone Nalewki na długie zimowe wieczory", praca zbiorowa.
Odpowiedz
#14
Czy ktoś się orientuje czy kwiat cytryny może być użyty do wytworzenia nalewki? Ewentualnie jako dodatek uszlachetniający?
Odpowiedz
#15
A dlaczego nie? Spróbuj jaki ma smak, jeśli nie odrzuca goryczą, to może być ciekawym komponentem, a nawet głównym składnikiem. Szczególnie jeśli masz go dużo.
Nie zapomnij napisać o wrażeniach.
Odpowiedz
#16
A więc tak, cytrynka zakwitła, pachnie pięknie. W smaku nie jest zachwycająca, ale i nie odrzuca. Daje lekką gorycz, ale nie dominującą. Aromat ma przyjemny, wyczuwa się nutkę cytrusową...
Zrobiłem nalew na kilka kwiatków 70% spirytusem, daje się wyczuć aromat bliski cytrynowemu. Wydaje mi się, ze jako główny składnik odpada... ale eksperymenty trwają.
Odpowiedz
#17
A ja przepraszam za off topic ....
Ma ktoś sprawdzony przepis na nalewkę z kwiatów lipy + zioła, ale bez dodatku miodu??
Pytam bo słyszałem że jest takowy...
Czy wg Was jest sens zalewać same kwiaty + ziołowe dodatki??
Odpowiedz
#18
Lipóweczka
5 garści świezych kwiatów lipy (same kwiatki)
1l spirytusu 95%
1kg cukru
1/2 niedużej laski wanilii ewentualnie 1 opakowanie cukru waniliowego

Kwiaty lipy zalaż spirytusem rozcieńczonym 2 szklankami źródlanej wody, Szczelnie zamknąc odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie, od czasu do czasu potrząsając gąsiorkiem, a następnie przefiltrować przez gazę lub bibułę. zagotować syrop z 1kg cukru wanilii i 2 szklanek wody, do gorącego syropu wlać przefiltrowaną nalewke i szczelnie zamknąć. do picia nadaję się późną jesienią a jeszcze lepiej na Boże Narodzenie.

M.Caprari

Jeszcze z tego przepisu nie korzystałam - ale w tym roku nastawię :)
Odpowiedz
#19
Wg tego przepisu wyjdzie trunek bardzo! słodki, poza tym odradzam wanilię, a już na pewno cukier wanilinowy. Aromat lipy jest zbyt subtelny, żeby łączyć go z intensywną wanilią.
Dając mniej cukru, najwyżej pół kg należy zwiększyć ilość wody, bo nalewka będzie bardzo mocna. Dla informacji 1 kg cukru to 0,6 litra. No i aż się prosi o nieco kwasku lub soku z cytryny dla zachowania równowagi smaków.

W tym roku to raczej trudno Ci będzie nastawić tę nalewkę, bo lipy już przekwitły.
Odpowiedz
#20
Dzięki za przepis..lekko go zmodyfikuje i może coś z tego wyjdzie :)
Przychylam się do opinii Fridy co do mocy i cukru waniliowego... jednak jeśli chodzi o zbiór lipy to w moich okolicach jest na to czas idealny... dlatego przyszedł mi do głowy pomysł na naleweczkę z lipy.
Odpowiedz
#21
@ Frida - przekwitła lipa drobnolistna, szerokolistna nie jest jeszcze w pełni rozkwitu - co do przepisu, który podałam, to jeśli już coś robię z tej książeczki to zazwyczaj ujmuję cukru, bo faktycznie M.Caprari serwuje trunki raczej słodkie ;)

Zamiast proponowanej cytryny u mnie pójdzie limetka, sprawdziła się przy kwiatach akacji, może sprawdzi się i w lipie :)
Odpowiedz
#22
Mam pytanko, czy suszony kwiat jaśminu (jeżeli jest dostępny) też się nadaje? Potrzebuję wpleść tylko aromat jaśminu do nalewki.
Odpowiedz
#23
Pozdrawiam

Ja eksperymentuję z jaśminem od kilku lat - on ma specyficzny smak i mocno się utrudziłem żeby zrobić z tego jakiś ciekawy smak. Alkohol nadaje się do delektowania - 1-2 kieliszki. A gdzie znaleźć takie towarzystwo z takimi manierami w piciu.

Maciej
Odpowiedz
#24
Cytat:Wysłane przez galadhen
Mam pytanko, czy suszony kwiat jaśminu (jeżeli jest dostępny) też się nadaje? Potrzebuję wpleść tylko aromat jaśminu do nalewki.
Oczywiście, że się nadaje, byle nie był zwietrzały.
Odpowiedz
#25
Cytat:Wysłane przez kryma

Alkohol nadaje się do delektowania - 1-2 kieliszki. A gdzie znaleźć takie towarzystwo z takimi manierami w piciu.

Ja się zgłaszam :slinka:
Poważnie. Interesują mnie takie eksperymenty.
Chętnie odwiedzę Cię przy okazji Rykowiska , jeśli się zgodzisz ma się rozumieć.
Odpowiedz



Skocz do: