Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nalewka z owoców granatu
#1
Poszukuję przepisu na nalewkę ,ktoś zna jakiś subtelniejszy?
Moczenie zgniecionych w alkoholu z cukrem już przerabiałem,
Czym można to doprawić bez szkody dla produktu finalnego ?
Pozdrawiam Pistoriusz II
Odpowiedz
#2
PISTOR,
była już dyskusja o owocach granatu i ogólny sens taki, że szkoda czasu i alkoholu.
Odpowiedz
#3
Dzięki sawer za szybką odpowieź .Gdzie tego szukać?
Odpowiedz
#4
Chyba nie było odrębnego wątku w tym temacie.
Ale sam się przymierzałem do owoców granatu i inne osoby (chyba Frida) pisały, iż nie uzyskały dobrych efektów. Pisała też jakaś osoba z za granicy, że nalewka wyszła cienka, słaby aromat i smak.
Ale jak Ty robiłeś osobiście, to napisz własną opinię.
Doprawić możesz np. goździkami (4-5 szt/litr nalewki).
Odpowiedz
#5
Do nalewki z granata można wykorzystać skórkę dla cierpkości i goryczki np.dla ziołowych.
Ja suszę skórkę na dolegliwości żołądkowe.
Odpowiedz
#6
Witam!

Właśnie dzisiaj połączyłem syrop z wyciągiem alkoholowym z czterech granatów. Sam syrop jest pyszny, wyciąg alkoholowy nieco gorzkawy, po złączeniu smak nie jest zły, ale zobaczymy po miesiącu lub po trzech miesiącach. Odkładam do leżakowania.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#7
Zdjęcie zmniejszyłem, następnym razem usunę za nieregulaminowe rozmiary.

Krzysztof
Odpowiedz
#8
Trudno jest dobrać proporcję % alkoholu do soku przy 50-60% wychodzi nijakie ,ale po dolaniu innych soków celem obniżenia % to już nie granat.
W którejś tam kolejce :polewam:zależy od głowy :uff: daje się wypić .
Pistoriusz II
Odpowiedz
#9
Koledzy i koleżanki, odgrzewam temat: czy ktoś ma jakieś nowinki o tej nalewce względnie wyniki albo też wnioski? Czy też może wszystko co tu powiedziano wyczerpuje temat?
Odpowiedz
#10
Może to się przyda: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid190899
Odpowiedz
#11
Dzięki! Ale 2 litry... i tylko 4 owoce? Może raczej 2 razy 0,5 litra? Zrobiłem dla eksperymentu tak, że 5 owoców (czyli prawie cały litr pestek) zalałem 0,4 litra wódki. Jak nie będzie dobre doleję to "coś" do pigwowca...
Odpowiedz
#12
Po 3 latach dojrzewania w granatowej nic się nie poprawiło. Sawer miał rację, szkoda czasu i alkoholu .
Odpowiedz
#13
Ja bardzo często robię nalewki na granacie i jest to jedna z ulubionych, zarówno moja jak i wielu znajomych, powiem tylko że kwestia smaku to kwestia użytego owocu, granat granatowi nie równy!!!
Tak posmakowałem z granatem że robiłem również miksy z innymi owocami i najlepszy zestawik to śliwka+granat.:pijemy:
Odpowiedz
#14
Jakiś czas temu zrobiłem próbny nastaw z granatu...wyszła płytka i nijaka, odstawiłem, zapomniałem i ostatnio przypadkiem sie odnalazła ::) Pychotka ! Świetny smak i bursztynowy kolor. 
W tym roku przywiozłem trochę granatów z Grecji gdzie na drzewach juz sporo popękało z dojrzałości. Smak boski i właśnie nastawiamy Grekogranata :)
Darek



Skocz do: