Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nalewka z wódki.
#1
Witam.
Tydzień temu nastawiłem nalewkę ze śliwek .Śliwki zostały zalane kupną wódką sklepową . Chciałem się dowiedzieć, czy taka nalewka będzie się po jakimś czasie psuła?
Odpowiedz
#2
Do zalewania owoców używa się alkoholu 60-70%. Na 1 litr alkoholu 40% daje się 1 litr spirytusu 95-96%.
Odpowiedz
#3
Rozumiem ale co bedzie nie tak jesli zaleje owoce wódką?
Odpowiedz
#4
Jeśli dasz dużo owoców w stosunku do wódki to może Ci zacząć wszystko fermentować,
nie wydobędziesz też (a może przede wszystkim) tyle z owoców co wydobyłby alkohol 70%
Odpowiedz
#5
Czyli jeżeli dobrze to najlepsza mieszanka do zalewania owoców to wódka + spirytus ?(razem zmieszane)
Odpowiedz
#6
Tak.
Odpowiedz
#7
Z takiej mieszanki i powiedzmy 2 kg owoców ile można uzyskać nalewki?
Odpowiedz
#8
Z kilograma śliwki możesz uzyskać od 0,4 do 0,6 l soku.
Na tą ilość ( 1kg ) proponuję 0,5 l wódki + 0,5 spirytusu 95%.
Wyjdzie Ci około 1,6 l o mocy 42%.

Ale najważniejszy jest gatunek śliwek. Najlepsze są węgierki.


Odpowiedz
#9
Dodam jeszcze, że muszą być naprawdę dojrzałe.
Odpowiedz
#10
Hmm ... Widze ,że to co ja nastawiłem chyba nie można będzie nazwać nalewką.Ja zalałem 1,5 kg śliwek węgierek 0,5 l wódki...
Odpowiedz
#11
Dolej 0,25 l wódki + 0,75 l spirytusu i będzie dobrze.
Oczywiście jeżeli wystające śliwki nie są pokryte pleśnią.
Odpowiedz
#12
Jeszcze mam jedno pytanie.Jest możliwość zrobienia nalewki z samej wódki nie dodając spirytusu?
Odpowiedz
#13
Możesz np. niektórych owocach suszonych, żubrówkę i parę innych ziołowych.
Odpowiedz
#14
Pytam poniewaz w szafce mam schowane 3 butelki "nalewki z wiśni" , wisnie zalane wodka.Taka mieszanka stoi mi teraz w szafce juz 4 tydzien .Czy to mi sie zespuje?
Odpowiedz
#15
Robiłem to sposobem:
na 6 tygodni zalałem wiśnie wódka
zlałem sok z wódką
wiśnie zasypałem cukrem na 4 tygodnie
wszystko zmieszałem ze soba i 4 tydzien stoi mi to w butelkach
Odpowiedz
#16
Napisz ile czego dodałeś, to można będzie obliczyć orientacyjną moc, tego co masz we flaszkach.
Ile było wiśni, ile wódki, ile cukru.
Odpowiedz
#17
Policz jakie otrzymałeś stężenie alkoholu - sposób liczenia wielokrotnie na Forum podawano. Zapewne trzymasz w szafie "słodki wodny roztwór wiśni ze śladową ilością alkoholu". Jeśli tak - możesz spodziewać się, że zamiast trunku będziesz miał za jakiś czas ocet . Świeże owoce zalewamy alkoholem o stężeniu 60 - 70 procent. Suszone (brak w nich wody) możemy wódką.
 Jeżeli twierdzisz że zrobienie czegoś jest niemożliwe, nie przeszkadzaj osobie która to właśnie robi !
    Wszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne lub powoduje tycie.



Odpowiedz
#18
1,5 kg wisni , 0,5 l wódki i 0,5 kg cukru .Jak to uratować?
Odpowiedz
#19
Zacznij od 0.5 l spirytusu. Odstaw niech się gryzie.
Odpowiedz
#20
Masz w tej chwili 1,7 l o mocy 11,8%.
To stanowczo za mały %.
Żeby to uratować musisz dolać 0,5 l spirytusu 95%, co da Ci 2,2 l o mocy 30,7%.
Jeżeli smakowo dla Ciebie będzie za słaba, to napisz jaką chcesz moc i Ci pomogę obliczyć.
Odpowiedz
#21
Rozumiem ze zostawiając z tymi 11% nalew się zepsuje?
Odpowiedz
#22
Może zacząć fermentować.
Odpowiedz
#23
d(D)odając spirytus nie strac(ę)e smaku wiśni?

Zdania zaczynaj z wielkiej litery i używaj "ogonków" - ę,ą itp.drajla
Odpowiedz
#24
Nie, nie stracisz, a nawet nalewka będzie lepsza w smaku.
Odpowiedz
#25
Dolewając wódki nic nie zyskam? Pytam ponieważ mam kilka butelek czystej
Odpowiedz



Skocz do: