Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nalewka z ziela angielskiego na rumie (tzw Pimento Dram)
#1
Udało mi się niedawno temu spróbować likieru z ziela angielskiego na rumie produkcji austriackiej (tzw Pimento albo Allspice Dram), który oryginalnie pochodzi z Jamajki  i bardzo mi on zasmakował.

Przeszukałam forum, ale nie udało nic mi się na ten temat znaleźć. W związku z tym, nastawiłam teraz małą próbkę własnej nalewki używając następujących proporcji i instrukcji znalezionych na internecie:

1 szklana jasnego rumu (dałam 50/50 rum biały i złocisty)
1/4 szklanka całych ziaren ziela angielskiego
1 laska cynamonu
1 1/2 szklanki wody
2/3 szklanki brązowego cukru

Rozgnieść ziele angielskie (np w moździerzu albo walkiem do ciasta) na drobne kawałki (ale nie na proszek) i zalać rumem. Po pięciu dniach dodać połamany na małe kawałki cynamon. Po 12 dniach odcedzić płyn od przypraw. Cukier rozpuścić w wodzie, ostudzić i dolać do niego nalew z ziela angielskiego i cynamonu. Odstawić do dojrzewania na kilka dni.

Jestem w tej chwili na etapie maceracji samego ziela angielskiego i zapach jest fantastyczny. Opis likieru w sklepie, gdzie go kupiłam pisze też o smaku i aromacie goździków, gałki muszkatołowej, gorzkiego kakao i anyżu. Być może będę doprawiać go dodatkowymi przyprawami, choć podobno oryginalny jamajski likier jest robiony tylko z ziela angielskiego, rumu i cukru.
Odpowiedz
#2
Czy przeprowadziłaś degustację  :)
Paweł
Odpowiedz
#3
(26-02-2017, 16:08)pawelklos napisał(a): Czy przeprowadziłaś degustację  :)

Owszem, spróbowałam i mnie smakuje, ale ja lubię wszelkie korzenne smaki (zobacz np mój inny watek o Falernum). Będę ten likier raczej używać w mieszanych drinkach co i tak było moim celem, ale gdyby doprawić go cytrusami, to byłby absolutnie super do picia w czystej postaci.


   

A propos używania ziela angielskiego w słodkich kombinacjach, wcześniej dodawałam go z pozytywnymi skutkami do owocowych nalewek (np do agrestowej, rabarbarowej). Wykorzystuję też tę przyprawę w wypiekach ciast, gdzie czasem używam ziela angielskiego jako dominującego smaku korzennego. Malo kto poczęstowany takim ciastem może zgadnąć źródło oryginalnego smaku.
Odpowiedz
#4
Zawsze za zielem , nie wyobrażam sobie że zabraknie go w kuchni, takim amatorem zadymiarzem jestem, choć wolę nalewki wytrawne, korzenne jak najbardziej tego cukru dam znacznie mniej

Wysłane z mojego LG-K220 przy użyciu Tapatalka
Paweł
Odpowiedz
#5
W sytuacji, kiedy jest pimento dram jest dodawany do drinków, to służy nie tylko jako komponent smakowy, ale też zastępuje częściowo albo calkowicie syrop cukrowy.

Jeśli jednak celem nalewki jest picie jej w czystej formie, to myślę że użycie mniejszej ilości cukru jest dobrym pomysłem. Jak już zrobisz, to podziel się swoimi wrażeniami.



Skocz do: