Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nalewki bimbrowe
#26
Uff, tu masz racje. Bardzo średnio słodka i cierpkawa na języku. Tak wielokwiat pamiętam jako słodki miodek. A np. do kawowych lubiłem gryczany.
A filtrowanie to poeeezja, 1 filterek do kawy wielkość nr 1 przefiltruje 1 szklankę 200ml i do wyrzucenia od razu :(

Przy okazji zakupu alkoholomierza kupiłem 2 filtry materiałowe browinu te stożkowe 1l. Przetestuje je na węgierkówce wytrawnej :)
Przy okazji po przeczytaniu tematu o filtracji nalewek mam pewien niesmak z tym napowietrzaniem zlewu w papierze bądź materiale. Może kupić te metalowe filtry kawowe stożkowe bądź cylindryczne i na samych dziurkach ten efekt nie zajdzie ?
Odpowiedz
#27
Jeżeli chodzi o filtrowanie przez ręcznik papierowy i przez płatki kosmetyczne, to nie wyczułem żadnej zmiany smaku i czy jakiegoś "papierowego" zapachu.
Metalowych nie używałem, to Ci nie podpowiem.
Odpowiedz
#28
Hmm, a więc nie ma co przesadzać. Jak patrzyłem na procesy to i tak nie wyeliminuje plastiku itp. Nie wszystko jest z silikonu i że szkła.
Proces filtracji trzeba jednak usprawnić aby szło szybciej.
Sito, ręcznik papierowy i wata kosmetyczna lub filterek kawowy na koniec.
Odpowiedz
#29
OK, w/g porady drajla tydzień maceracji. Aromat cytryną aż gryzie :)
Teraz zlane i łączenie z miodem.
W/g przepisu 1l miodu na 1l alkoholu.
Wyszedł słoik 1,7l zlewu.
Słuchajcie dać 1,7l miodu czy może polecacie miej np. 1l?

Chcę po połączeniu odstawić na tydzień i dopiero przefiltrować.



Skocz do: