Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nasiąkanie korka
#1
Witam, czy nasiąknięty winem korek to powód do niepokoju? Zauważyłem, że w części zakorkowanych  butelek korki są ciemniejsze przy końcu stykającym się z winem, więc pewnie korek nasiąka. Głębokość nasiąkania jest różna. Po zewnętrznej stronie suchy, brak wycieków, pleśni czy innych niepokojących objawów. Problem występuje tylko przy aglomerowanych 23x38 więc pewnie nie jest to wina nierównego wnętrza szyjki butelki 17,5 mm i 18,5 mm. Korki były moczone kilka sekund w gorącej wodzie. Używam korkownicy dwuramiennej, butelki stoją przez dwa dni. Problem w niewielkim stopniu jest widoczny w litych 1klasy i stericork. Czy wino przejdzie zapachem korka? Czy nasiąknięty korek spełnia swoją rolę? Szukałem na forum, czytałem całe wątki, ale odpowiedzi nie znalazłem.
Odpowiedz
#2
Tak, korek nasiąka.

Głębokość nasiąkania zależy od korka.

Czy wino przejdzie zapachem korka? - to już zależy od korka. Tzn. czasem pojawia się taka wada wina jak zapach korkowy, ale wynika on ze słabej jakości korków, a nie z samego faktu nasiąkania.

PS. Po różnych bojach z różnymi produktami - zdecydowanie polecam korki DIAM 1. Jak do tej pory 0 problemów.
Odpowiedz
#3
Ja używam tylko litych korków. Jakoś nie mam zaufania do tych sklejanych chemicznie. Jak na razie nasiąkanie jest minimalne i nie wpływa na wino. Mówię tu o winie gronowym.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.



Skocz do: