Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nastawilem wino z ryżu + żurawiny (foto relacja) - wszelkie sugestie miło widziane .
#1
Zacząłem robić robić wino z ryżu + żurawiny (foto relacja) - wszelkie sugestie miło widziane .
Do wina użyłem :
-balon 54 l
-ryż 7 kg
-żurawina 2 kg
- sok z 1-nej cytryny
- cukier 8 kg
-woda , nie obliczyłem ile wlałem .
-drożdże Zamojscy sherry
-Pożywka do wina kombi Biowin

Blg całego nastawy wyszło mi 19-20 .

Celuje w wino max.% , czyli będę dosładzał aż zatrzyma mi się fermentacja na 5 blg .

Żurawinę moczyłem w ciepłej wodzie i myłem (płukałem) sporo razy , aby pozbyć się tłuszczu i brudu .
   
Po kąpieli czystą żurawinę odcedziłem na sicie
        .
Zabrałem się za płukanie ryżu , ryż typ z marketu .
   
Białej substancji w ryżu jest sporo
   
i aby wypłukać pożądanie ryż trzeba poświęcić sporo czasu i wody .

Nie wiedząc ile 7 kg ryżu wyprze wody , a tym bardziej 2 kg żurawiny zacząłem sobie w ten sposób .

Wlałem przegotowaną ciepłą , (temp. pokojowa) wodę z rozpuszczonym wcześniej cukrem ok. 5 kg .
   
Cukier używam ten .
   
Sprawdziłem o ile 1 kg cukru podnosi poziom cieczy ,
       
chciałem zmierzyć blg , mój cukromierz niema takiej skali .
W balonie jest blg 23.
   
Odpowiedz
#2
W jednym poście można dodać tylko 10 miniaturek , dlatego piszę post pod postem .

Do balonu dodałem odsączony i pożądanie wypłukany ryż .
   
Tu można zobaczyć o ile podniósł się poziom w balonie po dodaniu ryżu .
    .
Następnie dodałem żurawinę .
   
Dodałem także sok z 1-nej cytryny , pożywkę klik oraz wcześniej nastawioną matkę drożdżowa
    .
Jakoś mi się wydawało skromnie w balonie i dodałem jeszcze 3 kg cukru rozpuszczonego w wodzie do poziomu
   
I końcowego Blg w granicach 20 .

Tu można zobaczyć ile produkty wyparły cieczy .
           
Szkoda że niema dla porównania cieczy przed dodaniem cukru .

Bardzo proszę o sugestie i podpowiedzi .
Odpowiedz
#3
fajnie oznaczony litraż na balonach :) muszę zrobić takie samo bo marker przy myciu mi się zmazuje, a ta taśma nie odpadnie przy kontakcie z wodą?

Super fotorelacja :)
Odpowiedz
#4
(28-10-2012, 00:47)Lewy745 napisał(a): a ta taśma nie odpadnie przy kontakcie z wodą?

Prze przyklejeniem umyłem dokładnie balon , odtłuściłem acetonem i kawałki taśmy tak przeciągałem po szkle w miejscu gdzie będzie taśma , że z tych kawałków został klej na szkle .
Na tak przygotowane podłoże przykleiłem taśmę .
Trzyma super !

p.s
Produkty z Biowinu kupowałem w Nomi Koszalin , ceny tam mają z kosmosu .
3.92 Nomi 7,99
1.71 Nomi 4,99
12.77 Nomi 17,99
7.27 Nomi 12.99
3.35 Nomi 6.99

Ciekawe - u was w marketach też tak drogo ?

W Kołobrzegu cienko z tymi produktami .
Odpowiedz
#5
Witaj..
Owoce żurawiny zawierają kwas benzoesowy-stąd jej lecznicze zastosowanie - antyseptyczne, np. infekcje dróg moczowych,i inn...
Z tego powodu przetwory z niej są bardzo trwałe- kwas benzoesowy działa konserwująco.
- Może zwolnic proces fermentacji.
Pozdrowienia,
M.
\\-Edit- Zmieniłem tytuł tych fotorelacji.
Odpowiedz
#6
Ryż-owiec po wieczornej ,,karuzeli,, troszkę się pieni , lecz piana zaraz opada .
   
Odpowiedz
#7
U mnie to wino ma "już" około 2 miesiące. Bardzo fajnie to wygląda :)
Odpowiedz
#8
(01-11-2012, 21:54)michal_wlkp napisał(a): U mnie to wino ma "już" około 2 miesiące. Bardzo fajnie to wygląda :)

A jak u Ciebie wyglądało pienienie w pierwszych dniach , pierwszym tygodniu ?
Chciało uciec z balona ? U mnie jakoś tak bardzo spokojnie , może że teraz mam w pomieszczeniu 20 stopni , a wcześniej miałem 23 stopnie , lub też ryż tak się nie pieni .
Odpowiedz
#9
Pierwszy okres fermentacji był dość burzliwy, ale nie chciało "uciec" z fermentatora - była normalna pianka, ale ja robię zawsze burzliwą w fermentatorach 33litrowych. Dopiero później przelewam do dymiona. Sprawdzaj BLG, to będziesz wiedział czy fermentuję prawidłowo. Pozdrawiam!
Odpowiedz
#10
Kurcze a u mnie w markecie żurawina po 42zł za kg .
Cena mocno nie przystępna .
Może na święta zrobią promocję to sobie takie winko nastawię , lecz w mniejszym -testowym baloniku .
Odpowiedz
#11
Na allegro kilka dni temu kupiłem po 22zł za kg
Odpowiedz
#12
Ja w markecie kupiłem suszoną żurawinę paczkowaną po 0,5 kg w cenie ok 17 zł
Odpowiedz
#13
Witam Mariuszek
Chciałbym się dowiedzieć jak tam Twoje winko żurawinowo-ryżowe. Próbowałeś przy zlewaniu? Jakie jest w smaku? Dostałem 3,6kg żurawiny i zastanawiam się co z tym teraz zrobić.
Odpowiedz
#14
Witam bardzo fajna fotorelacja. Co dominuje w smaku, próbowałeś nastawu? pozdrawiam.
Odpowiedz
#15
(28-10-2012, 00:16)mariuszek napisał(a): Sprawdziłem o ile 1 kg cukru podnosi poziom cieczy ,

Po rozpuszczeniu zawsze o ok 0,62 litra.
Odpowiedz
#16
(10-02-2013, 08:11)marcin browaramator napisał(a): Co dominuje w smaku, próbowałeś nastawu? pozdrawiam.

Zlewałem z nad osadu po raz kolejny , w smaku mi odpowiada , zapowiada się pozytywnie .
Czuć owoce , zapach też bardzo przyjemny .


Cytat:LotosDog
A jeszcze mam takie pytanie, bo chce zrobić te wino ryżowe z żurawiną w 54L balonie, i jak będę przelewać je aby pozbyć się osadu i reszty już zbędnych produktów, to do jakiego balonu? Jaki musiałbym kupić drugi balon? aby wypełnić go tak aby był odpowiednio napełniony.

Pozdrawiam i przepraszam za marudzenie ale nie daje mi to spokoju :)


Dodaj :
-woda
-cukier (1kg = 0,6l cieczy)

Jeśli do balona 54l dasz 38l wody + cukier i odejmiesz owoce i ryż to z całą pewnością dwa balony 20l będą doskonałe na dojrzewanie wina , po 1-wszym zlewaniu z nad osadu .

edit 03 marzec 2013r.

Dziś zlewałem po raz 3-ci wino , przed zlewaniem wino było super klarowne .
Patrząc od góry na balon 34l przez szkło i wino było widać niewielką ilość osadu .
Wino wyszło o słodkości 4Blg , w smaku doskonałe .
Polecam.
Odpowiedz
#17
poproszę o aktualne zdjęcia ryżowca, ciekawy jestem barwy. Na 54L poszło tylko 8kg cukru ?
Odpowiedz
#18
Również mam pytanie o ten cukier. Nawet jeśli wyszło to 40l wina.

To nadal % jest zbyt niski. Chyba, że butla nie była do końca zapełniona :D
Odpowiedz
#19
Dziś zlewane , krystalicznie czyste .
Patrząc od góry na balon 34L , widać napisy na dnie balonu .
Smak - smaczny :slinka: , zobaczymy jesienią jak będę butelkował .
Odpowiedz
#20
Post pod postem , ale za to z Dużej litery :) .

Dziś otworzyłem butelczynę z w/w winem i siara odbarwiła wino .
Obecny kolor to - kolor wody , idealnie przezroczysty .

Czym powinno się takie wino zabarwić , aby siara nie ,,zjadła,, koloru ?
Wcześniej było , miało różowawy odcień i fajnie się prezentowało , a teraz kolor wody mineralnej .

Cz.b. czy temu podobne wina dają silnie czerwony kolor .

Siaro-wałem tydzień przed butelkowaniem , utratę - brak koloru zauważyłem dopiero dzisiaj .
Odpowiedz
#21
Witam mam pytanie jeśli chodzi o suszoną zurawinę wystarczy ją przelać wrzątkiem czy trzeba ją normalnie umyć?
Odpowiedz
#22
Najprawdopodobniej jest konserwowana olejem i siarką - podobnie jak rodzynki, więc przelej wrzątkiem kilka razy, porządnie wypłucz i będzie ok.
Odpowiedz
#23
ok dzieki a ile sie daje suszonych tyle samo co zwykłej czy mniej , czy wiecej? Robił ktoś z takiej?
Odpowiedz
#24
Na pewno mniej niż świeżej żurawiny. Każdy suszony owoc ma bardziej skoncentrowany smak, bo nie ma w nim wody. Ile konkretnie nie wiem. Rzuć okiem na pierwszy post @mariuszka, czy też popularny wątek na ryżowca żurawinowego.
Odpowiedz
#25
OK wielkie dzięki
Odpowiedz



Skocz do: