Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
New England Clam Chowder
#1
Chowder to popularna zupa w północno-wschodnich Stanach Zjednoczonych, występująca albo w wersji śmietanowej (New England style) albo pomidorowej (Manhattan style). Ponieważ przez prawie dwadzieścia lat mieszkałam w rejonie Bostonu, clam chowder pojawiał się u mnie na stole przynajmniej raz w tygodniu. Zwykle z lenistwa otwierało się puszkę tego specyjału albo kupowało się go w lokalnej pizzerii, podgrzewało w kuchence mikrofalowej i serwowało z maleńkimi krakersami (tzw oyster crackers) lub grzankami z chleba. 


Teraz mieszkam w Austrii, gdzie ze względu na brak dostępu do morza, nie tylko wybór ryb i owoców morza jest bardzo ograniczony ale też nie uwidzisz w żadnym sklepie puszek z clam chowder. Na szczęście raz na jakiś czas można kupić paczki czegoś co po angielsku nazywa się mussels (zwykle z Holandii), a po polsku chyba mule(?). Nie jest to dokładnie to samo co clams, ale pozwala to zrobić przyzwoity chowder w moich warunkach. Raz czy dwa razy widzialam tez mrożone mussles (już ugotowane i wyjęte z muszelek). Można tez zrobić chowder z puszkowanych clams, ale tych też nie ma u mnie w sklepach.

Mieszkańcy Nowej Anglii oczywiście uważają, ze ich chowder jest jedyny i prawdziwy :lol: , wiec poniżej podaje przepis na taki. Klasyczny New England clam chowder robiony jest z solonej sloniny (tzw salt pork), ale jak tego nie ma, to można ostatecznie użyć boczku, z dodatkiem cebuli, łodygowego selera, ziemniaków, wywaru z clams, śmietany i przypraw. 

W garnku podsmażyć pokrojoną w drobna kostkę słoninę. Dodać do niej posiekaną cebule i seler i poddusić wszystko aż warzywa zmiękną. Posypać 1 łyżka mąki, dodać wywar z clams (można zastąpić go słabym wywarem z rybnym albo rosołem z kurczaka, ale to nie to samo), listek laurowy, śmietanę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować zupę na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec clams / mussles i podgrzać przez kilka minut (nie przegotowac, bo będą twarde!). Przyprawic sola, pieprzem i sosem Worcestershire. Serwować chowder z drobnymi krakersami albo grzankami z chleba.

Dla tych co nie lubią owoców morza, albo nie maja do nich dostępu, można bez problemów zrobić tego samego typu zupę z filetami rybnymi. Istnieje tez coś takiego co się nazywa corn chowder (czyli z z kukurydza), ale to wg mnie herezja a nie chowder.

Jak przygotować mussles / clams do spożycia: jeśli są one jeszcze w muszlach, tzn że są surowe i żywe. Użyć tylko tych, które są zamknięte. Jeśli muszla się nie zamknie po pstryknięciu w nią palcem przed gotowaniem, wyrzucić  (bo jest zdechła, czyli nie do jedzenia!). Na kilogram mussles, na dnie dużego garnka podsmażyć 1 średnią cebule i 1-2 ząbki czosnku na malej ilosci tluszczu a potem dodac 1/2 -1 szklanki białego wina. Wsypać mussels to garnka i podgrzewać przez około 5 minut aż muszle się otworzą. Jeśli któreś się nie otworzyły podczas gotowania, wyrzucić je (bo są zdechłe, czyli nie do jedzenia). Takie mussles moga już serwowane w głębokim talerzu (razem z wywarem z gotowania) ale zwykle są jeszcze przyprawiane oliwą, siekanymi pomidorami albo śmietaną i serwowane z bagietka lub frytkami. Porcja kilogramowa wystarcza na 2 osoby. Clams robi się dokładnie tak samo.

Miałam właśnie końcówkę tak przygotowanych mussles w domu, wiec mam teraz garnuszek clam chowder. Mniam.

   


Skocz do: