Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nie ruszylo Winko
#1
Witam wszystkich
Mam pytanie 4 dni temu nastawilem wino ryzowe.Uzylem do nich plynnych drozdzy "biowin" i pozywki i do tej pory nie ruszylo.Mozliwe ze temperatura jest jeszcze zbyt niska gdyz okres grzewczy jeszcze sie nie zaczal. Myslicie abym jeszcze troche poczekal czy dodal nastepna porcje drozdzy? Czy moze zrobic calkiem nowy nastaw?
Odpowiedz
#2
A czy te drozdze dodałes od razu czy zrobiłes najpierw Matke drożdzową bo nic o tym nie piszesz. Jak nie robiłes to zrób jak najprędzaj.
Odpowiedz
#3
Drozdze dodalem odrazu bez robienia MD tak mi polecila pani w sklepie i jak do tej pory nic sie nie dzieje.
Odpowiedz
#4
Ech te Panie ze sklapów.................. jak poradzą, to lepiej słuchac blondynek:podstep:
Odpowiedz
#5
Przygotuj matke drożdzową jak najprędzej!!! Chyba wiesz jak sie ją przygotowuje. A jak nie to na opakowaniu napewno pisze. Do moszczu dodaj piro aby się nie zepsuł w jakiej ilosci to nie pamiętam teraz ale na opakowaniu pisze.
P.S. chyba że te drożdże były drozdżami typu Anka wtedy możesz od razu do balonu. A jak nie ruszyły to może były zepsute
Odpowiedz
#6
Matke wiem jak zrobic ale nie bardzo wiem co to jest to piro, a tak na przyszlosc zawsze trzeba robic matke z plynnych drozdzy czy po prostu te drozdze byly do bani?
Dzieki za wskazowki
Odpowiedz
#7
Piro= Pirosiarczyn potasu dodajesz w celu zabezpieczenia miazgi, odkażenia balonów, Zabezpieczenia gotowego wina dostepne na stoiskach biowin w praktikerze obi itp, albo POCH http://www.poch.com.pl/ . Matke należy zawsze robic niezależnie czy to drożdże były płynne czy suche no chyba że Anka
Odpowiedz
#8
Jeszcze jedno pytanko, moge teraz dodac matke z drozdzy piekarskich jesli wczesniej byly winne? I jaki jest minimalny czas trzymania MD?
Odpowiedz
#9
MD dochodzi w ok 2-3 dni, potem mozn adodac cukru i jeszcze potrzymac ze 3 dnia, nie uzywaj piekarskich !
Odpowiedz
#10
Jednak po 4 dnaich wino ruszylo bez dodatkowych zabiegow jak narazie chodzi troche ospale ale mam nadzieje ze sie rozkreci.Powiedzcie po jakim czasie mam wywalic z dna ryz ? DZieki
Odpowiedz
#11
Zalezy od przepisu, ale zazwuczaj po 2-3 tygodniach powinno sie wywali bo potem z ryzu robi sie kleik i trudno go wywalic z balona, czesc osob wywala ryz po 6 tygodniach, ale ja trzymam sie przepisu, wazne tez jest by przez te 2 tygodnie była dobra fermentacja, bo jesli bedzie slaba to lepiej potrzymac dluzej.
Odpowiedz
#12
A balonem majtasz? To też ważne! Ryż jest dobrze rozkręci c w balonie z raz dziennie (uważac na pęknięcie). Wtedy całe dobro przechodzi do winka i jest pewnosc, że cały cukier zostanie w winie, a nie poleci do kibelka z ryżem.
Odpowiedz
#13
Mozliwe, że cos z nimi było nie tak. Ja zrobiłem winko z ryzu na drozdzach Zamoyskich i pięknie ruszyly (po kilku godzinach)
Odpowiedz
#14
Aha, wiem może to glupie pytanie ale czy dałes drożdzy? :)
Odpowiedz
#15
Wino teraz chodzi jak trzeba a juz myslalem ze nic z tego nie bedzie,czy po wywaleniu ryzu moge dodac rodzynek dla polepszenia smaku czy raczej przegapilem najlepszy na to moment



Skocz do: