Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nieudany sok z malin - fermentacja
#1
Witam wszystkich.

Bratowa chciała zrobić sok z malin - 3,5 kg malin zasypała 3,5kg cukru i odstawiłą, jednak nie w chłodne miejsce, przez co ostatnie upały dały o sobie znać i roztwór po kilku dniach zaczął fermentować..
I tu moje pytanie czy można by jeszcze sprawę uratować, np. poprzez stworzenie z tego nalewki? Jeżeli tak to jak to zrobić?
Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam, Hubert
Odpowiedz
#2
Wystarczy wlac spirytus, a że jest tego dużo to i spirytusu potrzeba co najmniej 3 - 3,5 l.
W starych przepisach można znależć zalecenia, żeby owoce przed zalaniem podfermentować. Jest szansa na całkiem dobrą nalewkę, z nieco winnym posmakiem.
Odpowiedz
#3
- nalewka będzie okropnie słodka chyba że dokupi się 3,5 kg malin i wszystko zaleje 7 litrami 70 % alkoholu
- proponuję zrobić wino malinowe lub wieloowocowe
Odpowiedz
#4
Lub też odcedzić słodki syrop i przechowywać w lodówce, aby zahamować fermentację, a maliny zalać alkoholem. Po pewnym czasie odcedzić i dodawać małymi porcjami słodki syrop do uzyskania zadowalającego smaku.



Skocz do: