Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nowa wędzarnia z automatyką.
#1
Chwalą się inni pochwalę się i ja.

Wina, miody i nalewki, do kompletu swoja kiełbasa, synka i ser. Miałem wędzarnie z paleniskiem dolnym i z kanałem ale górna część niestety była nie trafionym pomysłem. Myślałem, że skoro wędzić można w beczce to w metalowej rurze z gazociągu też się da. Dać się da ale nie polecam ze względu na skropliny.
Opcja pozostały dwie. Murowana lub drewniana. Ponieważ postanowiłem tym razem zrobić wersję z automatyką wybór padł na drewnianą ocieplaną.

Pozostawiłem paleniska, dodałem dwie warstwy cegły aby powiększyć gabarytu i wylać płytę oddzielająca palenisko od konstrukcji drewnianej.
Konstrukcja jest prosta, zrobiona z łat dekarskich 6x4 cm, obite podbitka świerkową. Od środka grubość podbitki to 16 mm a od zewnątrz 25 mm i ocieplone wełną. Od środka pod podbitkę dodałem folie aluminiową.

Do grzania zamontowałem trzy grzałki z pieca po 1300 W i wentylator termoobiegu. Dzięki stycznikowi i bezpiecznikom mogę dowolnie regulować ilość używanych grzałek jak również czy wentylator ma pracować ciągle czy tylko w momencie grzania.

Dodatkowo, oprócz sterownika temperatury, zamontowałem jako bezpiecznik wyłącznik temperaturowy, który rozłącza się przy 100 st. C. Strzeżonego Pan Bóg strzeże.

Ponieważ grzałki nagrzewają się do wysokich temperatur (robią się czerwone) oddzieliłem grzałki od drewna blacha kwasówką i dodatkowo pomiędzy drewno i blachę dałem płytę gipsową (12 mm). Blacha chroni również grzałki od góry aby nic na nie nie kapało i nie śmierdziało spalenizną.

Do kompletu jest dymogenerator, który w zależności od granulacji wsadu, zasypany do pełna wystarcza na 2 – 4 godzin wędzenia bez konieczności doglądania.

Nagrzanie wędzarni na trzech grzałkach z 20 st. do 60 st. zajmuje niecałe trzy minuty, używam tego tylko do osusza wsadu przy wędzeniu spokojnie wystarcza jedna grzałka. System ma trzy stopnie bezwładności więc można bardzo precyzyjnie określić sobie temperaturę wędzenia.

Pozostawiłem stare paleniska bo nigdy nie wiadomo czy nie przyjdzie mi ochota wędzić po staremu, wtedy wystarczy, że wyciągnę czop i założę deflektor, który mam przygotowany i mogę wędzić korzystając z palenisk.

Opcjonalnie w planie jest jeszcze dodanie sterowania czasowego.


Załączone pliki Miniatury
                               
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#2
No i pięknie tylko jeszcze zrób miejsce do siedzenia przed, daszek od deszczu, półeczkostół, itp., bo nigdzie się tak fajnie nie pi.......lnuje wędzonego jak przy samej wędzarni.
Kamyczek? Owszem. Ja bym wewnątrz dał obicie olchowe zamiast świerkowego. No i pewnie częste malowanie elewacji domu Cię czeka bo dym tak sobie po ścianie powędruuuuuuuuje.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu... Prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły!
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz)
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.





Odpowiedz
#3
W planie jest nieopodal altanka z piecem chlebowym, grylem i paleniskiem pod kociołek węgierski. Będzie gdzie posiedzieć :)

Nie będę musiał malować garażu bo część ozdobna komina jest ściągana i w to miejsce na czas wędzenia wkładam rurę, która wystaje ponad dach . Żona urwała by mi głowę (albo coś innego) gdybym pobrudził nowy tynk.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#4
Paczpan jaki cwaniak! Wszystko obmyślił!
Odpowiedz
#5
Ginirali - jaki cwaniak? Ta pu prostu si żony boji. A straaaaach, oj ta on putrafi!
Ale od tej olchy na obitkę wewnętrzną nie ustąpię!
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu... Prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły!
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz)
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.





Odpowiedz
#6
Witam.
Śliczna, poza tym super-pomysł z oświetleniem nad drzwiczkami. Też sobie tak zrobię, a czołówkę będę wykorzystywał tylko wtedy jak będę szkło napełniał :fajka:
Pozdrawiam Jacek.
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"
Odpowiedz
#7
Pozostałości oscypków po piątkowym wędzeniu. We wtorek kiełbasa :)


Załączone pliki Miniatury
   
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#8
Szykujesz do Gostomi?
Angel
Pozdrawiam
----Erikos----
Odpowiedz
#9
No niestety nie w tym roku nie dojadę. Ale w przyszłym przywiozę i zrobimy obiecany diabelski gulasz na papryczkach habanero.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#10
Paweł, ładnie się spisałeś. Proponuję dołożyć regulator napięcia z sondą z termometrem, jak taki mam już dobre kilka lat i b.sobie chwalę.
Mój imiennik z Myszkowa (Firma PAMEL) robi takie cuda. Temp masz fajną, spokojnie możesz podpiekać wędzonki, wg mnie mają o niebo lepszy smak niż parzone. Spróbuj zrobić w ten sposób kiełbasę Krakowską, czy Żywiecką.
Odpowiedz
#11
Wczoraj wędziłem 5 kg czosnkowej oraz 3 kg a'la  chorizo z ostrą papryką :)
Nie podpiekałem ale za tydzień zabieram się za krakowska, szynki i kurczaki więc będzie podpiekanie.


Załączone pliki Miniatury
       
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#12
Big Grin 
Kto z was używa regulatora temp. REX C700?
Pytam bo może ma ktoś instr. obsługi tegoż. Ściągnąłem z neta i wprowadziłem sobie w lapka kilku trojan na koniach. Confused


Skocz do: