Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obliczanie %??
#1
Witam, jestem w trakcie robienia swoich pierwszych w życiu win (z białych winogron, cydr jabłkowy, ryżowe by Skrzych, kiwi). Pewnie moje pytanie okaże się banalne, ale lepiej spytać niż robić coś bez zrozumienia. Przeczytałem sporo wątków na forum odnośnie obliczania planowanej zawartości alkoholu, niestety nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie :).

Przy tworzeniu wina dodajemy przeważnie cukier, który zwiększa objętość nastawu (mnożymy razy 0.6). Natomiast później drożdże przerabiają nam cukier na alkohol i dwutlenek węgla, moje pytanie brzmi jeśli drożdże przerobią cukier to co się dzieje z objętością nastawu?? czy znowu się zmniejsza z powodu braku cukru?? Próbowałem przeanalizować wzór fermentacji alkoholowej ale niestety z chemii jestem cienki i nie jestem pewny co do swoich przemyśleń.. Skoro cukier składa się z wodoru, węgla i tlenu to na chłopski rozum część jego składników zostaje usunięta z dymiona (dwutlenek węgla). Czy wpływa to jakoś na zmniejszenie objętości nastawu?? Cukier często sporo zwiększa objętość nastawu, a co za tym idzie komplikuje obliczanie % ponieważ robi się trochę błędne koło bo należy jeszcze docukrzyć objętość nastawu powstałą z rozpuszczenia cukru (przepraszam jak napisałem herezje jakieś ale z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa :D).

Analizując min. ten sposób obliczania alkoholu ---> http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=1973 wywnioskowałem, że objętość się nie zmienia po przerobieniu cukru w nastawie, dlaczego?? :)
Odpowiedz
#2
Ponieważ molekuły cukru nie znikają tylko zmieniają się na alkohol i kilka innych związków, które wytwarzają drożdże. Kiedyś były obliczenia ile znika z nastawu pod postacią bąbelków ale wniosek był taki, że nie warto tego uwzględniać w obliczeniach.
Odpowiedz
#3
Dzięki Paweł za szybką odpowiedź :). Pozdrawiam

PS. Zauważyłem, że dużo osób na forum pomija przy obliczeniu % dodatkową objętość powstałą przez cukier, a wpływa to dość znacząco na końcową wartość alkoholu.
Odpowiedz
#4
Zapewniam Cię , że kto liczy poprawnie musi uwzględniać objętość cukru dodanego lub po prostu widzi/mierzy ile ma nastawu z cukrem.
Odpowiedz
#5
(05-03-2012, 09:37)langenord napisał(a): ...nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie (...) jeśli drożdże przerobią cukier to co się dzieje z objętością nastawu?? czy znowu się zmniejsza z powodu braku cukru??
Witam.
Z powyższego wynika, że słabo szukałeś. Było o tym parę razy. Było tutaj , było też tam , było także w paru innych miejscach.
A objętość cukru dodanego do nastawu należy brać pod uwagę i basta. A że nie wszyscy to robią...
Pozdrawiam Jacek.
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"
Odpowiedz
#6
Jacuś masz rację jak widać nie przewertowałem wystarczająco dobrze forum.

To że objętość cukru dodanego do nastawu należy brać pod uwagę to jest oczywiste :D. Tylko nie wiem czy wiecie o co mi chodzi :) z tym błędnym kołem :) przy obliczaniu potrzebnego cukru.

Załóżmy mam 5l moszczu blg 10 + 5 litrow wody i chce uzyskać z tego 10% wino.

To ludzie przeważnie tutaj liczą to tak (nie mowie że wszyscy):
(5+5)*10*17-5*100=1200g i finito.

A tak naprawdę to jeszcze nie koniec obliczeń:
1200g*0.6=0.72 l czyli tyle jeszcze musimy docukrzyć:
0.72l*17*10=122.4g ale z tego znowu nam sie wytwarza dodatkowa objętość:
122.4*0.6= 0.073l
0.073l*17*10= 12g (tyle wystarczy)

więc potrzebny cukier to mniej więcej:1200g+122.4g+12g=1334.4g, a nie 1200g

Sprawdzenie: 5+5+0.6*1.334kg=10.8l
10.8*17*10-500= 1336g

Więc różnica 1.6g cukru czyli OK.

Wiem, że większość liczy pewnie tak ale dużo tematów wprowadza w błąd.




Odpowiedz
#7
Prościej na początku obliczyć ze wzoru potrzebną ilość cukru. Rozpuścić w wodzie. Pododawać i poodejmować ilość cukru zawartą np w moszczu, rodzynkach. A wodę na koniec uzupełnić do żądanej ilości.
Odpowiedz
#8
langenord Wydaje mi się że niepotrzebnie starasz się poprawić dokładność, tam gdzie i tak nie zachowasz dokładności.

Wzór: Moc * Stała * Pojemność = ilość potrzebnego cukru (*0.6 objętość cukru czyli o tyle mniej wody)
- w zupełności wystarczy do domowej produkcji.
Tym bardziej, iż każdy pomiar i obliczenia wprowadzają tyle uproszczeń i zaokrągleń, że obliczenia są i tak jedynie zgrubne i szacunkowe.
Co zresztą udowadniała już nie jedna się to tocząca rozmowa...

W domowych warunkach udowodnij mi że Twoje wino ma faktyczne 14% jakie sobie wyliczyłeś, a nie 13,5 czy 14,5?
A nie wiem czy jeszcze bierzesz pod uwagę że ta stała 17g/1% jest też umowne, gdyż każdy szczep potrzebuję trochę innej ilości cukru aby wyprodukować tę samą ilość alkoholu.

Tak więc wedle mnie niepotrzebna dysputa.
Przyjąć proponowany i sprawdzony wzór, wyliczyć ilość cukru, od objętości wody odjąć objętość cukru i już mamy co trzeba.
I tak ważniejsze jest aby wino wyszło o było dobre...
Odpowiedz
#9
TomaszB może i masz rację ale ja wychodzę z założenia, ze skoro robimy zaokrąglenia na rzeczach które opisałeś wyżej to tym bardziej powinniśmy być dokładni przy rzeczach, które jesteśmy w stanie bardziej "ogarnąć". Ale to jest sprawa indywidualna każdego z nas.

krzysztof1970 zgadzam się z Tobą tylko nie zawsze się to sprawdza, kilka dni temu nastawiłem wino z kiwi wg przepisu z forum gdzie bardzo ważny jest stosunek wagi kiwi do ilości wody, więc ciężko później korygować wodą.

Pozdrawiam, Maciek
Odpowiedz
#10
(06-03-2012, 17:08)langenord napisał(a): ...krzysztof1970 zgadzam się z Tobą tylko nie zawsze się to sprawdza, kilka dni temu nastawiłem wino z kiwi wg przepisu z forum gdzie bardzo ważny jest stosunek wagi kiwi do ilości wody, więc ciężko później korygować wodą.

Pozdrawiam, Maciek

Myślę, że autorom przepisów nie chodzi o stosunek ilości wody do owoców w fermentującym burzliwie nastawie. Na koniec ma się zgadzać ilość wody. Ja w takim wypadku daję mniej wody a po odciśnięciu owoców robię korektę.
Odpowiedz
#11
Sugerowałem się tym wątkiem:

http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=11031

Gdzie podają ilość wody w stosunku do wagi owoców (około 0,63) więc jak mam określoną wagę owoców to z tego wynika, że ma być konkretna ilość wody, (nie wiemy ile soku da nam konkretna ilość kiwi co jest kolejnym problemem)

Kwestia też sporną jest co rozumieć pod pojęciem woda :), czy jest to konkretnie woda sama, czy należy tą wodę obliczać z odjęciem objętości rozpuszczonego cukru. Według zamieszczonego przepisu wywnioskowałem że nie odejmujemy wody z uwagi na cukier.... wtedy sprawa by była dużo prostsza bo wystarczy tak jak mówisz przyjąc np 10l i od tego ustosunkować się z resztą.
Odpowiedz
#12
Receptury są na konkretną ilość wina np 10 litrów. Woda i cukier z owoców oraz zewnętrzne woda i cukier są liczone sumarycznie. Np po odciśnięciu moszczu z kiwi oraz dodaniu cukru i wody ma być powiedzmy 10 litrów.

PS Rozdrabnianie się, "rozdzielanie włosa na cztery" nie ma sensu i powiększa tylko i tak duży błąd pomiarowy. Domowy wyrób alkoholowy to nie apteka :) Mnie coraz mniej interesują liczby a coraz więcej smak :)
Odpowiedz
#13
Nie do końca się rozumiemy :P co miałem na myśli. Ale zgadzam się najważniejszy jest smak. Ja zaczynam przygodę z własnymi trunkami i chcę żeby wszystko wyszło jak najlepiej dlatego pewnie przesadzam i liczę wszystko ze zbyt dużą dokładnością, która jak piszecie nie ma sensu. Dzięki za rady.
Odpowiedz
#14
Witam.
Łoj tam, łoj tam. Od razu się nie rozumiemy. Nie takie rzeczy są na tym forum. O niektórych to się nawet tym no, fizjologom nie śniło :fajka: Forum jest wielkie.
Jeżeli do takiego wzoru wstawisz jeszcze wodę o zawartości cukru 0 g/l, to możesz przekształcać to jak chcesz i otrzymać to co chcesz. Tylko po drodze zadać należy sobie pytanie - po jasną cholerę taka dokładność?
Pozdrawiam Jacek.
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"
Odpowiedz
#15
(06-03-2012, 18:03)krzysztof1970 napisał(a): ...Domowy wyrób alkoholowy to nie apteka :) Mnie coraz mniej interesują liczby a coraz więcej smak :)
I to jest słuszna koncepcja!
Odpowiedz
#16
A tak dodatkowo się zapytam czy mógłby ktoś, świetnemu matematykowi jakim jestem ja :co_jest: wytłumaczyć ten wzór
Cytat:(5+5)*10*17-5*100=1200g

Na razie umiem tylko z tej prostszej wersji obliczyć cukier i od niego odjąć ten w owocach, a w tym powyżej mój mózg staje :kwasny:
Odpowiedz
#17
Daj sobie spokój. Ja też jestem wybitnym matematykiem :diabelek: Zostań przy podstawowym wzorze...on idzie w dobrym i słusznym kierunku :D
Odpowiedz
#18
Witam.
(06-03-2012, 20:58)pawelek napisał(a): A tak dodatkowo się zapytam czy mógłby ktoś, świetnemu matematykowi jakim jestem ja :co_jest: wytłumaczyć ten wzór
Cytat:(5+5)*10*17-5*100=1200g

Na razie umiem tylko z tej prostszej wersji obliczyć cukier i od niego odjąć ten w owocach, a w tym powyżej mój mózg staje :kwasny:
(5+5)*10*17 - ilość cukru potrzebna do otrzymania 10 litrów 10%-owego wina,
5*100 - ilość cukru zawarta w 5 litrach soku o zawartości cukru 100 g/l,
1200g - brakująca ilość cukru do otrzymania tego co założono.
Pozdrawiam Jacek.
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"



Skocz do: