Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obliczanie %
#1
Witam wszystkich
Zastanawia mnie wyliczenie % w ryżowcu robionym na Bayanus G-995. Jak się ma chemia do faktów.
Winko miało 0 Blg po tygodniu, zakładając ze przefermentował cały cukier, wychodzi 17,61%. Jednak dokładne obliczenia to już inna sprawa.

4,2l (Objętość całego nastawu)
3,425l (Objętość wody)
1250g (cukru) x 0,62(stała) = 0,775l (Objętość cukru)

1250g / 4,2 = 297,61g (cukier w 1l)

Baling Końcowy = 0Blg
Poprawka na niecukry = 0
Poprawka na alkohol:
Gdyby przefermentował cały cukier : 1250 g w 4,2l to w litrze 297,61g, 294,5: 16,9 = 17,61 %.
17,61% x 0,1974 (stała) + 1,3 (stała) = 4,77

Więc
Blg końcowy - poprawki na niecukry + poprawka na alkohol

0Blg – 0 + 4,77 = 4,77 Blg
4,77 x 10 = 47,7 g/l cukru. (Wino Słodkie)
297,61 – 47,7 = 249,91 g/l

wiec 249.91 / 16,9 = 14,78 %

Więc pozostaje pytanie czy założyć bliżej 17,61% czy 14,78%? Biorąc pod uwagę rasę drożdży, smak któremu daleko do słodkiego i to że poziom Blg był mierzony 2 różnymi przyrządami. Co o tym myślicie?
PS. Wiem że mogłem założyć niższy % w liczeniu Blg Rzeczywistego jednak staram się korzystać ze stałego skryptu wpisując dane z dziennika z braku czasu.
Odpowiedz
#2
No właśnie, gdyby cały cukier przefermentował to byś miał 17.6% alkoholu. Jak sobie ładnie policzyłeś okazało się, że balling cukru masz 4,77 i poziom alkoholu wynosi 14,78%. Czyli alkoholu masz bliżej 14,78% niż 17,61%.Właśnie wykonałeś pierwszą iterację, żeby określić poziom alkoholu. Możemy teraz policzyć jeszcze raz to samo ale zakładając, że alkoholu masz 14,78%.
Poprawka na alkohol:
14,78% x 0,1974 (stała) + 1,3 (stała) = 4,22

balling cukru = Blg końcowy - poprawki na niecukry + poprawka na alkohol
balling cukru = 0 - 0 + 4,22
4,22 x 10g/l = 42,2 g/l
297,61g/l - 42,2g/l = 255,4 g/l
więc 255g/l / 16,9 = 15,11%

Możesz liczyć jeszcze kilka razy ale i tak w skończysz gdzieś koło 15%. Wynika z tego wniosek, że Twój nastaw ma w obecnej chwili 15% alkoholu a poziom cukru jest jeszcze 42g/l. Bayanusy powinny jeszcze przerobić trochę tego cukru. Daj im jeszcze czasu a będziesz miał balling nawet ujemny.


PS.

(22-08-2014, 13:50)DeeJayDiego napisał(a): 17,61% x 0,1974 (stała) + 1,3 (stała) = 4,77
Ten wzór na rzeczywisty balling cukru. Gdzieś widziałem podobny na forum ale teraz tak mnie zastanawia, że jak poziom alkoholu będzie zero to według tego wzoru poprawka na alkohol będzie 1,3BLG - dziwne.
To samo pytanie postawiono tutaj a odpowiedź znajduje się tutaj.



Skocz do: