Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obliczenia "na oko"
#1
Witam, jestem nowym użytkownikiem i mam pewien problem. W balonie fermentuje wino z czerwonych winogron (etap po fermentacji burzliwej, teraz widać wydobywające się pęcherzyki, ale nie "bulgocze" już tak intensywnie). Uzyskałem 21 l soku z winogron, dodałem 4 l wody i 4 kg cukru (2 porcje), razem to prawie 30 l.  Chciałbym się dowiedzieć ile powinienem dodać jeszcze cukru aby uzyskać wino wytrawne, nie za mocne (12-13%). Wiem, że dodałem małą ilość cukru, ale założyłem, ze jakieś 3 kg cukru jest w owocach. Nie chcę przesadzić, bo nie lubię słodyczy w winach. Niestety nie mam żadnych przyborów do pomiaru stężenia cukru i alkoholu, stąd więc to pytanie i prośba o oszacowanie "na oko" bardziej doświadczonych kolegów, a może i koleżanek.  :)
Odpowiedz
#2
Na oko to chłop w szpitalu umarł. Cukromierz to kilkanaście złotych i wszystko wiadomo.
Masz jakieś 6-7kg cukru w 27 litrach, czyli po przefermentowaniu do zera powinno być jakieś 13-15%
Odpowiedz
#3
- Szacowanie "na oko" to jak wróżenie z fusów.
- Miernik (cukromierz) kupisz w każdym markecie (cena około 10zł).
- Alkoholu nie zmierzysz (można go obliczyć).
- W Twoim przypadku wino wytrawne jest raczej mrzonką (zapewne nieznana odmiana = za dużo kwasów).
- Dodawaj małe porcje cukru, w momencie gdy cukromierz pokaże zero (to jedyne co można poradzić...).
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#4
Teraz to i cukromierz niezbyt pomoże. Zakładając, że
- cukru w soku było 3kg a dodałeś następne 4,
- nastawu jest 30l
- chcesz otrzymać wino wytrawne 12-13%
Nie dodawaj już cukru. Na oko to po przefermentowaniu 7kg cukru otrzymasz 4,2l alkoholu, co w 30l da 14%.



Skocz do: