Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obniżanie mocy nalewki lub likieru
#1
O winach jest a o nalewkach nie ma .
Proszę o sposoby dla nalewkarzy .
Odpowiedz
#2
Syrop,sok,czas.
Odpowiedz
#3
Jeśli nalewka wystarczająco ekstraktywna, to słaby alkohol. Oczywiście sok (syrop) oraz dosładzanie cukrem lub miodem takoż.
Odpowiedz
#4
Ja robię ekstrakt na spirku, a potem rozcieńczam wódką
Odpowiedz
#5
Mamy już kilka nalewek robionych według przepisów, ale niektóre są dla nas za mocne.
Stąd pytanie- jak bezpiecznie obniżyć moc nalewki? Czy zalewać składniki mieszanką spirytu i wódki zamiast samym spirytem, jak w przepisach, czy dodawać później wody?

Nie chcielibyśmy tracić smaku i aromatu, a mamy za mało doświadczenia, by odważnie eksperymentować. Szkoda też działać na oślep jeżeli można zapytać bardziej doświadczonych :)




Skocz do: