Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Osad w winie po filtracji...
#1
Witajcie, dwa miesiące temu poddałem winko filtracji przy pomocy 6-cio płytowego Colombo z wkładami 20x20 ST5 - 0,3 mikrona. Od razu po filtracji było widać działanie filtra - wino mimo iż było klarowne (stało ponad rok czasu) - po filtracji było wręcz krystaliczne. Niestety ostatnio zauważyłem, że nadal wytrąca się w nim osad... Czyżby jeszcze zbyt duże pory w filtrze? Fakt, że przy filtracji (była to moja pierwsza) część płyt włożyłem odwrotnie niż być powinny, ale czy to mogło mieć wpływ? Nie sądzę...

Czy po takiej filtracji z takimi wkładami jak podałem osad powinien zostać całkowicie wyeliminowany, czy normalną rzeczą jest nadal jego wytrącanie?

Pozdrawiam

PS: A może zbyt dużo wina przepuściłem przez jeden komplet płyt? Choć wszędzie piszą, że można filtrować aż zauważy się znaczny spadek wydajności, spowodowany zapchaniem płyt - ale nie powinno to tym bardziej powodować przedostawania się zanieczyszczeń dalej... (było to około 140 litrów).
Odpowiedz
#2
Napisz coś o tym winie. Podaj parametry.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#3
Witam.
Nie piszesz czy białe czy czerwone, a jak czerwone to z czego? Tak na wszelki wypadek przeczytaj ten wątek może pomoże. Zwłaszcza post nr 6 napisany przez DarekRz.
Pozdrawiam Jacek.
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"
Odpowiedz
#4
Wino czerwone z winogron. Stało ponad rok kilkakrotnie zlewane znad osadu - od samego początku było przejrzyste. Moc około 15-16% półsłodkie do słodkiego (blg 10).

Jeszcze jedna kwestia jaką zauważyłem. Nie był to raczej świeżo wytrącony osad. Po przefiltrowaniu wino stało około 2 tygodnie w balonie 50l. Po tym czasie ściągnąłem z samej góry pewną jego ilość i po wlaniu do butelek do dnia dzisiejszego brak jest tam osadu. Osad zatem opadł na dno balonu i więcej się już nie wytrąca.

Rozważając proces filtracji nasuwa mi się jedyna możliwa wada operacji (a raczej mój możliwy błąd). Jak wiadomo filtry płytowe mają max ciśnienie 3 bary. Pompa prawdopodobnie ma większe ciśnienie pracy. Mogłem (nie mam manometru) przesadzić z ilością wina filtrowanego, a nie wiedząc, że jest on już znacznie przytkany osadem doprowadziłem do przekroczenia ciśnienia pracy płyt, co spowodowało przebicie się osadów przez wkłady. Ale czy taka opcja jest możliwa? Bo ogólnie panuje opinia, że filtr się zatyka do momentu aż "cokolwiek przestanie lecieć" - i nie ma prawa przepuścić osadów.
Odpowiedz
#5
Może drożdże ruszyły...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#6
Raczej nie powinny, chyba, że dostały się do wina poza filtrem https://pl.wikipedia.org/wiki/Saccharomyces_cerevisiae

Cytat:Komórki S. cerevisiae są owalne, o średnicy około 5 do 10 mikrometrów.

Cytat:Witajcie, dwa miesiące temu poddałem winko filtracji przy pomocy 6-cio płytowego Colombo z wkładami 20x20 ST5 - 0,3 mikrona.
przyjmuję bana bez ostrzeżenia
pozdrawiam Roman
Odpowiedz
#7
Pisałem kiedyś do producenta filtrów minijet. Oni nie gwarantowali odfiltrowania drożdży. Tak że w teorii jest to 0.3 mikrona a w praktyce trzeba by przepuścić wino min. ze 3 razy.
Wasze zdrowie!
Odpowiedz
#8
Witajcie, drożdże na pewno nie ruszyły, bo wino u mnie zawsze odfermentowuje do końca aż grzyby padną od alkoholu... Poza tym gdyby to były drożdże to całe wino byłoby mętne, a wino jest kryształ - jedyny mankament to osad na dnie.
Odpowiedz
#9
Zmierz poziom cukru.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#10
Cukier od roku bez zmian :-) (10blg)
Odpowiedz
#11
Czyli... można by rzec - raczej, niniejszym drożdże zostały wykluczone.

Tak z ciekawości, jakie to były drożdże?
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#12
Winne Spirit Ferm Fruit coś tam... :) A część na dzikusach.
Odpowiedz
#13
Po takim filtrowaniu nie powinno być osadu. Osad może się wytrącić ale dopiero po kilku latach. Teraz może Ci się wytrącać jedynie kwas winowy. Z czerwonymi winami tak bywa.

Pozdrawiam - Janusz.
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.
Odpowiedz
#14
SpiritFerm Turbo Fruit? Gorzelnicze?
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#15
do wina oczywiście winne :)



Skocz do: