Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PIRO - czy przy każdym odciągu?
#1
W sumie aż głupio pytać ale czy zaleca się sypać trochę PIRO po każdym odciągu? Zrobiłem już sporo bardzo udanych win sypiąc tylko przy jednym odciąganiu i ew. przy samym butelkowaniu ale chcę poznać oficjalną naukę :) Także dlatego,że robiłem głównie ciężkie wina deserowe których nie trzeba aż tak chronić przed odrobiną działania tlenu a teraz nastawiam się na bardziej klasyczne, wytrawne 12%, tak dla odmiany (np. wytrawny tarniniak 12% - o ile uzbieram tyle owocu w mojej okolicy bo stanowisk niewiele i dość kapryśnych).
Odpowiedz
#2
Nigdy nie używałem piro , nawet do win ziołowych i kwiatowych i nie narzekam że były problemy. Da się.
Odpowiedz
#3
Wydaje się, że faktycznie da się, przy pewnym jednak ryzyku że się zalęgnie ocet albo coś. Stąd to minimum jedno siarkowanie na koniec fermentacji zawsze robiłem.
Odpowiedz
#4
Ocet to nic złego, jest droższy od wina. Zużyjesz w kuchnii.



Skocz do: