Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PORTERÓWKA
Nie wyszła typowa porterówka - z racji dodania poza średniej klasy portera, dałem też sporo stouta IBU45 i nie za dużo miodu. Po filtrowaniu litr poszedł na dłuższe leżakowanie, to co zostało do 250-tek na ogólny użytek. No powiem, że zdradziecka. Tak testuję teraz, coś mi się wydawało, że za słaba. 4 kieliszek właśnie poszedł - jednak ma moc. Spirytus jeszcze gdzieś tam w tle czuć, ale pięknie to się układa. Zobaczę za miesiąc jak będzie smakować i za pół roku.
Odpowiedz
Witam
No i nastawiłem sobie porterówke zobaczymy co wyjdzie:)
0,5 Porter Zywiec
0,5 Porter Bałtycki browar Lwówek Śląski (alk 8,5% Ekstr 18,1%wag)
2 x 0,33 Porter bałtycki browar Perła (alk 9,2% Ekstr 22%wag)
2L dopełnienia 60%
4 łyzeczki miodu
1 goździk
cukier

Wanili nie dolewałem zamierzam dolać 1,5 łyżeczki wyciągu z wanili co wcześniej robiłem.
Odpowiedz
Do parterówki polecam tylko Porter browaru Komes - najlepszy stosunek jakości do ceny !
Poza tym polecam dodatek kawy rozpuszczalnej , około 2 czubate na litr !
Odpowiedz
Planuję zrobić porterówkę 2*0,5l Komes oraz 0,5 Okocimia plus litr mocy. Pomyśląłem o dodaniu zamiast cukru ekstraktu ciemnego bruntal - myśle że może to dodać pewnej fajnej słodowości. Dam znać co bedzie
"Artificem commendat opus"

Odpowiedz
Porterówkę robiłem 3 x 0,5 z Żywca, a do tego odpowiednia ilość, jak piszesz, mocy i zamiast cukru dodawałem miodu gryczanego.

Pozdrawiam Janusz
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.
Odpowiedz
Zgodnie z zapowiedzia nastawiłem porterówke ze składników trochę innych niż napisałem mianowicie użyłem Porterów Okocimia Grand Imperial oraz Porter Cieszyński, ponadto pół szklanki miodu i pół ekstraktu. Dodałem także płatków dębowych mocno opiekanych ok 3g. Pachnie nieźle, teraz "tylko" czekać...
"Artificem commendat opus"

Odpowiedz
No i dojrzałem do porterówki, po przeczytaniu całego wątku tam i z powrotem:D, wydumałem następujący skład:

- porter pszeniczny, własny - 9%, 0,5l
- szkockie ale, własne - 8%, 05l
- przyprawy: wanilia 1/2 laski, cynamon 2-3 cm, goździk 2 szt., gałka muszkatołowa 1/3 (a może kwit:niewiem:)
- miód gryczany 200ml
- rodzynki 50g (niestety nie wiem czy za mało, czy za dużo, niektórzy pisali garść)
- spirytus - i tu jest podstawowe pytanie do wtajemniczonych na jaki % się nastawiać, około 30 czy wyższy:niewiem:.

Sposób postępowania - piwa do gara podgrzanie do 60* rozpuszczam miód, dodaję przyprawy, przetrzymuję ~30 min, troczę schładzam i dodaję spirytus i do słoja, słój zakręcam i do lochu na 3-4 tygodnie (jak sobie przypomnę to wstrząsnę).

Uwagi mile :D widziane.
PS.- termin na uwagi dwa dni :diabelek:.
Lech
Odpowiedz
Były już pierwsze próby ? Jak wyszło ?
Darek
Odpowiedz
Zainspirowałeś mnie, poszedłem do lochu i spróbowałem, na razie leci gałką i spirytusem, ale ona ma dopiero 2 tygodnie od filtracji i smak się zmieni jeszcze z czasem.
Zapytaj mnie co najmniej za 3 miesiące, pewnie będę mógł powiedzieć coś więcej:D.
Lech
Odpowiedz
Więc Lechu, za 3-4 miesiące oczekujemy opisu jak "to" wyszło. :D

Odpowiedz
Nie ma sprawy, tylko się przypomnij, bo skleroza powoduje że zapominam:D, a naleweczki tak zakopane, aby zbyt często nie rzucały się w oczy;).
Lech
Odpowiedz
Z racji, że minął ponad rok od ostatniego wpisu, to i nalewka powinna już być idealna (o ile nie wypita) ;)

Zatem można prosić o wrażenia smakowe? Użyte składniki w ciemno sugerują, że idealna na obecną porę roku :)
Odpowiedz
Witam a co sądzicie o takim przepisie na świąteczną porterówkę.

3L piwa żywiec porter

cukier 800g zamiast rodzynek i miodu

1 laska wanili przecięta na pół

5 goździków

1 laska cynamonu

1,5l wódki 40%

1,7l spirytusu 95%

Chciałbym żeby porterówka była słodka i miała moc około 60%.Czy taka ilość spirytusu wystarczy czy może zwiększyć do 2l. :D
Odpowiedz
Czy to zwykłe piwo marki "Guiness" może być, czy raczej porter to coś innego? Bo w smaku jednak piwo Irlandzkie się zasadniczo od porteru żywieckiego znacznie różni.
Kiedy przes­koczysz, to i wte­dy nie mów hop. Zo­bacz naj­pierw w co wskoczyłeś.
Odpowiedz
I tak i nie. Guinness jest porterem, tylko odmianą country/town porter, czyli o niskim blg. Porter żywiecki jest imperial stout porterem, fermentowanym drożdżami fermentacji dolnej, czyli porterem bałtyckim. Raczej, do porterówki powinno się dawać portery gęstsze, 18-25 blg.

https://www.piwo.org/forums/topic/15687-...do-stoutu/



Odpowiedz
Bogi czyli jednak zrobię tę porterówkę tak jak napisałem tylko zamiast piwa żywiec porter dam komes porter.
Odpowiedz
Komesowi trafiają się dobre warki, więc wybór jak najbardziej, biorąc pod uwagę dodatki i czas zanim zacznie być zdatna do picia.



Odpowiedz
Komes moim zdaniem jest najlepszym porterem Polskim, w 2013 zdobył złoty medal na największym konkursie w europie, a z kolei rok później brązowy na największym konkursie światowym.
Nie znając dokonań Komesa i tak go wybrałem. Kupiłem kiedyś kilka różnych porterów z myślą o porterówce, wszystkie otworzyłem, by mieć jednoczesne porównanie wszystkich porterów...nie miałem żadnych wątpliwości, że walory Komesa są najlepsze.
Porterówkę robiłem według Cieślaka, ze swoimi modyfikacjami i wyszła palce lizać i naprawdę się dziwię, że wielu z was pisze o goryczy większej lub mniejszej, w tej mojej praktycznie takowej nie wyczuwam, a jakbym się trzymał przepisu i związanej z tym ilości cukru, to chyba by wcale jej nie było.



Skocz do: