Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peklujemy, wędzimy ...
#1
Zapraszam do dzielenia się ciekawymi recepturami np.

Kurze napędy
Udka lub podudzia peklujemy 24h w solance 80g soli warzonej na litr wody.
Potem zagotowujemy wodę, wrzucamy dużo natki pietruszki i pokrojonego pora, zagotowujemy.
Wiążemy na udkach pętelki z przędzy wędzarniczej.
Wrzucamy udka na wrzątek i skręcamy gaz. 
Gdy temperatura wody opadnie do 80C podkręcamy gaz i utrzymujemy temperaturę wody 80C.
Gdy temperatura we wnętrzu udek osiągnie 72C wyciągamy i odwieszamy na 20-30 minut do odcieknięcia i obeschnięcia.
Wędzimy 3h w temperaturze 55-60C.
pozdrawiam Jurek 





Skocz do: