Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pepperoni nadziewane serem/ antipasti
#1
Tym razem z cyklu- "szukam" . Dobrego przepisu na papryczki pepperoni nadziewane serem w zalewie oliwnej, zależy mi na czymś, co może poleżeć w słoiczkach do pół roku, chyba wszelkie "chwilówki" z internetu już przerobiłam, parę własnych wynalazków, raz się udawało a raz wcale, szukam pewniaków..
Macie jakieś sprawdzone pomysły?
Odpowiedz
#2
Ja robię tak:

1.Wybieram większe papryczki (czerwone/zielone), małym nożem do filetowania ryb odcinam "czapeczki" i wykrawam środki, płuczę, żeby nie było za dużo pestek w środku.

2. Ser (ja z reguły daję własnej produkcji: dobrze odciśnięty "oscypek" lub ser twardy bez proprionowych dziur)
Ser obtaczam w salsie z bazylii i zostawiam na 30min, aby się ładnie połączyło.

3.Ładuję ściśle do środka papryczki taki wsad, odstawiam do temp lodówki na 12h, a potem kroję na 1 cm kawałki , układam w słoiku i zalewam Oliwą b.dobrej jakości z pierwszego tłoczenia.

Zakąska jest z tego przednia.
Odpowiedz
#3
Jak długo można to przechowywać?
Odpowiedz
#4
Do wyczerpania :D
Odpowiedz
#5
Na oscypek własnej produkcji nie mam szans.
"Ser twardy bez propionowych dziur"- możesz podać jakiś konkretny?

Ile najdłużej to u Ciebie leżało? Moje kilkakrotne doświadczenia po dwóch czy trzech miesiącach czasami szlag trafiał, serek się brzydko zbrylał(: , a kombinowałam już z wieloma. Chciałabym zrobić papryczki na jesień, kiedy mam do nich dobry dostęp i tak, by wytrzymały choć do wiosny. Wykonalne ?
Odpowiedz
#6
Wejdź na http://www.wędlinydomowe.pl, w dziale sery pokazuję jak się je robi.
Odpowiedz
#7
Wiem,jak się je robi i czasem robię.Tu szukam przepisu z serem który kupię.Nie odpowiedziałeś na moje pytanie.
Odpowiedz
#8
(27-01-2013, 16:27)yas napisał(a): "Ser twardy bez propionowych dziur"- możesz podać jakiś konkretny?

Gruyer, lub każdy inny Twardy----------Najlepszy będzie własnej produkcji.

(27-01-2013, 16:27)yas napisał(a): Ile najdłużej to u Ciebie leżało? Moje kilkakrotne doświadczenia po dwóch czy trzech miesiącach czasami szlag trafiał, serek się brzydko zbrylał(: , a kombinowałam już z wieloma.

Ser miałeś własny, czy sklepowy? Jeśli ten drugi, to sam sobie juz odpowiedziałeś.
:cool:
(27-01-2013, 16:27)yas napisał(a): Chciałabym zrobić papryczki na jesień, kiedy mam do nich dobry dostęp i tak, by wytrzymały choć do wiosny. Wykonalne ?

Tak.

A poniżej widać, że zrobienie własnego sera nie jest trudne:
Moje sery
Odpowiedz
#9
Uparcie reklamujesz forum, które znam. Sery też umiem robić i czasem robię. Tu szukam dobrej wersji z gotowca. Tym niemniej dziękuję za przepis. A, nie jestem facetem;)


Może ktoś jeszcze ma coś własnego sprawdzonego w temacie papryczek?

Odpowiedz
#10
(29-01-2013, 07:29)yas napisał(a): Uparcie reklamujesz forum, które znam.

Nie uparcie, ale z przyjemnością. Jak znasz, to tam znajdziesz.

:cool:
(29-01-2013, 07:29)yas napisał(a): Sery też umiem robić i czasem robię.

To w czym problem, zrób Kobieto Ser Twardy i będziesz zadowolona.
(29-01-2013, 07:29)yas napisał(a): Tu szukam dobrej wersji z gotowca.
Raczej nie znajdziesz.





Odpowiedz
#11
Dobrze.
Czekam na inne Wasze sprawdzone przepisy.



Skocz do: