Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierwsza nalewka i pytanie
#1
Witam serdecznie

Dzisiaj wstawiłem pierwszą naleweczkę w swoim życiu z renklod

Z względu na to że jestem starym winiarzem postanowiłem nie inwestować w słój tylko wykorzystać 5l balon który stoi nie używany

Wszystko spoko owoce wydrylowane balon przygotowany owoce do balonu 1l spirytusu do balonu i koreczek z rureczką fermentacyjną standard jak do wina zalany wodą szybkie zamieszanie i co zdziwko po chwili zaczęły pykać bąbelki mocno coraz słabiej i teraz tak idzie jeden na minute

Gdyby to było wino to bym się cieszył ale nalewka?
Wiem że spirol odparowuje no ale się martwię proszę o jakieś sensowne wytłumaczenie pozdrawiam
Odpowiedz
#2
1. Wyrównywanie się temperatur nastawy z otoczeniem.
2. Można by też pójść na całość i uznać, że zanim spirytus zakatrupił drożdże z owoców to one jeszcze troszkę podjadły cukru z owoców. Też by mogło być.
3. Czy to ważne?

Litr spiru? Bez rozmajania? 96%? Mocno.

Renklody, brzoskwinie, nektarynki - zwykle pięknie się podkręca pigwą lub pigwowcem (odrobina naleweczki z tych owocków dolana do podstawowej).
Odpowiedz
#3
Dziekuje ci serdecznie dobry czlowieku tylko wytlumacz mi co znaczy slowo "Bez rozmajania" :) bo nierozumiem jesli ci chodzilo o rozcienczanie to za 4 tygodnie dolewka 3 szklanki wody z 2 szklankami cukru w sensie syropu :)
Odpowiedz
#4
Dzisiaj piwa nie piłem - chodziło o rozcieńczanie.
Skoro tak masz w przepisie (cyt. "...4 tygodnie dolewka 3 szklanki wody.....") to rób, ale jak dla mnie ten przepis nadaje się to tego, nooo... do niczego (do życi jak by po śląsku można powiedzieć).
Zalewanie czystym spirytusem nie służy maceracji, a nawet jest ona utrudniona.
Ponadto jeżeli wsypiesz do całości cukier z tą wodą to jaki będziesz miał wpływ na słodkość nalewki? Owoce w kolejnych latach nie bywają identyczne jeśli chodzi o zawartość cukrów.
Odpowiedz
#5
Wiec co radzisz dzisiaj mija doba od wstawienia nalewki tzn zalania śliwek spirolem
Odpowiedz
#6
Gdybym to ja ją robił to bym dolał wody dla rozcieńczenie spiru do 65-70%.
Po jakimś czasie (3-6 tygodni maceracji z mieszaniem nastawu co 2-3 dni) odlać spir, a owoce zasypać cukrem. Jak się cukier rozpuści to otrzymanym syropem dosłodzić nalewkę do smaku. Jak zostanie tego syropku nieco to podlać go spirem i będzie likierek.
Owoce po tym wszystkim użyć do naleśników z serem dla dorosłych - mają one właściwości odżywczo-rozweselające.
Odpowiedz
#7
To co dolać 500ml wody dla 65% albo 390ml dla 70% o ile dobrze kalkuluje

Chcę żeby wyszło jak najlepiej :D jeszcze mam drugi litr spirytusu
Odpowiedz
#8
(05-08-2012, 20:57)C.J198666 napisał(a): .... i co zdziwko po chwili zaczęły pykać bąbelki mocno coraz słabiej i teraz tak idzie jeden na minute .......
Gdyby to było wino to bym się cieszył ale nalewka?
Witaj!
Zawsze, no prawie zawsze tak jest jak zalewasz owocki %.
Napisz ile dałeś renklod i spirytusu.
Odpowiedz
#9
Obojętnie czy 65 czy 70 - byle nie więcej niż 70%.
Drugi rozmaisz jak będę na Śląsku ;););) No, chyba że nastawisz na węgierkach. Warto.
Odpowiedz
#10
Drugi mam na Aronie :D jak bedziesz na slasku to zapraszam

Ja dalem okolo 1,3kg tych renklod i 5 pestek chociaz w przepisie bylo kilo na litr

Oki to zaraz dolewam przegotowanej wody i wymieszam niech sie robi dalej mam nadzieje ze nic sie nie zepsuje a woda zimna czy letnia
Odpowiedz
#11
Woda w temp. pokojowej.
Z prawie wszystkich przepisów dla owoców stosuję zawsze tą samą ilość owoców - tyle żeby były przykryte ok. 1, max 2 cm alkoholem. Dałeś więcej niż w przepisie to będzie bardziej aromatyczna nalewka czyli lepsza. Powyższe nie ma zastosowania w ziołowych.
Odnośnie aronii. Robiłem z przepisu na gotowanie z liśćmi wiśni oraz na surowo. Ta pierwsza jest smakowita i do użycia od razu. Druga na początku może zniechęcić. Kilkuletnia cierpliwość może jednak zapracować na nagrodę. Na początek zrób gotowaną - panie będą zachwycone.
Za zaproszenie dziękuję.
Odpowiedz
#12
A masz gdzies ten przepis na ta aroniowa gotowana
Odpowiedz
#13
Na forum jest, ale obok 12047 innych. Poszukam i podeślę na PW.
Odpowiedz
#14
Jeszcze jednopytanko mam jak butelkowac tak samo jak wino czy mozna w butelki z patentem albo do normalnych zakrecanych na korek
Odpowiedz
#15
Najlepiej zakrętki.



Skocz do: