Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierwsze dziewicze wino :-) ile cukru na rozpoczecie fermentacji?
#1
Czesc,
Niedlugo rozpoczne moja pierwsza dziewicza produkcje wina, jednak niektore informacje wyczytane w internecie bywaja niezrozumiale lub nawet sprzeczne. Napisze ponizej w punktach zaplanowane etapy produkcji i prosze o ewentualna rade jesli uwazacie inaczej.

Chce zrobic wino, 12-14 %, polslodkie - slodkie, gasior 15 L. owoce bede wybierac pomiedzy, porzeczka czerwona, wisnie, jerzyna, maliny..a od wrzesnia poszukam winogrona. :)

1. Przygotowanie nastawu
2. Przygotowanie cukrow. (wedlug wzoru. 17*15*12) + woda
- Tutaj mam pierwsze pytanie, od ilosci calego cukru odjac mam cukier ktory jest juz w owocach z nastawu?
- Drugie pytanie, gdzies wyczytalem ze na poczatku fermentacji powinno byc 22 blg cukru? zgdza sie? jesli tak ? to po jakim czasie dodawac kolejne porcje cukru?
3. Drozdze i pozywka
4. Wszystko wymieszac
5. Po uplywie ok. 14 dni. zlewamy wezykiem wino, owoce wyjmujemy z gasiora, wycisjamy reszte soku z owocow i dodajemy z brakujacym cukrem.
6. Wino wraca do czystego gasiora.
7. 2-3 miesiace jesli ustanie fermentacja, rozlac do butelek i odlozyc na lezakowanie

czy cos pominolem? na cos powinienem szczegolnie zwrocic uwage?

Pozdrawiam,

Marcin


Proszę o poprawną pisownię. Popraw swojego posta. Kolor czcionki zmieniłem na biały. Mod.
Odpowiedz
#2
Cytat:2. Przygotowanie cukrow. (wedlug wzoru. 17*15*12) + woda
- Tutaj mam pierwsze pytanie, od ilosci calego cukru odjac mam cukier ktory jest juz w owocach z nastawu?
- Drugie pytanie, gdzies wyczytalem ze na poczatku fermentacji powinno byc 22 blg cukru? zgdza sie? jesli tak ? to po jakim czasie dodawac kolejne porcje cukru?

Dokładnie, od ilości całego cukru odejmujesz ten w owocach. Musisz też uwzględnić objętość cukru - 1kg cukru zwiększa objętość nastawu o 0,6l. Ten cukier który wyliczysz ze wzoru musi zawierać się w tych planowanych 15 litrach. Przykład: 17*15*12=3060. Załóżmy, że cały cukier w soku to 1000g, czyli (zaokrąglając) musisz dodać 2kg cukru. Ten cukier da Ci objętość 1,2l. Załóżmy, że masz 10 litrów soku więc aby zawartość w 15l była poprawna musisz użyć 10 litrów soku oraz syropu cukrowego składającego się z 3,8l wody oraz 2kg cukru. To tylko przykład bo jedne owoce wymagają więcej bądź mniej wody.

Na początku fermentacji nie powinno być WIĘCEJ niż 22blg. Na wino 12% wystarczy mniej. Kolejne porcje cukru dodajesz gdy blg spadnie w okolicę 3.


Cytat:5. Po uplywie ok. 14 dni. zlewamy wezykiem wino, owoce wyjmujemy z gasiora, wycisjamy reszte soku z owocow i dodajemy z brakujacym cukrem.

Uogólniając tak. Różne owoce mają różny zalecany czas maceracji ale to już kwestia przepisów szczegółowych.
Fermentując w miazdze warto wino mieszać, by owoce zalegające na winie nie wysychały i nie były narażone na pleśnienie.

Generalnie na pierwszą fermentację polecam plastikowe pojemniki fermentacyjne 33l. Łatwiej pozbyć się owoców i umyć. I są bardzo tanie. Dojrzewanie wina tylko w szklanym balonie.


Cytat:7. 2-3 miesiace jesli ustanie fermentacja, rozlac do butelek i odlozyc na lezakowanie

Absolutnie za wcześnie. Po pierwsze po skończonej fermentacji zasiarkuj wino. Zlewaj. Musi być całkowicie klarowne i stabilne. Butelkowanie najszybciej po ~10 miesiącach.

W balonie nie może być za dużo powietrza więc po fermentacji należy zlewać do mniejszego naczynia tak, żeby było "pod korek".
Pragnąć wody - smutna rzecz. Bez niej życie idzie precz.
Lecz straszniejsza jest przyczyna śmierci w mękach - to brak wina.



Skocz do: