10-07-2014, 23:12
Właśnie popełniam 4 w życiu wino i oczywiście proszę o porady i weryfikację poczynań
.
Zakupiłem 7 kg wiśni i 6 kg czarnej porzeczki.
Wiśnie super słodkie można by pomylić z czereśniami.
Czarna porzeczka niestety bardzo kwaśna.
Drożdże Bayanus 995 powinny dać radę dociągnąć do kilkunastu procent nawet przy tej temperaturze ?
Wiśnie rozdrobniłem w malakserze i wybrałem większość pestek.
Porzeczki przepuściłem przez sokowirówkę ślimakową.
Uzyskałem 11 l musu i tu mam mały problem.
Nijak nie mogę zmierzyć Blg w tej konsystencji.
Zakładam w ciemno że w wiśniach znajduje się 12% cukru zaś w porzeczce 6%.
Domniemam więc, że mam około 11l w których znajduje się 9% cukru a to daje 1 kg w nastawie.
Planuję uzyskać wino bardzo mocne 16 %. - 18 % w ilości 23 litrów.
18 % x 16,9 x 23 litry czyli ~ 7 Kg cukru z czego kilogram już mam więc pozostanie dodać w procesie fermentacji tylko 6 kg ?
Nie chce przesadzić ze startowym BLG i ilością wina w balonie więc tymczasem 20 litrów x 22 blg startowe to będzie 4,4 kg cukru z czego kilogram już jest więc w 7 litrach wody w przybliżeniu rozpuścić powinienem około 3,5 kg cukru ?
Zostanie do dodania po zlaniu z nad osadu jeszcze 6kg - 3,5kg czyli 2,5 kg przy dolewce jak już drożdże zrobią swoje ?
Gdyby ktoś mógł to z grubsza zweryfikować ?
Z góry Dziękuję i Pozdrawiam
Radek

Zakupiłem 7 kg wiśni i 6 kg czarnej porzeczki.
Wiśnie super słodkie można by pomylić z czereśniami.
Czarna porzeczka niestety bardzo kwaśna.
Drożdże Bayanus 995 powinny dać radę dociągnąć do kilkunastu procent nawet przy tej temperaturze ?
Wiśnie rozdrobniłem w malakserze i wybrałem większość pestek.
Porzeczki przepuściłem przez sokowirówkę ślimakową.
Uzyskałem 11 l musu i tu mam mały problem.
Nijak nie mogę zmierzyć Blg w tej konsystencji.
Zakładam w ciemno że w wiśniach znajduje się 12% cukru zaś w porzeczce 6%.
Domniemam więc, że mam około 11l w których znajduje się 9% cukru a to daje 1 kg w nastawie.
Planuję uzyskać wino bardzo mocne 16 %. - 18 % w ilości 23 litrów.
18 % x 16,9 x 23 litry czyli ~ 7 Kg cukru z czego kilogram już mam więc pozostanie dodać w procesie fermentacji tylko 6 kg ?
Nie chce przesadzić ze startowym BLG i ilością wina w balonie więc tymczasem 20 litrów x 22 blg startowe to będzie 4,4 kg cukru z czego kilogram już jest więc w 7 litrach wody w przybliżeniu rozpuścić powinienem około 3,5 kg cukru ?
Zostanie do dodania po zlaniu z nad osadu jeszcze 6kg - 3,5kg czyli 2,5 kg przy dolewce jak już drożdże zrobią swoje ?
Gdyby ktoś mógł to z grubsza zweryfikować ?
Z góry Dziękuję i Pozdrawiam
Radek