Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierwsze winko herbaciane
#1
Witam

Jak widać, jestem nowy ;). Niedawno zrobiłem swoje pierwsze winko (czerwona porzeczka, jagoda, malina) i wyszło świetne :spoko: właśnie butelkuję drugie (maliny na miodzie). Niedługo zwolni mi się baniak 5l i planuję zrobić wino herbaciane wg najpopularniejszego przepisu (http://old.wino.org.pl/frames/herbata.htm). W związku z tym mam parę pytań:

1. Czy mogę znacznie zwiększyć ilość cukru? Nie przepadam za wytrawnymi winami.

2. Czytałem, że wino z herbaty musi spędzić w balonie minimum 6 miesięcy. Czy to prawda?

3. Jaki gatunek liści herbacianych polecacie?

Z góry dziękuję za pomoc. :szampan:
Odpowiedz
#2
1. Zawsze można dosłodzić, ale najlepiej po fermentacji
2. Według mnie - i według większości starych forumowiczów KAŻDE wino musi spędzić w balonie minimum 6 miesięcy.
W związku z powyższym informacja o butelkowaniu tegorocznych porzeczek jest niepokojąca. By butelkować, musisz wiedzieć na 150%, że wino jest stabilne a drożdże nie żyją. Inaczej łatwo możesz wyprodukować granaty zaczepne.
3. Ja używam herbat smakowych, takich ze sklepów typu "Świat herbaty i kawy" Wszystko zależy od twoich preferencji smakowych.
Odpowiedz
#3
Dzięki! A jeśli chodzi o dosładzanie - "po fermentacji" znaczy po tej burzliwej, czyli dosypać cukier po paru tygodniach czy przy butelkowaniu?
Odpowiedz
#4
Dosładzasz, odstawiasz na co najmniej dwa-trzy miesiące i sprawdzasz efekty. Dosładzanie bezpośrednio przed butelkowaniem jest sprawą ryzykowną.
Odpowiedz
#5
Ja zachęcę Pana_Kmicica do zapoznania się z jakąś lekturą opisującą wyrób win.
Odpowiedz
#6
a czy czerwona herbata też może być??
Odpowiedz
#7
Mój herbaciany eksperyment nastawiony 28.01.2011r:

2kg cukru
32 gr cukru waniliowego
8L wody
5 gr kwasku cytrynowego
3,5 dość dużych pomarańczy pokrojonych w kostkę
1 łyżeczka goździków
0,5 L soku z wiśni
20szt 2 gramowych herbat w saszetkach smak: żurawinowo - malinowa
20szt 2 gramowych herbat w saszetkach smak: wieloowocowa
20szt 2 gramowych herbat w saszetkach smak: malinowa
2 łyżeczki czarnej herbaty indyjskiej
7 saszetek herbaty cytrynowej
7 saszetek herbaty zwykłej czarnej
7 saszetek miętowej


Do garnka wlałem 8 L wody. Gdy zaczęła się gotować to wrzuciłem wszystkie herbaty i 3 minuty pod przykryciem poddusiłem na małym ogniu. Następnie 10 minut się zaparzały. Gdy trochę ostygło wrzuciłem 2 kg cukru, cukier waniliowy, parę ziarenek pieprzu i na dwór do ostygnięcia. Kolejny krok to zawartość garnka bez saszetek do balona, wrzuciłem pomarańcze, goździki i drożdże.

Wszytko ładnie pracuje a zapach super. W smaku bardzo słodka herbata owocowa:)

Co ciekawe nastaw ma objętość ok 10L a balon w którym robię....10L:)

Do pełnego brakuje może 0,5-0,7l. Ktoś gdzieś pisał że to wino słabo się pieni i faktycznie. Spokojnie można robić dużo większe objętościowo nastawy niż zazwyczaj.
Odpowiedz
#8
Fermentacja się jeszcze dobrze nie zaczęła, więc poczekaj, bo może jeszcze wyjść przez rureczkę ;)



Skocz do: