Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierwsze wino, czy coś z tego bedzie?
#1
witam
Co zrobić żeby pójść na wino słodkie takie ok.12%? Dwa tygodnie temu zrobiłem nastaw z 10 kg czarnego winogrona, dolałem 4 litry wody z rozpuszczonymi 2 kg cukru, po 3 dniach dodałem 1.5 kg cukru w lutrze wody, wtedy blg bylo 23. 
I tak to winko chodzi do dnia dzisiejszego w 25 litrowym dymionie. Wczoraj odciagnałem na próbę trochę to blg bylo 15, ale w smaku takue kwaśnawe i taki zapach nie był jeszcze wina. Czy ide w dobrym kierunku i kiedy teraz coś dosłodzić i ile? I kiedy odlać plyn od owoców, narazie pracuje nastaw to chyba za wcześnie. Co radzicie? Ja robie pierwszy raz wogole wino, wiec tym bardziej proszę o pomoc.

Te przeliczenia są dość skomplikowane odnośnie blg, więc prosiłbym o radę fachowców
Odpowiedz
#2
Mając 23Blg startowego powinieneś otrzymać 13%. Zakładając, że fermentujesz na dzikusach - bowiem o szlachetnych nie wspominasz - są spore szanse, że te pierwsze dociągną może... do 8 - 11%. Trochę więc cukru zostanie. Ile? Ciężko powiedzieć...
Łatwiej określić ile powinno być go w winie półsłodkim. Powiedzmy pomiędzy 6Blg, a 15Blg i tego powinieneś się trzymać podczas dosładzania. Mianowicie, czekać na odczyt 6Blg i dosładzać małymi dawkami, nie przekraczając 15Blg.

Dwa tygodnie w miazdze, w przypadku nieznanej odmiany to już nawet za długo...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#3
(14-10-2020, 17:42)maciek19660714 napisał(a): Mając 23Blg startowego powinieneś otrzymać 13%. Zakładając, że fermentujesz na dzikusach - bowiem o szlachetnych nie wspominasz -  są spore szanse, że te pierwsze dociągną może... do 8 - 11%. Trochę więc cukru zostanie. Ile? Ciężko powiedzieć...
Łatwiej określić ile powinno być go w winie półsłodkim. Powiedzmy pomiędzy 6Blg, a 15Blg i tego powinieneś się trzymać podczas dosładzania. Mianowicie, czekać na odczyt 6Blg i dosładzać małymi dawkami, nie przekraczając 15Blg.

Dwa tygodnie w miazdze, w przypadku nieznanej odmiany to już nawet za długo...

Robię to bez dodawania żadnych drożdzy.
Czyli zleje to z owoców teraz, oddziele.
Czyli wychodzi na to żeby cukru dodać dopiero jak bedzie 6Blg tak? i ile razy takie coś powtórzyć?
Odpowiedz
#4
Do momentu aż odczyt Blg pozostanie na stałym poziomie.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#5
1. A nie poleci samo poniżej 6Blg, w stronę zera?
2. Co zrobić żeby utrzymać już stały poziom 6Blg?
Odpowiedz
#6
3. Wino już odciągnąłem z miazgi. Martwię się o ten kwaskowy smak.
4. Blg mam teraz na poziomie 12.
5. Mam czekać cały czas do poziomu 6 Blg i dopiero jechać z tym cukrem?
6. Chcę żeby mi wyszło i tak się pytam, bo czytając to i owo to różne są teorie.
7. Czy powinienem zrobić jeszcze jedno przelewanie z balona jak osiądzie osad. Może wykonać to po dosładzaniu czy przed?
Odpowiedz
#7
Ad 1. Jeżeli nawet spadnie poniżej 6 Blg, dosłodzenie załatwi ten "problem".
Ad 2. W pewnym momencie w nastawie będzie taka ilość alkoholu, przy którym drożdże przestaną pracować. Innymi słowy Blg "zatrzyma się samo".
Ad 3. Nie martw się teraz kwaskowym posmakiem. Piszesz, że chcesz uzyskać wino słodkie... Tak też w momencie gdy drożdże przestaną pracować i Blg przestanie spadać, dokonasz dosłodzenia do pasującego Ci poziomu słodkości wina. Są spore szanse na to, że tenże cukier przykryje "kwaskowy posmak". Jeżeli nie zdoła tego uczynić, trzeba będzie sięgnąć po wodę...
Ad 4. No widzisz... Nie tak szybko odczyt Blg się zmienia. W przypadku dzikich drożdży, na których fermentujesz, w każdej chwili może stanąć i już... się nie ruszyć.
Ad 5. Koniecznie tak, ponieważ gdybyś dosłodził za dużo, mógłbyś pozostać z ulepkiem (czytaj punkt nr 4...)
Ad 6. A ja kibicuję i w miarę swojej wiedzy podpowiadam. Co do różnych teorii - nie wnikam...
Ad 7. Pierwszego zlania z nad osadu należy dokonać po ustaniu fermentacji. Inaczej mówiąc, w momencie gdy Blg przestanie spadać. Oczywiście nie od razu...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#8
(19-10-2020, 23:52)maciek19660714 napisał(a): Ad 1. Jeżeli nawet spadnie poniżej 6 Blg, dosłodzenie załatwi ten "problem".
Ad 2. W pewnym momencie w nastawie będzie taka ilość alkoholu, przy którym drożdże przestaną pracować. Innymi słowy Blg "zatrzyma się samo".
Ad 3. Nie martw się teraz kwaskowym posmakiem. Piszesz, że chcesz uzyskać wino słodkie... Tak też w momencie gdy drożdże przestaną pracować i Blg przestanie spadać, dokonasz dosłodzenia do pasującego Ci poziomu słodkości wina. Są spore szanse na to, że tenże cukier przykryje "kwaskowy posmak". Jeżeli nie zdoła tego uczynić, trzeba będzie sięgnąć po wodę...
Ad 4. No widzisz... Nie tak szybko odczyt Blg się zmienia. W przypadku dzikich drożdży, na których fermentujesz, w każdej chwili może stanąć i już... się nie ruszyć.
Ad 5. Koniecznie tak, ponieważ gdybyś dosłodził za dużo, mógłbyś pozostać z ulepkiem (czytaj punkt nr 4...)
Ad 6. A ja kibicuję i w miarę swojej wiedzy podpowiadam. Co do różnych teorii - nie wnikam...
Ad 7. Pierwszego zlania z nad osadu należy dokonać po ustaniu fermentacji. Inaczej mówiąc, w momencie gdy Blg przestanie spadać. Oczywiście nie od razu...

Dzięki za wszystkie porady, będę się tego trzymał i robił tak jak napisałeś. 
Więcej cierpliwości u mnie i mam nadzieję że będzie dobrze. Shy
Odpowiedz
#9
A pytanie jeszcze mam - to moje Blg spada bardzo powoli. Obecnie jest na poziomie 11. Co mam z tym zrobić?
Czy to normalne? Mam czekać cierpliwie czy może spróbować jakoś to przyspieszyć, dodać np. jakiś drożdży? Tylko czy na tym etapie to nie za szkodzi? Nie popsuje smaku itp..
Odpowiedz
#10
To całkowicie normalne. Blg spada powoli, ponieważ im więcej alkoholu, tym drożdże pracują wolniej. Ważne jednak, że nadal pracują...

Jeżeli jednak odczyt cukru przestanie się zmniejszać, a jednocześnie wino będzie za słodkie, jedynym ratunkiem będzie restart na drożdżach szlachetnych o wysokiej tolerancji na alkohol.

Na razie spokojnie czekaj.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#11
Poczekam jeszcze tydzień, ale jak nic nie będzie się zmieniać to może zaryzykuje te drożdże. 
Jakie dokładnie byłyby najlepsze i w jakiej ilości?
I moja największa obawa czy nie ma ryzyka że wino później byłoby czuć drożdżami? wiem że nieraz tak jest, że jest zapach drożdży, a tego bym nie chciał
Odpowiedz
#12
Takie jeszcze pytanie. Czy na ten ewentualny restart będą lepsze drożdze typu suszone Fermicru LS2, czy typowe do restaru np. Coobra Restart?
Czy dodaje się je bezpośrednio,? Czy można po wymieszaniu z wodą, tak jak jest napisane?
Odpowiedz
#13
Z drożdżami szlachetnymi nie ma żadnego ryzyka. Raczej... to co robiłeś do tej pory, czyli fermentacja na dzikusach było ruską ruletką.

Nie wiem jakie byłyby najlepsze. Nie musiałem nigdy ich używać. Wybierz po prostu jakieś drożdże do restartu i tyle.

Po poprawnym zakończeniu fermentacj i kilku zlaniach, z pewnością nie będzie ich czuć.

Aby restart był optymalny, dobrze jest zacząć od hartowania.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2




Skocz do: