Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierwsze wino - koniec fermentacji?
#1
Jakiś czas temu nastawiłem wino jabłkowe 20L : 

30-07.2019   --Wino nastawione ( 10L soku z sokowirówki 3L wody 2 kg cukru)
03-08.2019   --Dodane (5L soku z sokowirówki + 1kg cukru)
09.08.2019   --Dodane (2L soku z kartonu i 2 kg cukru) 


Nie dawno zlałem to wino z nad osadu bo było go bardzo dużo i troszkę wypiłem a resztę zlałem do dwóch 5L balonów i jednego 1L

[Obrazek: 0c4bab92770a985fgen.jpg]


Winko jest pół słodkie ma teraz 5 blg ale z tego widzę to nie fermentuje już bo nic nie bulgocze, drożdże były do 16% i wydaje mi się że alkohol już je zabił bo czuć go mocno, i mam pytanie, kiedy będę mógł zabutelkować to wino? Jakie są szanse że te 5blg jeszcze wyfermentuje i rozwali butle?  proszę o pomoc ile powinno tak jeszcze leżeć i co robić z nim dalej, to moje pierwsze winko i nie chciałbym nic popsuć. Pozdrawiam
Odpowiedz
#2
Odczekaj do wyklarowania, zasiarkuj, odczekaj, upewnij się, że Bllg nie spada.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#3
Ile może potrwać to klarowanie? miesiąc dwa? i ile dodać tego pirosiarczynu potastu? Zależy mi bardzo by nie był on wyczuwalny w smaku.
Odpowiedz
#4
Nie ma reguły jeśli idzie o czas klarowania, co do dawki piro zależy od drożdży jakich użyłeś. Dawka podstawowa 1g/10l przy bayanusach dawka 2, 3 razy większa.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#5
Najlepiej byloby chyba obliczyc ilosc cukrow i na tej podstawie oszacowac moc wina. Jesli ma faktycznie to 16% to poczekalbym tylko jeszcze, zeby sie upewnic czy Blg nie spada. Z mojego doswiadczenia sok z jablek zawiera srednio 11-12 Blg (mierzone refraktometrem) a ilosc cukru w soku kartonowym bedziesz mial na kartonie :). Na przyszlosc polecam robic cydr z jablek, wino z samych jablek jest raczej kiepskie, szczegolnie takie 16%
Odpowiedz
#6
Mi sie jabłko po roku wyklarowało i nadal delikatnie lubi se bulknac. Przy czym , między czasie popełniłem mały błędzik i fermentacja mi zgasła na 2-3 miesiące ( na szczęście już wtedy był solidny procent ).

Ale ja nie siarkuje czekam, aż sie samo uspokoi. Pozdrawiam.
Odpowiedz
#7
(28-09-2019, 13:35)lapovsky napisał(a): Jakiś czas temu nastawiłem wino jabłkowe 20L : 

30-07.2019   --Wino nastawione ( 10L soku z sokowirówki 3L wody 2 kg cukru)
03-08.2019   --Dodane (5L soku z sokowirówki + 1kg cukru)
09.08.2019   --Dodane (2L soku z kartonu i 2 kg cukru) 


Nie dawno zlałem to wino z nad osadu bo było go bardzo dużo i troszkę wypiłem a resztę zlałem do dwóch 5L balonów i jednego 1L

Wychodzi, że objętość początkowa to było 10 + 3+ 5 + 2 + 5kgcukru(3l) = 23 litry.
Z tego zostało 11 l wina.
Na pewno poprawne są te ilości? Dziwne, żeby połowa wina odpadła w osadzie...

Co do dalszego postępowania - jakich drożdży użyłeś? To kluczowa informacja.
Odpowiedz
#8
Tongue 
Osadu było bardzo dużo ale też nie ukrywam że sporo wypiłem, wpadli znajomi i testowaliśmy trochę, tu pół litra odlane tu kolejne i tak poszło :)



Używałem tych drożdży : 


[Obrazek: 462d505de328b4f0gen.jpg]



Skocz do: