Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierwsze wino - prośba o weryfikację.
#1
Witam wszystkich serdecznie,

W tym roku postanowiłem po raz pierwszy spróbować zrobić domowe wino, a że zanim się za coś zabiorę lubię zgłębić temat to przez ostatnie kilka dni przejrzałem wiele tematów i chciałem zweryfikować i upewnić się czy wszystko rozumiem.

Na wyposażeniu mam balon 15L i drożdże z pożywką.

Z racji, że do pracy będę zabierał się dopiero w weekend to wyliczenia, które tutaj podam są w pewnym sensie teoretyczne.

Wino będę robił z 10 kg wiśni, z których chcę zrobić 13 litrów wina o mocy 13%.Ponieważ jestem wyposażony tylko w balon 15L, nie chcę fermentować początkowo wiśni w miazdze tylko je zamrozić a następnie zgnieść aby uzyskać zgodnie z tabelami około 7L moszczu(ta wartość może się zmienić), który następnie przecedzę i wleje do balona.Teraz wyliczenia:
Cukier: 13 x 13 x 17=~2.9kg cukru - 700g(przyjmując 100g w litrze moszczu)= 2.2kg cukru o objętości 1,32L
Co daje mi:
13L-7L-1,3L=4,7L wody - to wychodzi trzymając się obliczeń i wartości z tabel.
Podsumowując
7 L moszczu z wiśni
2.2 kg cukru
4.7 L wody(tutaj mam wrażenie, że troszkę dużo wody )
Obliczenia zostaną skorygowane w zależności od ilości uzyskanego soku.Będę miał również aerometr, którego również mógłbym użyć  w praktyce. 
Proszę o informację czy moje założenia i podejście do tematu jest poprawne.
Dziękuje i pozdrawiam.



Skocz do: