Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierwsze wino z czerwonych winogron
#1
Witam wszystkich bardzo serdecznie, jestem tu nowy.

Zebrałem winogrona, odmiana nieznana. Owoce słodkie, podobno specjalne na wino. Kupiłem pojemnik 33l. Włożyłem winogrona do pojemnika, do kreski we wiadrze (pokazało 10 l, tyle rozgniecionej pulpy). Zalałem to 5 l wody i dodałem 1 kg rozpuszczonego cukru, pół paczki pożywki i paczuszkę drożdży do 13%. Na drugi dzień zaczęło bulkać. Pracuje co ok 30 sek. Ten nastaw ma dzisiaj 3 dni...

I teraz pojawia się moje pytanie:

Co mam dalej zrobić, aby otrzymać półwytrawne wino?  Za 3 tygodnie wyjąć owoce i dalej fermentować czy może dodać więcej cukru już teraz? 
Nie mam cukromierza.
Odpowiedz
#2
- Pulpa (rozgniecione owoce) to miazga.
- Bez pomiaru cukromierzem, jakiekolwiek porady będą jak... wróżenie z fusów.
- Cukromierz kosztuje około 10 złotych.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2




Skocz do: