Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierwsze winogronowe - proszę o pomoc.
#1
Witam szanowne grono forumowiczów ponownie.

Bardzo proszę o poradę co robić ? 

Dostałem 45 kg ciemnego winogrona - nie znam nazwy - podobno sadzonki przywiezione około 15 lat temu z Węgier. Grona bardzo zwięzłe (wręcz ciężko było chwycić poszczególne owoce przy przebieraniu). Niestety darczyńca nie zapytał co i jak i zebrał bardzo wcześnie kiście bez mierzenia cukru , kwasu i oglądania nasion ;(
A teraz do rzeczy:

Próbka moszczu wykazała :( :
cukier tylko 13 blg po poprawce na niecukry 
kwasowość (mierzona 2 razy ) aż 17,5  Angry 

Chciałbym uzyskać wino różowe, półsłodkie o mocy mac 14%

Dzień pierwszy.
Winogrona przebrane, ręcznie zmiażdżone,  zasiarkowane piro w ilości 1 gr na 10 kg. 

Dziń drugi
Dodane drożdże Fermiwin i pożywka Active Plus.




I co mam dalej robić ? 
Kredą mogę zbić 2 stopnie - kiedy zastosować węglan wapnia ?
Drożdże Fermivin też mogą coś zbić (chociaż nie wiem ile)

Mi wychodzi że moszcz będę musiał rozcieńczyć prawie 1:1 z wodą oraz dodać, aż 7kg cukru buraczanego ;(   - bardzo wstępne przypuszczenia - jutro będę wiedział dokładnie ile moszczu wycisnąłem.

Proszę poprowadzić mnie za rączkę, aby coś z tego wyszło.
Odpowiedz
#2
Złe drożdże. Trzeba było wybrać coś redukującego kwasy. Można zbic odpowiednimi drożdżami do 30% kwasów jabłkowych.
http://www.janlubera.pl/strona,7.html
Szkoda tych winogron bo można było zrobić dobre wino skoro winorośl przerobowa. A tak zostanie lanie wody. Wymrażanie w zimie tez coś zbije z kwasowości, uwzględnij to przy dodawaniu wody.
Dalej niech prowadzą spece od winogron przerobowych ;)
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#3
Witam ponownie.

Dzień trzeci:

Wycisnąłem 23 litry pięknego czerwono wiśniowego moszczu ;) i umiejscowiłem w 54 litrowym gąsiorze

To, że pięknie wygląda nie zmienia faktu, że cukru w nim niewiele, natomiast kwasów aż nad to ;(

Jeszcze raz proszę o poradę co dalej.

Przede wszystkim, wiem że mogę dodać od 6,7 gr do 15 gr węglanu wapnia na 10 litrów wina, aby obniżyć trochę kwasowość. I tu rodzi się pytanie - zakładam, że do moich 23 litrów moszczu powinienem dodać 30,82 gr węglanu wapnia (6,7 * 2 * 23 = 30,82 ) aby obniżyć kwasowość o 2 stopnie. Kiedy to powinienem uczynić ? Teraz bezpośrednio do soku ? Czy potem gdy już dodam wodę i cukier ? Oraz czy jeśli dodam wodę i zwiększę objętość nastawu, to czy powinienem wtedy dodać węglan wapnia w ilości 6,7 * 2 * objętość nastawu ?

Pozdrawiam OW
Odpowiedz
#4
Żeby wino było pijalne kwasowość przy półsłodkim musi wynosić poniżej 9.
Z tymi drożdżami (obniżą kwasowość o ok 15%) i węglanem wapnia niewiele wskórasz.
Musisz kupić drożdże, które porządnie obniżą kwasowość np MaurivinB lub Lalvin 71B one obniżą o ok 30%.
Musisz też rozcieńczyć. Jeśli uprzesz się przy obecnie posiadanych drożdżach tej wody musi być sporo.
Przy takim kwasie obniżenie węglanem o 2 niewiele pomoże.
Odpowiedz
#5
Witam.

Mogę zamówić drożdże, które sugerujesz, bo w Białymstoku mamy dwa sklepiki dla domowych wytwórców alkoholi w których można kupić przede wszystkim drożdże wysoko alkoholizujące do bimbru. Jeśli zdobędę MaurivinB lub Lalvin 71B, to co mam zrobić z nastawem do którego zostały dodane drożdże Fermiwin ? Ubić wysoką dawką piro ? Dodać kolejne drożdże MaurivinB lub Lalvin 71B, poradzą sobie z kwasem pomimo Fermiwinów ?
Odpowiedz
#6
Tych drożdży nie kupisz w sklepiku. Można je zamówić przez internet.
http://www.browamator.pl/drozdze-winiars...3,138,3108
http://www.janlubera.pl/produkt/115,droz...n_71b.html
Jak dodałeś Fermiviny i już fermentują to raczej nic nie zrobisz. Spróbować możesz ale za efekt nie gwarantuję.
Odpowiedz
#7
Reasumując, jeśli dobrze zrozumiałem, weglanem wapnia mogę obniżyć kwasowość o 2 stopnie, czyli do 15,5,.Fermiviny zredukująmi kwasy o około 15 %, czyli o kolejne 2 stopnie, czyli do około 13,5.
Czyli do obliczenia ilości wody, aby uzyskać wino o kwasowości 8,5, przyjąć wartość początkową kwasu w moszczu jako 13,5?

Ps. Ile kwasu mogę jeszcze zredukować przez wymrażanie?
Chciałbym dodać tej wody jak najmniej :)



Skocz do: