31-08-2005, 15:35
Witam wszystkich. Zapytam od razu, czy ktoś z Was próbował robić wino z pigwy? To owoc dość cierpki i kwaskowy w smaku, ale ma dużo witaminy C.
Pigwa
|
31-08-2005, 15:35
Witam wszystkich. Zapytam od razu, czy ktoś z Was próbował robić wino z pigwy? To owoc dość cierpki i kwaskowy w smaku, ale ma dużo witaminy C.
31-08-2005, 15:56
Może tutaj coś będzie ciekawego:
http://www.wino.org.pl/forum/showthread....9#pid31099 http://www.wino.org.pl/forum/showthread.php?pid=0#pid0
31-08-2005, 19:28
Bardziej polecam pigowowiec niz pigwe na wino... Bardziej aromatyczny....
01-09-2005, 08:36
Acha dodam jeszcze ze warto pobawic sie z pigwowcem, gdyz moim zdaniem owoc ten ma bardzo duzy potencjal. W Parparach 2005 wino z pigwowca dostalo srebrny medal.
Co do obrobki to polecam dluga fermentacje miazgi. Owoce oczywiscie jak najbardziej rozdrobnione...
01-09-2005, 15:01
Dziękuję za wszystkie porady. Jeszcze jedno - czy pigwa musi zmarznąć żeby ja zbierać, czy po prostu wtedy gdy spadnie z krzaka :-))
02-09-2005, 09:39
Ja robiłem raz - pigwy miałem mało, więc zrobiłem rodzynkowo-pigwowe (długa fermentacja w mocno rozdrobnionej miazdze). Jak dla mnie efekt końcowy - bomba.
Owoce miałem zbierane spod krzaka, dość dobrze dojrzałe (żółtawe), ale żadne tam przemarznięte.
02-09-2005, 14:40
Cytat:Wysłane przez Zbylu Pigwa nie rośnie na krzakach.
02-09-2005, 16:09
Przyjedź do mnie, wejdź do kuchni, wyjrzyj przez okno i zobaczysz...ciemnozielony krzak pigwy
02-09-2005, 16:11
To nie jest pigwa.
02-09-2005, 19:13
chyba jak pisalem pigowiec...
08-09-2005, 10:11
PIGWA jak nic
![]() ![]() Jest jeszcze wersja w kształcie jabłka. (ta jest gruszkokształtna). A kwestia formowania w krzew (albo bardzo niski pień ![]() Np winorośl można formować zarówno na głowę jak i na wysokim pniu (formy altanowe, ew. uprawy w polu na kurtyne). Ale to chyba wszyscy wiedzą.... ![]() ![]() ![]() Agresywność 0....
08-09-2005, 12:01
To wlasnie jest pigwa, ale bardziej aromatyczny jest pigwowiec
08-09-2005, 13:08
a właśnie ja chce z pigwowca zrobić a pigwowiec to jest krzak a podobnym owocu
08-09-2005, 13:17
Jak z kwasowością. Ile dajecie wody (procentowo)?
Waszym zdaniem, z czym najlepiej mieszać moszcz pigwy?
15-09-2005, 13:21
Słuchajta!
A podajcie jakiś konkretny, sprawdzony przepis na pigwę!. kiedyś Raz robiłem, ale nie wyszło, a mam sąsiada, który co roku ma pigwy za dużo i zastanawia się , co z nią robić !!! Byłbym wdzięczny za pełny, konkretny przepis. A pamiętacie z Wiedźmina (z książki - film nazywa się WieŚmin ![]() "A ja wam powiem, bom doświadczyła - rzyga się tak samo po jabcoku jak po markowym Est-Est" Nara!
15-09-2005, 15:12
W takim razie czy to jest pigwowiec. Fotka była robiona na początku lata. Krze ma ok 1,5 m wysokości. W zeszłym roku robiłem nalewkę ale owoce rosły na małym krzewiku tuż przy ziemii. I również miały jabłkowaty kształt.
15-09-2005, 19:01
Tak to jest pigwowiec. BTW kwitnie na czerwono. A poza tym to dużo owoców ma jabłkowaty kształt
![]() Owoce pigwowca z reguły są dużo mniejsze, powiedzmy wielkości dużej śliwki, mają właśnie taką powiedzmy błyszczącą skórkę i skórzaste liście. I są bardzo aromatyczne. Liście pigwy podobnie jak owoce, liście bardziej niż owoce, są owłosione. Owoce są wielkości dużego jabłka albo gruszki i są najczęściej żółte. A krzew, drzewko jest raczej mało dekoracyjne. Owoce są również aromatyczne ale bardziej liczą się bardzo duże ilości pektyn w owocach, gdyż są używane do galaretowania przetworów.
15-09-2005, 19:32
No to może dwa przepisy - z pigwy i pigwowca - ale takie sprawdzone! Poda ktoś?
Zbylu napisał, że: "Ja robiłem raz - pigwy miałem mało, więc zrobiłem rodzynkowo-pigwowe (długa fermentacja w mocno rozdrobnionej miazdze). Jak dla mnie efekt końcowy - bomba." Zbylu! Podaj Twój przepis również! Chętnie dokonam próby! ![]() NOTOS ![]()
16-09-2005, 07:24
No to Zbylu - czekamy, czekamy !
16-09-2005, 10:20
Dołączam się do czekających :-)
Też mam pigwowca i niedwuznaczne zamiary... |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|