Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pigwa
#1
Witam wszystkich. Zapytam od razu, czy ktoś z Was próbował robić wino z pigwy? To owoc dość cierpki i kwaskowy w smaku, ale ma dużo witaminy C.
Odpowiedz
#2
Może tutaj coś będzie ciekawego:
http://www.wino.org.pl/forum/showthread....9#pid31099
http://www.wino.org.pl/forum/showthread.php?pid=0#pid0
Odpowiedz
#3
Bardziej polecam pigowowiec niz pigwe na wino... Bardziej aromatyczny....
Odpowiedz
#4
u Pradla jest tylko tyle:


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#5
Arbo Gast, Wina i soki domowej roboty:


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#6
Acha dodam jeszcze ze warto pobawic sie z pigwowcem, gdyz moim zdaniem owoc ten ma bardzo duzy potencjal. W Parparach 2005 wino z pigwowca dostalo srebrny medal.
Co do obrobki to polecam dluga fermentacje miazgi. Owoce oczywiscie jak najbardziej rozdrobnione...
Odpowiedz
#7
Dziękuję za wszystkie porady. Jeszcze jedno - czy pigwa musi zmarznąć żeby ja zbierać, czy po prostu wtedy gdy spadnie z krzaka :-))
Odpowiedz
#8
Ja robiłem raz - pigwy miałem mało, więc zrobiłem rodzynkowo-pigwowe (długa fermentacja w mocno rozdrobnionej miazdze). Jak dla mnie efekt końcowy - bomba.

Owoce miałem zbierane spod krzaka, dość dobrze dojrzałe (żółtawe), ale żadne tam przemarznięte.
Odpowiedz
#9
Cytat:Wysłane przez Zbylu
Ja robiłem raz - pigwy miałem mało...
Owoce miałem zbierane spod krzaka...

Pigwa nie rośnie na krzakach.
Odpowiedz
#10
Przyjedź do mnie, wejdź do kuchni, wyjrzyj przez okno i zobaczysz...ciemnozielony krzak pigwy
Odpowiedz
#11
To nie jest pigwa.
Odpowiedz
#12
chyba jak pisalem pigowiec...
Odpowiedz
#13
Pigwa - cydonia oblonga


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#14
nie umiem wkleić kilku obrazków w jeden post

:(


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#15
też pigwa


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#16
PIGWA jak nic :) :)

Jest jeszcze wersja w kształcie jabłka. (ta jest gruszkokształtna).

A kwestia formowania w krzew (albo bardzo niski pień :) ) czy drzewko to przecież kwestia gustu i wygody.

Np winorośl można formować zarówno na głowę jak i na wysokim pniu (formy altanowe, ew. uprawy w polu na kurtyne).

Ale to chyba wszyscy wiedzą.... :) :) :)

Agresywność 0....
Odpowiedz
#17
To wlasnie jest pigwa, ale bardziej aromatyczny jest pigwowiec
Odpowiedz
#18
a właśnie ja chce z pigwowca zrobić a pigwowiec to jest krzak a podobnym owocu
Odpowiedz
#19
Jak z kwasowością. Ile dajecie wody (procentowo)?
Waszym zdaniem, z czym najlepiej mieszać moszcz pigwy?
Odpowiedz
#20
Słuchajta!

A podajcie jakiś konkretny, sprawdzony przepis na pigwę!. kiedyś Raz robiłem, ale nie wyszło, a mam sąsiada, który co roku ma pigwy za dużo i zastanawia się , co z nią robić !!!
Byłbym wdzięczny za pełny, konkretny przepis.

A pamiętacie z Wiedźmina (z książki - film nazywa się WieŚmin :P):
"A ja wam powiem, bom doświadczyła - rzyga się tak samo po jabcoku jak po markowym Est-Est"
Nara!
Odpowiedz
#21
W takim razie czy to jest pigwowiec. Fotka była robiona na początku lata. Krze ma ok 1,5 m wysokości. W zeszłym roku robiłem nalewkę ale owoce rosły na małym krzewiku tuż przy ziemii. I również miały jabłkowaty kształt.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#22
Tak to jest pigwowiec. BTW kwitnie na czerwono. A poza tym to dużo owoców ma jabłkowaty kształt :)

Owoce pigwowca z reguły są dużo mniejsze, powiedzmy wielkości dużej śliwki, mają właśnie taką powiedzmy błyszczącą skórkę i skórzaste liście. I są bardzo aromatyczne.

Liście pigwy podobnie jak owoce, liście bardziej niż owoce, są owłosione. Owoce są wielkości dużego jabłka albo gruszki i są najczęściej żółte. A krzew, drzewko jest raczej mało dekoracyjne. Owoce są również aromatyczne ale bardziej liczą się bardzo duże ilości pektyn w owocach, gdyż są używane do galaretowania przetworów.
Odpowiedz
#23
No to może dwa przepisy - z pigwy i pigwowca - ale takie sprawdzone! Poda ktoś?

Zbylu napisał, że:
"Ja robiłem raz - pigwy miałem mało, więc zrobiłem rodzynkowo-pigwowe (długa fermentacja w mocno rozdrobnionej miazdze). Jak dla mnie efekt końcowy - bomba."
Zbylu! Podaj Twój przepis również! Chętnie dokonam próby! ;)
NOTOS:fajka:
Odpowiedz
#24
No to Zbylu - czekamy, czekamy !
Odpowiedz
#25
Dołączam się do czekających :-)

Też mam pigwowca i niedwuznaczne zamiary...
Odpowiedz



Skocz do: