Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Planowanie mocy
#1
Witam.
Chcialem Was prosic o pomoc w obliczeniach. Nastawilem ostatnio wino kartonikowe z soku porzeczkowego Solevita[lidl]. Na opakowaniu bylo napisane:węglowodany 120gr na litr.
Wiec przyjalem, ze to 12 BLG. Narazie sobie chodzi tak drugi dzien bez dosladzania. Chce zrobic mocne i slodkie wino, 16%[czy moze polecacie inna moc do porzeczki?]. I teraz pytanie ile dodac tam cukru, uzywajac prostych obliczen bedzie to 1360g cukru. Ale obliczajac biorac pod uwage objetosc cukru wychodzi mi, ze wyjdzie ~5,84l wina o mocy ~14%. Pytanie jak dokladnie obliczyc ile musze dosypac cukru bym mial moc dokladnie 16%.

PS. Tak, widzialem ten temat http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=1973 ;)

1360g - lacznie z cukrem, ktory juz jest w soku
Odpowiedz
#2
Fiszu, zobacz jeszcze tutaj
Pewnie znajdziesz tam odpowiedzi na swoje pytanie i jeszcze więcej.
Odpowiedz
#3
To proste jak swinski ogon ale bedzie latwiej jak nie bedziesz zatajal ilosci wina... bo te 5.84, ktore Ci tam z czegos wyjdzie jakos mi nie pomaga...:)
Odpowiedz
#4
Nie wiem jakim cudem ominalem najwazniejsza rzecz. ;) Nastaw 5l.
Odpowiedz
#5
(17-01-2011, 21:32)Fiszu napisał(a): Nie wiem jakim cudem ominalem najwazniejsza rzecz. ;) Nastaw 5l.

Pewnie sie wstydziles, zemasz takiego malego... balona:)

A tak serio.
5litrow x 17 x 16% to 1360 jak pisales.
W soku masz 600g cukru wiec zostaje dodac 760g aby bylo wytrawne. Reszta cukru na doslodzenie. Oczywiscie zakladam, ze drozdze masz takie, ktore wyciagna zakladane 16%.
No i teraz te 5.84litra... Po prostu jak masz balon 5l to wlej 4.16l soku a reszte Ci cukier zapelni:) Oczywiscie cukier rozpuszczasz w soku a nie w wodzie.
Jesli dobrze licze to celujesz w Blg koncowe na poziomie ok 7?

Popraw mnie jesli zle zrozumialem Twoj problem...
Odpowiedz
#6
Jesli dobrze rozumiem, to powieksza sie tez objetosc, przez co spada moc, czyli:
W 5,84litra nastawu mam 1360g cukru.
1360:5,84:17= 13,7%
Odpowiedz
#7
Witam.
Skorzystaj ze wzoru na mieszanie roztworów o różnych stężeniach:
c1 v1 +c2 v2 = c3 (v1 + v2)
gdzie:
c1, v1 – zawartość cukru w soku (120 g/l) i objętość soku,
c2, v2 – zawartość „cukru w cukrze” (można przyjąć 1666 g/l) i objętość cukru,
c3, (v1 + v2) – zawartość cukru w jednym litrze nastawu potrzebna do otrzymania wina o planowanej mocy i objętość całkowita nastawu.
Czyli:
120 (5-x) + 1666 x = 267 * 5 gdzie x to jest OBJĘTOŚĆ dodanego cukru.
Dalej czysta matma, parę przekształceń (sama przyjemność) i otrzymujemy:
x = 0,47 litra czyli 792 g

Podsumowując: 4,53 litra soku i 792 gramy cukru daje 5 litrów nastawu o zawartości 267 g cukru/litr. Po CAŁKOWITYM odfermentowaniu cukru otrzymasz 5 litrów wytrawnego wina o mocy 16%.
Pozdrawiam Jacek.
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"
Odpowiedz
#8
(17-01-2011, 22:01)Fiszu napisał(a): Jesli dobrze rozumiem, to powieksza sie tez objetosc, przez co spada moc, czyli:
W 5,84litra nastawu mam 1360g cukru.
1360:5,84:17= 13,7%

Odwroce kota ogonem. A jak chcesz wlac 5.85l do baniaka 5l?

edit: jacus mnie uprzedzil wykladajac "kawe na lawe" :)
Odpowiedz
#9
Nastaw mam podzielony na dwie piatki. ;)
Odpowiedz
#10
(17-01-2011, 22:46)Fiszu napisał(a): Nastaw mam podzielony na dwie piatki. ;)
No to weź 9,06 litra soku i 1484 gramy cukru :fajka:
Po co marnować miejsce w baniakach?
Pozdrawiam Jacek.
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"
Odpowiedz
#11
Oj nie da rady, ladnie sie to pieni. I tak malo co nie wyszlo z baniaka.
Odpowiedz
#12
(17-01-2011, 22:51)Fiszu napisał(a): Oj nie da rady, ladnie sie to pieni. I tak malo co nie wyszlo z baniaka.
Co racja to racja. Musisz w takim razie kupić dziesiątki, ale co wtedy zrobisz z prawie pięciolitrową wolną przestrzenią w baniaku, hmmm... może pomnóż te ilosci przez cztery :chytry:
Pozdrawiam Jacek.
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"
Odpowiedz
#13
Kurde, siedze dobre pol godziny i nie umiem przeksztalicic tego wzoru, tak zeby policzyc bez planowanej koncowej obietosci nastawu.
Czy moze to jest poprawne

W 5,84litra nastawu mam 1360g cukru.

I da 16%. Juz mi sie wszytko pomerdalo. :o

edit: Jest i 10 i 34, ale pelne :diabelek:
Odpowiedz
#14
(17-01-2011, 23:10)Fiszu napisał(a): Kurde, siedze dobre pol godziny i nie umiem przeksztalicic tego wzoru, tak zeby policzyc bez planowanej koncowej obietosci nastawu.
Czy moze to jest poprawne

W 5,84litra nastawu mam 1360g cukru.

I da 16%. Juz mi sie wszytko pomerdalo. :o

edit: Jest i 10 i 34, ale pelne :diabelek:

Czyli, że masz 5 l soku, który ma 120 g/l cukrów i chcesz, zeby dodac tyle cukru, zeby całośc miala 16% ???

No , więc.... Ja-cuś nie za mocny jestem w tych rachunkach, ale myśle, że gdybyś użył takiego rownania, to może byś to policzył:

(0,6 + X ) : (5 + 0,62X )= 16 x 0,017

gdzie:
0,6 to ilość cukru w soku w kg,
X to ilość cukru w kg do dodania dla zadanej mocy wina (wytrawnego)
5 to objetośc soku w l
0,62X to objetość dodanego cukru
16 to zadana moc wina w %
0,017 to ilość cukru w kg potrzebna na wytworzenie 1% w 1 l nastawu
mały znak x to oczywiscie znak mnożenia ;)

Pzdr,
Darek

dla mało ambitnych matematycznie - wynik to 0,914 kg cukru
Odpowiedz
#15
A ja bym niczego nie liczył. Wcale. No bo, załóżmy, że nawet wyliczysz dokładnie ten cukier i objętości na 16,00% - pytanie: jak zatrzymasz fermentację dokładnie przy 16%? A chcesz przecież wino słodkie...
Masz fermentujący nastaw - dosładzaj go co jakis czas, kontrolując Blg. Jak fermentacja zatrzyma się sama, dosłodzisz do smaku i już.
Odpowiedz
#16
A jak robi sie slabe slodkie wina? ;)
Odpowiedz
#17
(18-01-2011, 16:26)Fiszu napisał(a): A jak robi sie slabe slodkie wina? ;)
Bardzo łatwo:
- bierzesz np jabłka - wciskasz 3 kg jabłek pociętych na ćwiartki do balona, zalewasz 10 l wody i wsypujesz 3 kg cukru.
- nie dodajesz żadnych drożdży ani pożywki, po 3 miesiącach masz słaby ulepek lub ocet jabłkowy - tez niezły :)
Odpowiedz
#18
(17-01-2011, 23:10)Fiszu napisał(a): Kurde, siedze dobre pol godziny i nie umiem przeksztalicic tego wzoru, tak zeby policzyc bez planowanej koncowej obietosci nastawu.

Witam.
Oznacz jako x objętość cukru, a jako 5+x końcową objętość nastawu. Otrzymasz takie cuś:
120*5 + 1666*x = 267(5 + x)
Dalej to już z górki. Wynik oczywiście otrzymasz w litrach i trzeba go przeliczyć na gramy.
Tak prawdę mówiąc to sposób podany przeze mnie i ten podany przez Darka, to jedno i to samo tylko po przekształceniach. Różnice w wyniku ( wg moich założeń wyjdzie Ci 875 gramów) powodowane są różnymi wartościami stałych przyjętymi przeze mnie i przez Darka.
Pozdrawiam Jacek.
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"
Odpowiedz
#19
(18-01-2011, 22:42)jacuś napisał(a): Różnice w wyniku ( wg moich założeń wyjdzie Ci 875 gramów) powodowane są różnymi wartościami stałych przyjętymi przeze mnie i przez Darka.
Pozdrawiam Jacek.

Bo widzisz Fiszu - "stałe" są dość zmienne ;)
możesz przyjąć, że drożdże potrzebują 17g na litr do wytworzenia 1%, lub że ok. 16,7 g jak przyjął Jacek, lub że 16,83 g jak przyjmuje norma EC lub zapytać producenta drożdzy o ich charakterystykę albo przyłożyć ucho do dymiona - może drożdże same powiedzą jaką mają wydajność fermentacji :diabelek:

Jak byś nie liczył - i tak wynik może różnić sie od rzeczywistej zawartości alkoholu w winie nawet o 1%. Nie ma więc się co tak bardzo naprężać - możesz spokojnie zrobić jak radzi Maciej.

Pozdrowienia dla Jacka :polewam:
Odpowiedz
#20
A tak wracając do tematu planowania mocy, to nie ma co się za bardzo napinać, bo można przejść na jej ciemną stronę.
Odpowiedz
#21
(18-01-2011, 16:26)Fiszu napisał(a): A jak robi sie slabe slodkie wina? ;)
Jak? Trudno.
Zatrzymanie fermentacji poniżej granicy tolerancji drożdży nie jest proste ani całkiem pewne. Można siarkować, ale ile? 60mg/l? - prawdopodobnie nie wystarczy. 100mg/l, 200? To wszystko zgodne z normami, ale mało smaczne. Zresztą np 100mg/l może zatrzymać fermentację jedynie na jakiś czas.
Można pasteryzować wino i pakować w sterylne butelki. I byc może takie coś ma sens dla wina ryżowego. Ale nie chciałbym na pewno pasteryzować półsłodkiego Gewurtztraminera macerowanego i fermentowanego na zimno, bo nie lubię robić rzeczy kompletnie bezsensownych.
Można też przefiltrować wino "na twardo" - pomijając wpływ takiego zabiegu na samo wino, wymaga on sprzętu i sterylnych warunków od filtracji do rozlewu.
I to byłoby na tyle.
Odpowiedz
#22
"104 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do objętosci roztworu 1 litr = 10 Bllg " napisał kolega JM w temacie skalowanie cukromierza.
Mogę więc z tego wnosić że 104g w 15l to mniej więcej 0,6 blg??
I czy mogę dalej iść tym tropem że 4000g w 15l to mniej więcej 25blg?
Odpowiedz
#23
Tak by wynikało z obliczeń.
Odpowiedz
#24
(14-03-2012, 14:32)PerukA napisał(a): "104 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do objętosci roztworu 1 litr = 10 Bllg " napisał kolega JM w temacie skalowanie cukromierza.
Mogę więc z tego wnosić że 104g w 15l to mniej więcej 0,6 blg??
104 g sacharozy dopełnione wodą do objętości 15 l to mniej więcej 0,7 Blg (dokładniej 6,9 g/kg)
Cytat:I czy mogę dalej iść tym tropem że 4000g w 15l to mniej więcej 25blg?
Trop wydaje się ślepy - zazwyczaj lepiej znać wagę dodanego cukru niż jego hipotetyczny Blg. Napisz lepiej konkretnie co chcesz wyliczyć.
Odpowiedz
#25
Chcę wyliczyć ile % powinno mi wyjść z 4kg cukru dodanych do 12,6l nastawu ( 12,6l + 4*0,6=15l) zakładając że Blg zejdzie do zera.
Może jest na to jakaś fajna proporcja lub coś takiego bo w forumowych wzorach troszeczkę się gubię.
Odpowiedz



Skocz do: