Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pleśń czy coś można zrobić?
#51
Czołem ! Mnie się wydaje, że to nie pleśń a kożuch - taki jak wspomniany tutaj : http://www.winamarcina.pl/produkcja-wina...wady-wina/ i wystarczy ściągnąć spod niego wino a następnie je spasteryzować .
imperare sibi maximum imperium est

pozdrawiam 
Jola  
Odpowiedz
#52
Bardzo dziękuję za oceny nastawów- piwo już wylane a nad winem się zastanawiam. Nie wydaje mi się jednak by pasteryzacja usunęła toksyny już znajdujące się w nastawie ;/ . A wino nie było jeszcze klarowane i dlatego nie jest pod korek- zastanawiałem się czy jest w ogóle sens jeszcze przy nim coś robić.
Odpowiedz
#53
Sprawdzałeś, czy po zamieszaniu, kożuchy ze sobą się łączą? Czy czuć zapach pleśni?



Skocz do: