Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomoc w obliczeniach.
#1
Właśnie zebrałem do kupy:

- 1,5kg suszonego głogu
- 0,5kg suszonej róży
- 100g suszu z Aroni
- 0,5kg suszu czarnego bzu
- 1 kg rodzynek
- 100g tarniny
- płatki dębowe

Jak myślicie jaki nastaw zrobić z tego? Chodzi mi o litraż?
Odpowiedz
#2
Myślę, że 10 l . Jak lubisz delikatniejsze (mniej ekstraktywne) to maksymalnie 15 l.
Odpowiedz
#3
Dodałbym bym jeszcze 1kg ryżu i wstawił 15l.
Odpowiedz
#4
A głogu nie daje się tyle co róży? Suszonej DR daje się 1.2-1.5 kg na 10l, to samego głogu z różą masz na około 15l. Czarny bez i rodzynki też trochę zagęszczą. Ja zrobiłbym 15-20l.
Odpowiedz
#5
Też o tym myślę i się zastanawiam, że to są przecież suszone owoce. Dla tego piszę żeby się upewnić bo właśnie nastawiam. W sumie wagowo jest tego 3,7kg suszu. Gdzieniegdzie piszą na forum, że 4kg suszonej DR na 30 litrów! Czy to nie będzie za mało ekstraktywny nastaw??
Odpowiedz
#6
Zwykłej DR daje się 2.5 kg na 10l. Suszona waży połowę, więc daje się jej około połowę mniej. 4kg/10l = 1.25kg suszonej DR na 10l więc ok:)
Nie wiem jak z suszem z innych owoców, bo nie interesowałem się tym. Głogu z tego co wiem daje się mniej więcej tyle co DR.
Może zrób 20l, a rodzynki zostaw na drugi nastaw. Z DR się taki robi, podejrzewam że z głogu też można;)
Odpowiedz
#7
(06-02-2013, 18:00)ceokiusz napisał(a): - 1,5kg suszonego głogu
- 0,5kg suszonej róży
- 100g suszu z Aroni
- 0,5kg suszu czarnego bzu
- 1 kg rodzynek
- 100g tarniny
- płatki dębowe

Będzie świetne wino! :)

Ja bym z tego zrobił 20 L na gotowo. Mocne, słodkie. Coś jak Portwein :D

Czarny bez trzeba przegotować, rodzynki sparzyć - to standardowo.

I najlepiej MD na Biowin Tokaj - świetne drożdże do takich win.
Odpowiedz
#8
Myślę czy nie wrzucić tego zestawu do 1kg DR co w miodku trójniaku właśnie kończy siedzieć. Odcedze miód i dosypię składników :) Sam już nie wiem :)



Skocz do: