Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Porada - przepuszczający fermentator plastikowy (wiaderko)
#1
Witam.
Może rzecz oczywista, ale dla mnie nie była - komuś się przyda... Kupiłem ostatnio 15L fermentator (wiadro-plastik) pod burzliwą miodu (11.5L pieniący się, więc potrzebowałem zapasu przestrzeni). Dość mocna fermentacja, po 4 dniach dla testu wsadzam rurkę fermentacyjną - zero reakcji, czyli gdzieś puszcza. Sprawdziłem, czy to kwestia korka, albo pękniętej pokrywy - nic (po lekkim dociśnięciu pokrywy ciśnienie w rurce po chwili się wyrównywało). Wiadro pod podę, dociśnięcie - puszcza w 2-3 miejscach pod pokrywką.
W teorii może postać kilka dni, ale mam zamiar miód przetrzymać na burzliwej z 4-5 tygodni, może być za długo z takim dostępem tlenu. Wczoraj wracając do domu wpadłem na dość banalny pomysł. Wziąłem folię kuchenną przezroczystą (tą cienką folię do pakowania żywności), złożyłem ją na pół i owinąłem rant fermentatora - poskutkowało.
Dominik Siedlak (bachus)
Odpowiedz
#2
4-5 tygodni to nie przeszkadza że jest nieszczelne, CO2 jest cięższy od powietrza więc tymi nieszczelnościami wylewa się jego nadmiar, no ale jak folia dała rade to git :)
Tolerancja jest cechą głupców.
Odpowiedz
#3
Niby tak, zdarzało mi się na burzliwej trzymać 4 tygodnie bez rurki (tylko czop z waty), ale jakoś przyjemniej z rurką, jak widać efekty fermentacji ;-) Co do metody - przypomniałem sobie, jak dziadkowie słoiki na zimę robili a bywało, że zakrętki trochę nieszczelne - woreczki sniadaniowe pod zakrętkę.
p.s. co przedstawia Twój awatar?
Dominik Siedlak (bachus)
Odpowiedz
#4
No jest radocha jak bąble lecą, można się patrzeć cały dzień :D

Mój awatar jest uniwersalny, każdy widzi w nim co chce. :)
Tolerancja jest cechą głupców.
Odpowiedz
#5
To ślad po ospie..
Odpowiedz
#6
(25-02-2016, 13:41)Zibi napisał(a): To ślad po ospie..

Mylisz się - to moherowy beret z antenką!
Dominik Siedlak (bachus)
Odpowiedz
#7
Ja mając problemy z nieszczelnością pokrywy, wlewam troszeczke oleju spożywczego aby się rozszedł po całym rowku pokrywki i dopiero zamykam fermentor, jak do tej pory działa skutecznie.

E tam, to pempek niemowlaka. :diabelek:
Lech
Odpowiedz
#8
Na Tel wygląda jak jakaś rozmazana minka z bajki.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Odpowiedz
#9
A po co szczelność w fermentatorze ?
Jeszcze szczelnego nie widziałem. Moje nie maja dziurki pod rurkę i spełniają swoje zadanie doskonale.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....



Skocz do: