Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Potrzebuję pomocy w obliczeniach
#1
Witam,
potrzebuję pomocy w obliczeniach, ponieważ z moimi cos nie wyszło a chcę uratować sytuację ;) Nastawiłem winko truskawkowo - czereśniowe. Po obraniu owoców z szypułek i usunięciu pestek wyszło mi ok 17kg owoców. Dodałem 6l wody, pektopolu i zostawiłem na 24h. Na drugi dzień zmiażdżyłem owoce a że mam do dyspozycji 65l balon postanowiłem wrzucic do niego wszystko ;) Zmierzyłem BLG soku wyszło ok 8. Winko chcę uzyskać ok 16%. wrzucając wszystko do balona, wyszło mi ok 13-14l czystego soku (tyle udało mi się zlać bez owoców) i drugie tyle zmiażdzonych owocow z resztkami soku. Chciałem dodać 12l z cukrem, a że się zagapiłem dałem 12l + cukier 6KG. W ostatecznosci po wymieszaniu w balonie uzyskany mosz miał 17 BLG. Poki co sobie fermentuję. Planuję dodać jeszcze z 6-8l wody z cukrem!
Proszę o pomoc w obliczeniu ile cukru rozpuścić w jakieś ilości wody, aby chociaż w przybliżeniu wyszło 16%

Nie wiem w jaki sposób mam brać po uwagę miąższ który później i tak odpadnie, wliczać go do objętości czy nie? Jeśli tak to wyszło by mi że muszę dodać ok. 3l wody i rozpuścić w niej 8kg cukru :D To chyba się nie uda. Natomiast jeśli go nie licząc mogę przyjąć ze soku o blg 8 był ok 15l.

Dziękuję i pozdrawiam

edit://
Btw czy jesli teraz mialem 17 BLg co mi daje 8% i całość przerobią drożdże (blg spadnie do 0) I znowu doprowadze nastaw do 17 BLG to czy w efekcie koncowym uzyskam 16%?
Odpowiedz
#2
1. Trochę mało owoców na taką ilość wina, szczególnie, że truskawki i czereśnie zbytnio rozcieńczania nie potrzebują.
2. Mam nadzieję, że dodałeś drożdże, bo dzikusy 16% nie wyciągną
3. Miąższ lepiej brać jako objętość
4. Cukier możesz rozpuścić w winie - zlać garnek wina, podgrzać leciutko jak potrzeba (do 30*C) i rozpuścić cukier
Odpowiedz
#3
Na szybko - masz teraz cukru dodanego i w owocach na ok. 10% wino. Po odfermentowaniu miazgi (nie dłużej niż 5-7 dni, truskawek lepiej długo nie fermentować w miazdze) możesz dodać 4 kg cukru a gdy Blg spadnie w okolice 1-0 Blg jeszcze 2 kg. Cienizna to będzie to winko - ja bym takie lekkie raczej zrobił maks 14%. Inne pytanie-pozywkę drożdżom dałeś? Jakiś kwasek cytrynowy?
Odpowiedz
#4
Dziękuję za szybką odpowiedz! Drożdze mam bayamusy 16%, pozywke dodałęm kwasku cytrynowego dałem 20g. Rozumię że już wody nie dodawać w ogóle. Czyli co poczekać az blg spadnie do 1-0 zlać to przececić i sam sok wlać spowrotem i rozpuscic w nim 4kg cukru? jak znowu spadnie to jeszcze dodac 2kg ? Dlaczego nie mogę zostawić owoców do samego końca? tzn uzyskania odpowiedniego %?
Odpowiedz
#5
Mniej więcej tak, z tymi owocami Darek wyżej napisał, truskawek za długo nie można trzymać bo pestki dają jakiś posmak.
Odpowiedz
#6
Przede wszystkim odcedzić i odcisnac (lekko) miazgę gdy skończy się 5 maks 7 dzień fermentacji (liczac od dodania drożdży) Dodać partię cukru (4 kg) rozpuszczajac tak jak napisał Zbyszek. Skoro uzyłeż Bajanusów to i tak na lekkie wino nie ma szans (chyba, że całkowicie wytrawne). Potem (gdy fermentacja zwolni) mierzysz Blg i gdy bedzie niska wartość jeszcze 2 kg. Dalej już możesz kierować się smakiem.
Odpowiedz
#7
Żałuje strasznie ze sobie nie zrobiłem jakis kresek co 5l na balonie, w każdym bądz razie wszystkiego co uzyskałem z 17kg owoców (+6l wody) wyszło ok 30l. Kwasku wystarczy 20g na taką ilość?
Odpowiedz
#8
(16-06-2015, 20:18)pawelek napisał(a): Mniej więcej tak, z tymi owocami Darek wyżej napisał, truskawek za długo nie można trzymać bo pestki dają jakiś posmak.
Po prostu gorzki smak dają.
Odpowiedz
#9
A ja liczyłem że jak dłużej będą owoce w winie to lepszego aromatu naciągnie :) czyli teoretycznie dodanie tych 6 KG cukru zblizy mnie do moich 16%?

(16-06-2015, 17:13)drakoo320 napisał(a): edit://
Btw czy jesli teraz mialem 17 BLg co mi daje 8% i całość przerobią drożdże (blg spadnie do 0) I znowu doprowadze nastaw do 17 BLG to czy w efekcie koncowym uzyskam 16%?
Odpowiedz
#10
Być może źle zrozumiałem. Czy dałeś: 1) -najpierw do 17 kg woców 6 l wody a potem jeszcze 12 l wody i 6 kg cukru? 2)- Czy też w sumie tej wody bylo 12 l (najpierw 6l potem znów 6 l i 6 kg cukru)?? Jeśli wersja 1) to tak- ok. 6 kg cukru do dodania. Jesli wersja 2) to dodaj tylko 2 kg cukru.

Jak nastaw o 17 Blg dofermentujesz do 0 Blg a potem dosłodzisz do wskazania 17 Blg to najprawdopodobniej zatrzymasz fermentację nawet Bajanusów.
Odpowiedz
#11
Wersja 1 :)
Rozumię że Bajanusy mimo iż na opakowaniu mają 16% wytrzymują więcej?
W takim razie jezli znowu doprowadze do 17BLG i odfermntuje, to rzekome % się nie zsumują?

W takim razie dodam jeszcze 6 KG bez dodatku wody
Odpowiedz
#12
Ale na dwie raty - najpierw 4 kg, potem gdy/jeśli odfermentują do O Blg jeszce 2 kg
Odpowiedz
#13
Jestes w stanie opisać jak obliczyłeś że trzeba dodać 6 kg? Liczyłeś tylko wode i sok? czy miąższ tez?
Odpowiedz
#14
Z 17 kg miazgi (bez pestek czereśni i szypul) z dodatkiem pektopolu powinieneś uzyskać po tygodniu fermentacji wydajność 0,8 - czyli z 17 kg uzyskasz 13,5 l moszczu płynnego. Do tego dochodzi 6kg cukru, który ma 6x0,625=3,75 l objętości i jeszcze 6+12=18 l wody. Razem jest płynu 13,5+3,75+18=35,25 l W owocach masz wszystkiego 1,1 kg kg cukru (13,5 l x 85 g) dosypałeś 6 kg czyli razem 7,1 kg/35,25= 201 g/l czyli 11,8% (na szybko podałem, że ok. 10%). Jak do 35,25 l dodasz 4 kg cukru to bedziesz miał 35,25+(4x0,625)=37,75 l wina a całkowitego cukru w nim 7,1+4=11,1 kg, co daje 294 g/l , 294/17=17%. Być może (w co wątpię) bajanusy zatrzymają się na 16% i zostanie ciut cukru, to bedzie 16% i półwytrawne, bliskie wytrawnemu. Jak odfermentuje do końca - dlatego zwracalem ci uwagę aby nastepne 2 kg dać dopiero jak Blg zejdzie w okolice zera - to wino bedzie mialo 17% a takie wytrawne jest niepijalne (-zresztą podobnie jak 16%) i dodatek 2 kg cukru sprawi, że bajanusy w końcu padną (może na 17,5% a może na 18,5%) i zostanie cukru na półslodkie.
Odpowiedz
#15
fermentowalem w miazdze od niedzieli 14go. Dziś zauważyłem że fermentacja zwolnila wiec postanowiłem odcedzić owoce. Czystego wina wyszło ok 30l. Po zlaniu dodałem 4 kg cukru, rozpuscił się bez problemu. Mam nadzieję że fermentacja się wznowi, a samo przelewanie wina (kontakt z powietrzem) Go nie zepsuje. Myślę czy nie dodać liści mięty co wy na to?
Odpowiedz
#16
Co do mięty - nie wiem, czy bedzie się to komponować z tyumi owocami - zrób sobie lekki soczek truskawkowo czereśniowy i domięć troszke - jak będzie smaczne, to i wino bedzie dobre. Z ziół, na pewno, do truskawek pasuje tymianek w niewielkich ilościach.
Odpowiedz
#17
(19-06-2015, 16:50)drakoo320 napisał(a): Myślę czy nie dodać liści mięty co wy na to?
Nie wiem jak z miętą, ale ja w zeszłym roku robiłem truskawkowe z odrobiną czarnej porzeczki, wyszło SUPER! Miało być mocne, słodkie, damskie i... takie właśnie jest ;)

Ja bym poszedł w tym kierunku, jak chcesz to mogę poszukać w notatkach jak była proporcja truskawek do cz. porzeczki ;)



Skocz do: