Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Potrzebuje pomocy z moim pierwszym cydrem
#1
Sad 
Witam. Przed wczoraj nastawiłem w 15l odkarzonym pirosiarczynem sodu balonie cydr, mianowicie ok 6l soku jabłkowego. Dodałem pożywkę biowin oraz drożdże ciderini (po całej paczce) Wczoraj dolałam kolejne 6/7l soku i finalnie wyszło ok 14l nastawu. Przed dolaniem drugiej partii soku cydr pachniał mocno drożdżami i nie było czuć niczego dziwnego. Dzisiaj ok godz. 15 po całej nocy fermentacji nastaw jak i z rurki fermentacyjnej pachniał jakby drożdżami zmieszanymi z lekkim zapachem zgniłych jaj. Czy to normalne? Jest to mój pierwszy cydr (wogle pierwszy nastaw w życiu) i niezabardzo wiem czego sie spodziewać. Czy to normalny zapach po 2 dniach fermentacji? Jestem świadomy że mogłem dodać zbyt dużo drożdży. Proszę o wyrozumiałość jestem zielony w tym temacie.
Odpowiedz
#2
- czy sok przed dodaniem drożdży był klarowany?
- ilość dodanych drożdży nie ma znaczenia
- podczas fermentacji mogą uwalniać się "dziwne" zapachy - przyczyn tego zjawiska wiele
Proponuję przeprowadzić fermentację do końca. Jeśli sok nie był klarowany i osadu będzie dużo, koniecznie zlać z nad osadu zaraz po skończeniu fermentacji burzliwej.

PS Popraw błąd ortograficzny w "odkarzonym" i inne też

EDIT Poprzedni post usunąłem gdyż poprawiłeś treść.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych



Skocz do: