Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Powietrze w nalewce, woda oraz korki
#1
Witam,

1. mam słój o pojemności 5 L, do którego dodałem składniki na 2 L nalewki np. imbirowej z miodem.

Czy pozostała wolna przestrzeń z powietrzem w słoju nie wpływa negatywnie na nalewkę? Czy może tak jak z winem lepiej, żeby było zalewane pod korek ?

2. Jak to jest w końcu z tą wodą. Kupiłem wodę źródlaną mineralną Żywiec. Będzie się nadawać ?


3. Kupiłem niepotrzebnie butle 2 L bez gwintu.... Zagłębiając się w lekturę ludzie krytykują rozwiązania typu korek, który po pewnym czasie przechowywania się rozpada (z uwagi na wysokoprocentowy trunek w środku) To prawda? :) Jeśli tak to czym dobrze byłoby to zamknąć ? A może zalakować ?

Pozdrawiam
Odpowiedz
#2
1/ Nalewka podobnie do wina reaguje z powietrzem i korkiem oraz dojrzewa. Widać to wyraźnie po pewnym czasie przechowywania, gdy najstaranniej przefiltrowana nalewka obdarza nas "chmurkami" i osadami. To świadectwo reakcji zachodzących w tej cieczy. W moje opinii zalewanie pod korek ma sens jeśli nalewka przeznaczona jest do wieloletniego przechowywania przy czym warto pamiętać, że ważniejsze są warunki zewnętrzne tj. stała temperatura i nie mieszanie niż warunki wewnętrzne (w naczyniu ) , które po pewnym czasie ustalają się ( jeśli nie ingerujemy zewnętrznie !).
2/ Woda Żywiec jak inne wody tzw. źródlane jest pełna minerałów ( jeśli oryginalna ) co może powodować niekiedy reakcje. Osobiście nigdy z tym problemów nie miałem i nie przywiązywałbym wagi do tego bo więcej zmętnień mamy w nalewkach od miodu niż od wody.
3/ Jeśli to kwas HCL 100% to na pewno! ;) Być może korki klejone z kawałków rozpadają się. Naturalne raczej nie. Używam laku i nie narzekam.
Pozdrawiam
b.
 Jeżeli twierdzisz że zrobienie czegoś jest niemożliwe, nie przeszkadzaj osobie która to właśnie robi !
    Wszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne lub powoduje tycie.



Odpowiedz
#3
1- Nic złego się nie stanie. Może być tylko tyle co napisałeś.
3- Zalakować, to dobry pomysł. Niestety z czasem i czasem zdarzają się nieszczelności. No i utrudnienie przy próbowaniu, co jakiś czas. Praktyczniej będzie przelać do butelek z zakrętkami.
Odpowiedz
#4
Rozumiem.

1. Reasumując. Nastawiając owoce wraz z spirytusem może być w słoju zalanym do połowy. Dopiero po odstaniu 2-6 miesięcy (w zależności od składu) najlepiej będzie przelać do butelek pod korek.
2. @Iuglans - kurde, kiedyś przeczytałem, że to właśnie źródlana najlepsza... i ją stosuje do wódek (jeszcze ich nie próbowałem) Zamotany już jestem z tą wodą...
3. No wolałbym jednak wykorzystać te moje butelki 2 L .... No to na czas dojrzewania i klarowania może taki korek zwykły jak do wina by wystarczył .... ?

Pozdrawiam
Odpowiedz
#5
1- Tak.
3- Na wszelki wypadek zalakuj, bo może się "ulatniać". Albo korek plastikowy.
Odpowiedz
#6
@ drajla

W takim razie zalakuję. Dziękuję.



Skocz do: