Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Powtórne użycie wyparzonych korków
#1
Witam
Starałem sie znalezć odpowiedz na to pytanie w jednym z tematów na forum ale nie mogłem więc założyłem nowy. Sory jeśli przegapiłem.
Jak wiadomo niektóre rodzaje korków przed użyciem trzeba wyparzać gorącą wodą.
Czy raz już wyparzone i przeschnięte korki można użyć ponownie za kilka dni, czy tracą one na jakości?
Odpowiedz
#2
Można użyc ponownie - trzeba tylko pamiętać, żę parzy się korki najwyżej pół minuty do minuty.
Odpowiedz
#3
Dzięki. Będe wiedział na przyszłość. Niestety nie wiedziałem o tym i przy moim ostatnim butelkowaniu zalałem je gorącą wodą i zostawiłem je tam na czas butelkowania - znacznie dłużej niż minuta. Jaki może być tego skutek ?
Na niektórych paczkach korków ktore posiadam jest napisane "no soak corks"( bez moczenia) także wg producenta tych w ogóle nie trzeba moczyć.
Odpowiedz
#4
korki zaczynają się kruszyć i rozpadać (miałem tak z aglomerowanymi jak za długo były w wodzie to później pływały kawałki korka w butelce), moczysz je po to by zmiękły , łatwiej weszły w szyjkę i lepiej się dopasowały do butelki
Odpowiedz
#5
Ja nigdy nie mocze korków i wchodzą jak złoto bez żadnych problemów ;)
Odpowiedz
#6
A jaki rozmiar używasz? Może są za luźne. Nie przecieka Ci? Chyba, że trzymasz butelki na stojąco.
Odpowiedz
#7
Tak, to również zależy od rodzaju korkownicy, korkòw oraz poziomu napełnienia butelki. Już był tu wątek na ten temat. Moje czasem wystają i musze je ucinać ale nie zawsze.
Odpowiedz
#8
Używam 24x40 oraz 23x38 (aglomerowany ciemny i stericork ) oraz korkownica trojramienna z blokadą i wszystko wchodzi płynnie, nie przecieka a leżakuje tak jak powinno się leżakować ;)
Odpowiedz
#9
(13-08-2013, 15:15)Adam-Opole napisał(a): korkownica trojramienna z blokadą i wszystko wchodzi płynnie, )

Daj foto i powiedz jak z centrowaniem szyjki butelki pod korek ?



Skocz do: