Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prośba o pomoc w doborze smaku
#1
Witam, jeśli to nie ten dział to przepraszam. Otóż potrzebuje Waszej opinii, posiadam 3l bimbru na stół weselny i chciałbym go zabarwic i nadać mu smaku czy takie proporcje były by dobre:
1 cała pomarańcz, 1 cała cytryna, 2 mandarynki, 20 ziarenek kawy prawdziwej, 20 sztuk rodzynek . Prosiłbym o szybką odpowiedz. Pozdrawiam
Odpowiedz
#2
1. Kiedy wesele?
2. Ile % ma alkohol?
3. Jak smakuje bimber - czystym spirytusem czy są jakieś "smaczki"?
Odpowiedz
#3
Doskonałe efekty daje barwienie syropami: malinowym, dereniowym, w niedużej ilości, żeby był kolor i lekki aromat, złagodzi też smak, jeśli produkt jest źle oczyszczony, za późno odebrany czy np. z nie najlepszej jakości bazy. Stąd moje pytanie: jaki ma zapach?

Stąd rodzi się kolejne pytanie: z czego jest ten alkohol, czy to owoce, czy zboże czy coś innego, tak jak Maciek się już pytał: jaka moc, oraz jakie są preferencje weselników-czyli krótko mówiąc, co im na pewno posmakuje, co lubią (wiadomo, że będą amatorzy czyściochy, amatorzy koniaku, amatorzy kolorowej, itd, itd)
Odpowiedz
#4
Może tak (na 3 litry): 40 pociętych suszonych (nie wędzonych) śliwek, 40 pociętych ziaren migdału, 1 laska wanilii (rozcięta na wzdłuż), 20-30 ziaren kawy rozłupanych. Pomaceruj ile możesz (tydzień to minimum - najlepiej miesiąc ale po 2 tygodniach już ujdzie) i po odfiltrowaniu lekko dosmacz karmelem (przepalanka). Kieliszki wyliżą a butelki wykręcą. Naklej jakieś etykiety z fajną nazwą np. "Marzenie Beethovena" lub "inSPIRacja Brahmsa"
Odpowiedz
#5
Ale najpierw dobrze się dowiedzieć, czy to nie "Nokturn :cool: Szopena":podstep:
Odpowiedz
#6
Cytat:Wysłane przez Bogi
.....jakie są preferencje weselników-czyli krótko mówiąc, co im na pewno posmakuje, co lubią (wiadomo, że będą amatorzy czyściochy, amatorzy koniaku, amatorzy kolorowej, itd, itd)

I z tym będziesz miał największy problem.
Są też zaprawki do alkoholu o różnych smakach.

Odpowiedz
#7
Nie słuchaj tych kombinatorów co pisali wcześniej :kwasny::diabelek:
TYLKO KARMELEM !!!!!!!!!!
Taki jest najlepszy :brawo:
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#8
Cytat:Wysłane przez TEQUILA
Nie słuchaj tych kombinatorów co pisali wcześniej.....
TYLKO KARMELEM !!!!!!!!!!
.....
... i ogórcy żeby byli i góralska muzyka ...
Karmel popieram całkowicie, ale jak gościu chce coś zabić w napitku to za mało niestety.
Odpowiedz
#9
Gościu ma 3 l tegoż specjału,trudno powiedzieć co to to jest,jak wali fuzlem nic nie pomoże.

Karmelem go komu smakują te klimaty wydziwiał nie będzie,a czystą na pewno i tak ma.
Odpowiedz
#10
Cytat:Karmel popieram całkowicie, ale jak gościu chce coś zabić w napitku to za mało niestety.

Chodzi o to właśnie , że karmel zabija wszystkie złe smaczki i zapachy . No chyba że terpentyną zalatuje to nie da rady .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....



Skocz do: