Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z klarowaniem suszonej dzikiej róży
#1
Witam

Koledzy słuchajcie coś dziwnego stało mi się z winem z suszonej dzikiej róży i rodzynek. Otóż chciałem już kompletnie je sklarować i do tego celu postanowiłem użyć środka Biowin Klaro Zol Żel. zrobiłem wszystko tak jak w instrukcji i odpowiednich proporcjach i ku mojemu zdziwieniu wino stało się mętne!!! a przed sklarowaniem było całkiem całkiem. Po prostu po wlaniu żelatyny zrobiło się białe jak mleko a teraz wygląda jak dzika róża wymieszana z mlekiem :( dodam że w tym samym czasie klarowałem wino z jabłek takie same proporcje i sklarowało się idealnie, i też po dodaniu żelatyny zrobiło się białe ale po 24h wyklarowało się, a dzika jaka była taka jest:(

Mieliście coś podobnego, macie na to jakąś radę? Czy niestety ale wino do wyrzucenia? Help me!

Pozdrawiam
Adam
Odpowiedz
#2
Nie jestem pewien czy to jest powodem, jednak za zmętnienie wina odpowiadają różne cząstki i do ich wytrącania używamy innych substancji. Zapewne wino jabłkowe posiadało te, które Zol Żel wytrąca, a dzika róża nie (Dzika róża ładnie się wyklarowała u mnie po dodaniu pektoenzymu, ale to pewnie nie reguła ;))

Błędem jest też klarowanie tego typu substancją całego wina, robi się to na próbce, żeby sprawdzić jakie cząstki mamy wytrącić. Może nie tyle błędem co dawką adrenaliny, bo nie wiadomo czy nie zaszkodzimy sobie tak jak w tym przypadku.

Tutaj więcej informacji: http://old.wino.org.pl/frames/index2.htm

Pozdrawiam



Skocz do: