Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z klarownością wina truskawkowego
#1
Witam,
Robiłem wino truskawkowo-czereśniowe jakieś już 3-4 lata temu, to już trzecie takie moje winko, dwa pierwsze wyszły znakomite, tu natomiast trafiłem na jakieś kiepskie truskawki, ogólnie to winko leży już sobie ze 3-4 lata, blg na poziomie 5-6, piro juz nie chce dodawać bo już dałem dość sporo, próbowałem klarowinu i za cholerę nie chce się sklarować już się zastanawiam czy go po prostu nie wylać, ale nie daje mi to spokoju, dlaczego ono nie chce się zacząć klarować?
Odpowiedz
#2
A nieklarownego nie da się wypić? Po co wylewać?
Spróbuj wystawić na dwór. Niska temperatura jest często skuteczna.
Odpowiedz
#3
Zlewałem miesiąc temu truskawkę.

Sklarowała się na kryształ.

Robiłem z 25 kg truskawek mocne.
Sporo mułu który wlałem do oddzielnych baniaków i otrzymałem z nego jeszcze 3 litry czystego wina.

Klarowało się od lipca 2019.
Odpowiedz
#4
Spróbuj zolem i żelatyną, jeszcze nigdy mnie nie zawiodły te środki.
Pozdrawiam zbyszek



Skocz do: