Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z korkowaniem
#26
Korkuję korkownicą dwuramienną taką;
http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-de...-ramionami
A co do korków Winnica Wieczorków jest przedstawicielem handlowym Cork Janosa stąd niższe ceny.
Odpowiedz
#27
Co myślicie o takich korkach??

http://allegro.pl/korki-naturalne-do-but...07074.html

Oczywiście nie myślę w tym momencie o przechowywaniu wina dłużej niż 2-4 lata:)
Do dłuższego leżakowania zainwestuje w Janosa.

Czy do tego typu butelek http://allegro.pl/butelka-na-wino-wina-p...81238.html o średnicy wewnętrznej szyjki 19 mm, korki w rozmiarze 24 x 38 przy użyciu korkownicy powinny wchodzić bez większych problemów??
Odpowiedz
#28
Na 2 lata takie korki wystarczą. Butelka to standardowa bordeaux i używa się do niej właśnie takiej średnicy korków. Oczywiście przy użyciu korkownicy.
Odpowiedz
#29
Mi te Janosa się kruszą, nie wiem czy popełniam błąd przy korkowaniu. Normalnie nie przeciekają, i niby są ok, ale ostatnio odkorkowywałem wino po roku i korek kruszył się niemiłosiernie. ???
Odpowiedz
#30
A butelki miałeś w pozycji leżącej?
Odpowiedz
#31
W pionowej 24h po korkowaniu i do pozycji leżącej.
Odpowiedz
#32
Korki Janosa są różne. Nie należy kupować w w którymś tam gatunku bo to się nie opłaci. I trzeba mieć odpowiedni korkociąg.
Odpowiedz
#33
Pół winy zrzucam na korkociąg bo jest "wąski" ale bez przesady, kruszył się bardzo, jak spróchniałe drewno, co prawda mógł być to w sumie 2 klasy, albo możliwe, że za długo w gorącej wodzie przetrzymałem. Bo też odkorkowywałem DR po podobnym czasie, ale korek I klasy, nie przypominam sobie czy problemy były.
Odpowiedz
#34

Cytat:No trochę nie tak. Do 2-ch lat można przechowywać z korkami aglomerowanymi( Zrobiony z kawałków korka) Korek sklejany( dwa dyski z korka litego i środek z kawałków ) 2-4 lata Korek kolmatowy-korek z naturalnego korka gorszej jakości (o większych porach) Pory w korku są tu wypełnione proszkiem korkowym z domieszką spoiwa i w ten sposób powierzchnia korka jest wyższej jakości 6-8 lat. Korki z korka litego trwałość nieograniczona.


Możesz polecić jakieś korki sklejane, które wytrzymują do 4 lat?
Odpowiedz
#35
http://win-wiecz.bazarek.pl/opis/159853/...asa-a.html
Odpowiedz
#36
To chyba lepiej dopłacić 15 gr na sztuce i kupić naturalny http://win-wiecz.bazarek.pl/opis/183447/...38x24.html

A coś takiego wytrzyma dłużej niż 2 lata??
http://allegro.pl/korek-naturalny-aglome...78538.html

Zrobiłem w swoim życiu sporo win tylko żadne nie były butelkowane do leżakowania tylko upłynniały się na bieżąco :P stąd też wnikliwe pytania :D
Odpowiedz
#37
Zawsze twierdzę, że lepiej lepsze. Te z allegro 2 lata wytrzymają. Może i trochę dłużej ale wtedy to już na własne ryzyko.
Odpowiedz
#38
http://allegro.pl/korki-do-wina-naturaln...32237.html

Co myślicie o tych? Głównie tam trafiłem ze względu na drożdże, ale korki też są :)
Odpowiedz
#39
Korki wyglądają solidnie. Myślę, że są podobnej jakości co korki Janosa. Firmę polecał na forum 1stgreen.
Odpowiedz
#40
Dzięki :podstep:
Odpowiedz
#41
Kupiłem coś takiego, jeżeli faktycznie to korki Janosa, myślę że wytrzymają ze 3-4 lata :)

http://allegro.pl/korek-korki-do-butelek...53445.html
Odpowiedz
#42
Miałem takie "korki" - to nieporozumienie,już w podczas korkowania złaził z nich ten proszek korkowy a po roku zaczęły przeciekać.
Nie lepiej dołożyć 15 groszy i mieć św.spokój? Pisałem już gdzieś, że stosuję te korki http://www.eurowin.pl/pl/p/korek-stericork-24x40mm/378 od wielu lat i nigdy nie miałem z nimi problemów,spokojnie wytrzymują 5 lat.

Przy tych podrasowanych na wyższą klasę korkach mamy więcej jak pewne, że albo zaczną puszczać albo zaświnią wino.

Pozdrawiam Maciej
Odpowiedz
#43
Te korki warte są polecenia. Wytrzymują więcej niż 5 lat. Kupowałem w Browamatorze, jak jeszcze były. Teraz w Eurowinie. Dobre są i do wina, i do miodów.

Pozdrawiam Janusz
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.
Odpowiedz
#44
Masz na myśli korki polecone przez Maheo_39 ??

Dlaczego nikt nie poleca korków syntetycznych?? Rozmawiałem dzisiaj z gościem który prowadzi sklep z winami dobre 30 lat. Stwierdził że korki syntetyczne to najlepsze wyjście jeśli chodzi o długie leżakowanie wina.
Około 25% światowej produkcji wina psuje się właśnie przez naturalne korki które po jakimś czasie zaczynają gnić... Mowa tutaj również o najsłynniejszych winach z Bordo (pewnie żle napisałem ale wiadomo o co chodzi) we Francji.
Stwierdził również że butelka z winem powinna być pochylona pod kątem 60 stopni, ku memu zdziwieni, ku górze, aby korek był wpół zamoczony i wpół suchy żeby mógł oddychać i w przypadku korka naturalnego samemu dobierać odpowiednia wilgotność...

Czy ktoś może potwierdzić jego wypowiedź czy mogę gościa zrównać z błotem za wmawianie mi jakiejś fikcji?? :)
Odpowiedz
#45
I jak to jest z tym korkowaniem i leżakowaniem??

Czy ktoś próbował coś z tym zrobić?? Mam na mysli wgniecenia na korku po trzpieniu od korkownicy...

Korkowcica z biowinu, dwuramienna, korki parzone kilka sekund przed korkowaniem.

Widoczne korki na zdjęciu:
http://www.eurowin.pl/pl/p/korek-stericork-24x40mm/378
http://win-wiecz.bazarek.pl/opis/183447/...38x24.html



       



Skocz do: