Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z winem
#1
Panowie nastawiłem wino 5 mies temu z ciemnych winogron w balonie 15l . Owoców było całe wiaderko 10l z szypułkami i ok 6 moze 7l wody plus 3,5 kg cukru. Wino pracowało ładnie, ale od pewnego czasu pracuje nadal ale 1 na 5min. Kupiłem cukromierz i wyszło że wino ma 30g/l ok 2 % alkoholu. Co mogę w tym wypadku zrobić restart wina?
Odpowiedz
#2
Cukromierz pewnie Ci wskazał gęstość końcową i potencjalny alkohol jaki możesz z tej resztki cukrów uzyskać. Co prawda potrzeba 17 gram cukrów, by z tego wyszedł jeden %, ale można to złożyć na karb niedokładności odczytu.
Twoje wino ma znacznie więcej alkoholu i nie wymaga restartu. Ile ma? Poczytaj i policz sam. ;-)
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
#3
(19-02-2020, 11:24)damian19886 napisał(a): Wino pracowało ładnie ... od pewnego czasu pracuje nadal...


Skoro - jak piszesz - wino nadal "pracuje", restart nie ma sensu.

Ponadto... Twoja interpretacja wskazań cukromierza jest błędna!
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2




Skocz do: